LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Въпреки несигурността, сега е моментът за огледи в Гърция

Клуб Z

02.07.2015

 Гърция   Халкидики  

Българският информационно-аналитичен сайт Клуб Z излиза в икономическия си раздел с материал озаглавен „Банковата ваканция стресира българските купувачи на имоти в Гърция. Въпреки несигурността сега е моментът да предприемете действие, съветва експерт”, с автор Емил Петров. В материала аудиторията се информира относно последните имотни тенденции с оглед на банковата ваканция в Гърция. Авторът, позовавайки се на експертното мнение на управляващия съдружник на Лукс Имоти Никола Стоянов, застъпва тезата, че сега е най-подходящият момент за покупка на имот в южната ни съседка.

Можете да прочетете оригиналната статия тук

Банковата ваканция в Гърция за момент блокира сделките с имоти там, след като през последните години южната ни съседка се превърна в предпочитано от българите място за „втори дом” зад граница.

„До миналата седмица имаше стабилен ръст на търсенето, но след започването на банковата ваканция хората са в стрес и не знаят какво да очакват”, казва Никола Стоянов, управляващ съдружник в компанията „Лукс Имоти”, която на сайта си предлага стотици имоти в Гърция - от ваканционен апартамент за 45 000 евро, до частен остров с площ 104 дка за 10 млн. евро.

„Гърция беше скъп пазар до 2008 г., но от 2009-2010 г. цените паднаха и интересът на българите към имоти там се увеличи сериозно, като нараства всяка година”, обяснява Никола Стоянов.

Страната е и предпочитана дестинация за почивка, като през 2014 г. е посетена от около 322 хил. българи с цел „туризъм и екскурзия”, показват данните на Националния статистически институт. Само през последния май там са отдъхвали 66 хиляди българи.

Какви имоти търсят българите в Гърция?

Обикновено купувачите са два вида. Тези с нисък бюджет купуват апартаменти в големите градове. Тези с по-голям търсят вили - самостоятелни къщи с двор, или редови къщи, които гърците наричат „мезонета”. Това са залепени една до друга построени в редица двуетажни или триетажни къщи, като всяка има малко дворче и често делят общ басейн, обяснява Никола Стоянов.

Цените за редовите къщи тръгват от около 150-180 хил. евро, но самостоятелните вили струват от 250 000 евро нагоре. Хубавите еднофамилни къщи с площ от 300-400 кв. м и прилежащ двор от около декар излизат поне 400 хил. евро.

Разбира се, има и много по-скъпи имоти

Ако квадратният метър във вила средно струва около 1000 евро, при разположение на първа линия цената става тройно или четворно по-висока. При това, без гаранция, че ще ползвате прилежащия отпред плаж.

Най-предпочитаният регион за покупки е Северна Гърция и по-специално, първият и вторият ръкав на Халкидическия полуостров - Касандра и Ситония, показва опитът на „Лукс Имоти”. Но има известно регионално разделение - районите около Кавала, Александруполис и Ксанти се търсят повече от хора, които живеят в района на Хасково, Пловдив и Пазарджик, докато на Халкидики по-често купуват софиянци.

„В момента в Северна Гърция има имоти за всеки тип хора, като нерядко българи се изнасят със семействата си и работят дистанционно, защото някои професии позволяват това”, казва Никола Стоянов.

Какви са прогнозите?

„Въпреки несигурността точно сега е правилното време тези, които искат да купят имот в Гърция, да започнат огледи и дори да сключат предварителен договор, защото продавачите са много по-склонни да правят отстъпки, а когато банките отворят, може да приключат сделката”, съветва експертът.

Опитът на специалистите показва, че в подобни ситуации купувачите се стресират и изчакват да минат проблемите, но обикновено след това и цените нарастват. Стоянов дава пример със ситуацията на пазара на недвижими имоти в България:

„Много хора, които преди 2-3 години оглеждаха качествени имоти в София, но не направиха сделки, сега искат да ги купуват, но вече цените са много по-високи. Северна Гърция е туристически център на целия Балкански полуостров и има клиентела за покупка на имоти от цял свят”, смята той.

Вижте нашата селекция от луксозни имоти за продажба и под наем в Гърция

Заявете консултация с експерт

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти