LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в сп. "EVA": Вила Щорк не трябва да умре

Eva.bg

07.08.2020

Крачка встрани от двореца на кралица Мария и попадаш в омагьосан свят - през скърцащата дървена врата, през копринените мрежи на паяците и пукота на сухите листа в краката. Между осемте аркади на лоджията изведнъж избухва синьото на морето. Под теб е зеленината на подивялата градина, все още толкова красива.

Вила Щорк се появява на мястото на стар турски кьошк след Първата световна война, когато Южна Добруджа попада в границите на Румъния. Родена е в мечтите на артистичното семейство Чечилия и Фредерик Щорк, тя - първата в Европа жена преподавател в държавна академия по изкуствата, той - потомствен скулптор.

Построена преди двореца на кралица Мария, това е най-старата запазена румънска постройка от времето на окупацията. Архитектурният план вероятно е на самата Чечилия Щорк, която е повлияна от италианските палацо. В мемоарите си тя разказва как отдалече вилата прилича на старинен римски дворец: "Представете си къща, построена на височина над самото море, нелишена от елегантност, строгост и простота, приличаща на крепост с високи зидове в партера, пресечени от няколко дълги прозореца и една тясна и висока врата." (Мемоарите на Чечилия Щорк са преведени от Димитричка и Максим Попови, част от тях са публикувани от арх. Велин Нейчев.)

Вътрешната аркада във вилата е "заета" от базиликата "Сан Марко" във Венеция, а камината е във флорентински стил. Стените навремето са били изрисувани от самата Чечилия с помощта на сина и дъщеря й и са били изпъстрени с кораби с екзотични екипажи, пристанища, конници с развети наметала. Романтичната обстановка е била допълнена от синьо-бели тъкани, месингови свещници и скулптурите на Фредерик от бронз и мрамор, поставени върху масивни каменни постаменти. Лястовици се стрелкали между арките, от басейна и извор в стената се носел тих ромон. През кръгли и правоъгълни отвори в куполообразния покрив на единствената спалня се виждали звездите. Самата кралица Мария често гостувала във вила Щорк...

След връщането на Южна Добруджа на България семейство Щорк напускат вилата. През социализма тя е доразграбена и превърната в почивен дом. Преди десетина години е продадена на бизнесмен, който имал планове за възстановяването й, но сега се продава отново, без никакви подобрения и изложена на стихиите и възпитанието на случайните й посетители. Дано да се намери човек, който да върне на вилата блясъка й, а на българското Черноморие - една от архитектурните му перли.

С приятелите ми, които са ме довели да я разгледаме, стискаме палци на Щъркеловата вила и се надяваме лошите дни за нея да свършат скоро.

Разберете повече за вила Щорк тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти