LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo
Ексклузивна
агенция

Регулиран парцел с идеен проект за луксозен SPA и балнео комплекс с лековита минерална вода

БЪЛГАРИЯ / ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД / ГР. ДОБРИНИЩЕ / ДО БАНСКО   На картата
Цена  
285 000 195 000
35 €/м²
Тип:
Строителен проект, Парцел в регулация, Земя, Парцел за инвестиция, Парцел с проект

Обща площ:
5565 м²

Референтен номер:
LXH-87518
Инфо пакет

Разстояния
1 км 2 км 167 км

Разстояния от имота до други важни обекти
 • Планински лифт: 2 км
 • Център на града: 1 км
 • Летище Sofia (SOF): 167 км
 • Магазин за хранителни стоки: 500 м
 • Спирка: 300 м
 • ЖП гара: 100 м
 • Училище: 1 км
Гледки от имота
 • Гледка към планината
 • Гледка към ски писта

Представяме Ви регулиран парцел с площ 5565 кв.м., с минерална вода, докарана в самия имот и официално разрешително за ползване. Парцелът разполага с разработен идеен проект за луксозен комплекс, състоящ се от хотелска част, SPA и балнео център с изобилие от процедури и медицински кабинети, открити и закрити басейни с топла минерална вода, ресторант, както и 3 свободностоящи жилищни сгради с апартаменти. Теренът е разположен сред красива борова гора, на висок хълм в покрайнините на планинското градче Добринище, известно като един от балнеологичните курорти на България. Добринище е разположен само на 5 км от най-големия български ски курорт Банско. Благодарение на лековитата си минерална вода, както и на своята собствена ски зона, гр. Добринище се развива динамично и през последните години е все по-предпочитана дестинация за туризъм и отдих, както на българи, така и на чужденци.

Теренът, който предлагаме за продажба е със следните показатели на застройка, според актуална виза за строителство, издадена през 2020 г., с която разполагаме:

 • Кинт: 1.5
 • H = 10 m.
 • % Застройка: 60%
 • % Озеленяване: 40%

Текущият собственик е извършил цялостна сериозна подготовка по развитието на този терен. За целта първо е провел обстойно проучване, наемайки екип от водещи български специалисти в областта на балнео туризма и балнео лечението, които са разработили цялостната концепция и стратегия за развитие на луксозен 5-звезден балнеологичен мини-курорт. Почерпен е и сериозен опит от най-добрите образци за развитие на съвременен SPA и балнео туризъм, като е използвано ноу-хау от водещи хотелски комплекси и съоръжения с използване на лековита минерална вода във водещите курортите на Чехия Карлови Вари и Марианске Лазне. Впоследствие е възложено на водещо архитектурно бюро да разработи идеен проект за изграждане на модерен хотелски и жилищен комплекс, състоящ се от хотелска част, голям спа и балнео център с всички услуги, 3 жилищни сгради с апартаменти, както и красив парк на територията на комплекса с градини и колонада с шадравани и източници на лековита минерална вода. Проектът предполага достъп на течаща минерална вода с лековити качества, чрез директна тръбна връзка от каптажа на банята в гр. Добринище, за което е получено официално Разрешително за водовземане на минерална вода с валидност до 2023 г. и опция за подновяване за още 10 години. Разрешеният дебит и количества лековита минерална вода, която може да се ползва от източника, съгласно Разрешителното за минералната вода е както следва:

▪ Средноденонощен дебит Q = 0,89 л/с, при максимален обем на черпене Q = 76,9 куб. м./ ден.
▪ Разрешен годишен воден обем Q = 28 067,04 куб.м./годишно.
▪ Температура на минералната вода: 40.30°C

Според идейния проект, от който може да разгледате 3d визуализации, генерален план и скици, е предвидено и наличието на открити и закрити басейни, захранвани с топла минерална вода. Цялата хотелска част, съоръженията от спа и балнео центъра и вътрешният басейн са захранени с течаща минерална вода. Освен това е предвидено в апартаментите да има течаща минерална вода от чешмите, за ползване от живущите.

Посочената продажна цена включва терена, всички концептуални разработки от екипа специалисти по балнео-лечение и управление на балнео-хотел, както и самият идеен проект, по който е свършен огромен обем от работа. Нужно е да се забърши техническата част на проекта и специалностите по строителството, което е около 30% от целия нужен обем работа по проекта.

Може да бъде закупен и съседният парцел, който е с площ от 6557 кв.м. и така площта на комплекса да бъде увеличена повече от 2 пъти, както и да бъдат построени още сгради и съоръжения.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА КУРОРТА ДОБРИНИЩЕ
Град Добринище се намира в планински район, на 850 m надморска височина и е заобиколено от три планини – Рила, Пирин и Родопите. Утвърдене балнеоложки и ски курорт, Добринище се намира само на 6 км от световноизвестния ски курорт Банско. Едно от най-добрите голф игрища в България Pirin Golf & Country Club, по проект на Иън Уснам, е разположено на разстояние от 17 км. Егейско море и неговите чудесни плажове край гр. Кавала (Гърция) са само на около 150 км и 2 часа с автомобил по хубав път.

Районът се обслужва от Международно Летище София, разположено на 165 км разстояние, а през лятото може да се каца с чартърни международни полети на летище Кавала, на разстояние 153 км от Добринище.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МИНЕРАЛНАТА ВОДА И НЕЙНИТЕ СВОЙСТВА
Добринище е обявен за балнеоложки курорт заради прочутите си 17 минерални извора. Те са разположени в северната част на града покрай течението на Добринищката река. Водата е хидрокарбонатно-сулфатно-натриево- флуорна. Тя е без мирис и утайка и е приятна за пиене. Температурата и е от 30 до 42°C и притежава уникални лечебни свойства за опорния-двигателния апарат, артрити, кожни, заболявания на бъбреците и много други. Добринищката минералната вода се използва чрез бани и пиене. По лекарско предписание тя лекува различни заболявания. Балнео процедури се предлагат в обществената минерална баня и открития плувен комплекс.

Баните се препоръчват и имат доказан ефект при хронични заболявания на ставите, костите, мускулите, сухожилията, при хроничен ставен ревматизъм, последствия от костни счупвания, наранявания и контузии. Освен това те добре повлияват хронични заболявания на периферната нервна система /невралгии, ишиас, лумбаго, радикулит, плексити/, на хронични гинекологични заболявания и на кожни заболявания /екземи/. Оказва се, че потапянето и продължителното престояване в минералния басейн е най-добрата терапия за уморените мускули и цялото тяло.

Минералната вода от изворите в Добринище оказва благоприятно въздействие при следните заболявания:
• бъбречно-урологични - бъбречно-каменна болест, хронични пиелонефрити, цистити
• стомашно-чревни - хронични гастрити, гастродуоденити, язва, ентероколити, колити
• обменно-ендокринни - подагра, диабет
• жлъчно-чернодробни - жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангити, холангино-хепатити, хепатити, дискенезии на жлъчните пътища, след оперативни състояния
• хронични професионални интоксикации - от олово, радионуклиди, токсични вещества от фармацевтичната промишленост
• действа заздравяващо на кожни рани - гнойни, кървящи и др.
• заболявания на горните дихателни пътища - ларингити, фарингити, ринити, тонзилити

Показания за лечение чрез пиене на минералната вода:
• Заболявания на храносмилателната система
• Хронични гастрити
• Язвена болест
• Хронични колити
• Зъбен кариес
• Заболявания на бъбреците и пикочните пътища:
• Хронични пиелити
• Нефролитиаза


Местоположение

Показано е приблизителното разположение на имота/комплекса.

Контакти

Актуални сходни предложения

Едностаен апартамент
Близо до гр. Банско
Благоевградска област, България

Площ: 49.48 м²

Цена  61 113
Четиристаен апартамент
гр. Разлог
Благоевградска област, България

Площ: 107 м² Спални: 3 Етажност: 4 Етаж: 5

Цена  85 000
Двустаен апартамент
гр. Банско
Благоевградска област, България

Площ: 67 м² Спални: 2 Етажност: 4 Етаж: 3

Цена  45 000
Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти