LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Доходността от инвестиция в луксозни имоти в София е най-добра

Отдел "Анализи и прогнози"

18.02.2015

5.2% е средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в София.

Това сочат данните от най-новото ни изследване, което се фокусира върху доходността, която луксозните апартаменти в трите най-големи града на страната - София, Пловдив и Варна – могат да реализират, ако бъдат закупени в настоящия момент.*

Месечният наем на апартаменти с една спалня в луксозния сегмент в столицата е 400-600 евро на месец, с две спални 600-800 евро на месец и за по-големи апартаменти – над 1 000 евро на месец.

По-висока от средната доходност – около 5.5-6.5%, може да се постигне от инвестиция в тристаен луксозен апартамент, подходящ за семейно жилище.

„Най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните райони, както и южните квартали по протежението на бул. „България“ и в подножието на Витоша“, посочва Никола Стоянов, управляващ съдружник на ЛУКС ИМОТИ. „Там се намират кварталите, които се оформиха като престижни и съответно предпочитани от хората, търсещи луксозния начин на живот“.

Пловдив

Средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти в Пловдив към момента е малко под 5%, като се доближава до тази в София.

Средният месечен наем за двустайни апартаменти е около 300-380 евро на месец, тристайни апартаменти се отдават за 400-600 евро на месец, а за апартаменти с 3 спални се търсят по 600-800 евро на месец.

По-висока от средната доходност, малко над 6%, може да се постигне при по-големите апартаменти и мезонети с площ над 120 кв. м, тъй като предлагането на такива имоти е ограничено, а търсене за тях има.

Според Цветелина Паскова, старши брокер на ЛУКС ИМОТИ за град Пловдив, най-добър инвестиционен потенциал имат луксозните апартаменти в централните части на Пловдив и кв. „Кършияка“.

Варна

В морската столица Варна средната доходност от отдаване под наем на луксозни апартаменти към момента е под 4% (3.7%), което е по-ниско спрямо инвестиционните възможности в София и Пловдив.

Средният месечен наем за апартаменти с една спалня е 250-300 евро на месец, с две спални 400-500 евро на месец, а с три – 500-600 евро. По-висока от средната доходност за района – над 4.5%, може да се постигне при тристайни апартаменти с площ над 100 кв. м.

Трябва да се има предвид една специфична характеристика на Варна — в града има добре развит пазар за сезонни и краткосрочни наеми през летния сезон и ако имотите се отдават на такъв принцип или комбинирано средносрочно/краткосрочно, може да се повиши доходността.

„Най-добра доходност се постига, ако имотите се отдават на два етапа – лятото за нощувки или за сезона и зимата на по-нисък наем на чуждестранни студенти. Това към момента е най-успешната формула за постигане на максимална доходност, която може да се повиши и двойно“, коментира Силвия Гочева, старши брокер на ЛУКС ИМОТИ от офис Варна.

„Темата за доходност при покупка на имот с цел инвестиция и отдаване под наем стана доста актуална през последните месеци поради понижаващите се лихви по депозитите и възвръщането на доверието и интереса към имотния пазар“, посочва още Стоянов. „Тя е още по-интересна във високия сегмент на имотния пазар, към който интересът нараства като най-стабилен и с потенциал за ръст. При него става въпрос за високостойностни инвестиции и клиентите държат да са наясно какъв потенциал за реализиране на доходност имат този клас имоти“.

По-висока доходност може да се постигне при по-големите апартаменти, тъй като покупната цена на квадратен метър при тях е по-ниска, а генерираният месечен наем – по-голям, предвид отличните възможности, които създават за клиенти с висок социален статус и техните семейства. За този тип имоти наемателите са по-заможни, това са най-често семейства със стабилни работа и доходи, с деца, които търсят по-високо качество на живот и могат да си го позволят.

Друг вариант за инвестиция в луксозен имот с цел постигане на по-висока доходност е в апартаменти в престижните райони, които са завършени по БДС (т.нар “шпакловка и замазка”) или в лошо състояние и имат нужда от ремонт, но имат потенциал да бъдат завършени или ремонтирани до висок стандарт. За да бъдат приведени във вид и отдадени под наем обаче, се изисква допълнителна инвестиция и минимум 3-месечен период на ремонтни дейности в апартамента.

* За целите на анализа са подбрани актуални оферти за продажба на напълно обзаведени луксозни апартаменти в трите града, които могат да бъдат отдавани под наем веднага след покупката. Анализът е направен на базата на това на какви месечни наемни цени биха могли тези апартаменти да бъдат отдавани под наем, като е съпоставен потенциалният доход от наем с общите разходи за покупката им (офертна цена + всички допълнителни разходи за покупката).

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти