LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Наемните цени на луксозните имоти в София - 2014 и 2015 г.

Отдел "Анализи и прогнози"

05.03.2015

Луксозните имоти показаха през последните години, че имат по-устойчиво развитие от масовите имоти и се оформиха като отделен инвестиционен инструмент, който става все по-интересен за купувачи и инвеститори поради ниския риск, високия потенциал за съхранение и увеличение на стойността и добрите нива на доходност, които генерират.

Интересна част от пазарът на луксозни имоти е наемният пазар. Той е важен от една страна за хората, които наемат и които държат на качествата на жилището и на екстрите, които то предлага, а от друга страна - за инвеститорите в луксозни имоти, които се интересуват от доходността.

Ето и какво сочат данните на ЛУКС ИМОТИ за София през 2014 и 2015 г.:

Предпочитанията на наемателите на луксозни имоти са имотите да имат следните характеристики:

• Наличие на поне едно парко място

• Охранявана сграда/ знакова сграда/ затворен комплекс

• Отопление на газ или ТЕЦ

• Висок клас мебели

• Просторни помещения

• Добър достъп до имота

Най-много се търсят двустайни и тристайни апартаменти под наем. Интересът за такива е близо 3 пъти по-голям от търсенето на многостайни апартаменти, мезонети и къщи. Най-желаните райони за наем на луксозни имоти са южните квартали, централните части на София, както и кв. Лозенец. Съответно, в тези райони наемните цени са и най-високи.

Средните наемни цени са:

- 2-стайни апартаменти – 350-450 €/месец;

- 3-стайни апартаменти – 550-650 €/месец;

- За многостайни и мезонети - 1 000 – 2 000 €/месец;

- Къщи - пазарът за отдаване под наем на къщи като цяло е с малък дял от общия наемен пазар, а наемните цени на наетите къщи са между 2000 и 4000 €/месец в зависимост от района, състоянието и големината на къщата.

Ето и как варират средните цени на отдадените луксозни апартаменти в София през последните 5 години по данни на ЛУКС ИМОТИ:

*Цените са на месец. Данните за 2015 г. са за първите 2 месеца

През последната година и половина се наблюдава ясно изразен ръст в търсенето и недостатъчно предлагане на луксозни имоти под наем. Съответно, това влияе върху наемните цени, при които през последната година и половина се наблюдава тенденция за нарастване. Това съвсем естествено доведе и до нарастване на търсенето на луксозни имоти за покупка с цел инвестиция и отдаване под наем.

Вижте анализа на ЛУКС ИМОТИ за доходността от инвестиция в луксозни имоти

Вижте нашите луксозни имоти под наем в София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти