LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Невена Стоянова пред "Капитал": Високият сегмент на имотния пазар се намира в оздравителен етап

Вестник "Капитал"

24.02.2020

От Luximmo Finest Estates, които следят пазара във високия клас жилища, твърдят, че цените на луксозните имоти са стабилни. Друга агенция определя по собствена методика кои имоти отговарят на качествените изисквания за средно висок и висок клас. По техни данни цените на апартаментите с две спални в категорията се задържат на нива между 145 и 180 хил. евро, с три са 210-250 хил. евро. Цените на редовите къщи се движат между 250 и 420 хил. евро, а на самостоятелните – над 450 хил. евро.

Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmo Finest Estates, обяснява, че цените остават стабилни, защото предлагането е лимитирано и купувачите са склонни да реагират бързо, щом намерят имот, който да отговаря на критериите им. Компанията регистрира ръст на запитванията и сключените сделки в сегмента през полугодието.

В луксозния сегмент има забавяне, но това са уникални имоти с високи цени, които може би не отговарят на изискванията на купувачите", коментира главен анализатор от друга голяма агенция.

Според статистиките на някои агенции през първото полугодие е нараснал процентът на отстъпки от цената при продажбата на луксозни имоти и специално къщи поради първоначално завишени цени, но от Luximmo Finest Estates не наблюдават подобна тенденция.

Интерес към затворени комплекси

Според Невена Стоянова от началото на годината се наблюдава повишен интерес към имоти с площ над 200 кв.м в затворени комплекси (най-вече имоти тип пентхаус) и към емблематични сгради. Регистрира се отлив на интерес към имоти в сгради, които не отговарят на съвременните стандарти на строителство и не разполагат с гараж или паркомясто. Изключение правят зданията с историческа стойност. От други агенции също наблюдават растящ интерес към затворени комплекси в средния и висок сегмент в "Лозенец" и "Изток".

Оживление при наемите

През първата половина на 2019 г. наемният пазар на луксозни имоти е силно оживен. Водещи райони са "Докторски паметник", "Лозенец" и центърът на София. От популярна агенция го обясняват с големия брой инвестиционни сделки с луксозни имоти в тези райони през последните години и предлагането на много от тези жилища под наем.

Засилен е и интересът към "Манастирски ливади". Най-търсени са сградите в близост до бул. "България", където има сериозно предлагане под наем на апартаменти, купени с инвестиционна цел. Наемните цени остават в диапазона 7.5-8 евро/кв.м за апартамента. По данни на друга агенция за недвижими имоти нивата в средно високия и високия клас се движат между 950 и 1200 евро за апартамент с две спални, между 1300 и 1600 евро за апартамент с три спални и над 2000 евро за къща.

По наблюдения на друга агенция за луксозни имоти заради повишеното предлагане и често нереалистични очаквания на наемодателите някои имоти престояват на наемния пазар повече от шест месеца. От Luximmo Finest Estates обаче твърдят, че във високия сегмент периодът за отдаване на имот намалява. Луксозните имоти в емблематични сгради и нови комплекси с висок стандарт на строителство не престояват на пазара повече от три седмици.

Оздравителен процес на пазара

"В момента се намираме в един много оздравителен етап на развитие на високия сегмент на пазара", казва Невена Стоянова. "На пазара виждаме купувачи от ново поколение, които са готови да платят исканата цена на продукта и които следват всички световни тенденции в ергономията на вътрешното пространство, технологиите в развитието на строителството и архитектурата". Прогнозата й е, че към края на годината пазарът на висок клас имоти в България ще бъде строго селектиран и регламентиран от самите купувачи и наематели. "Лукс" скоро няма да бъде разтегливото понятие, с което бяхме свикнали да боравим в маркетинга и рекламата, добавя тя.

Вижте всички предложения от портфолиото на Luximmo в столицата!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти