LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Развитие на жилищното и индустриалното строителство

Investor.bg

14.11.2017

Жилищното строителство и строителството в индустриалния сектор продължават да са водещ двигател на целия бранш и през третото тримесечие на годината, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Областите София град, Пловдив, Варна и Бургас остават водещи по отношение на строителството, особено на жилища, макар и тенденциите при жилищното строителство в Бургас да показват забавяне в този сегмент.

Единствено строителството на офиси (сгради с административно предназначение) забавя темпове в цялата страна, вижда се още от данните. Това се обяснява с постепенното засищане на пазара и балансиране на търсенето и предлагането, което се очаква да бъде постигнато през 2018-2019 г.

Статистиката за разрешителните за строеж продължава да показва, че столицата и останалите големи градове ще останат основно средище най-вече за жилищно строителство, както и в индустриалния сектор.

Разрешителните за строеж и започнатото строителство в България

За периода януари – септември местните администрации в България са издали общо 8 693 разрешителни за строеж спрямо 6 670 година по-рано, което представлява ръст от 30,3%. Увеличението се подкрепя основно от издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради, които се увеличават с почти 26%, и на други сгради (в категорията попадат индустриалните), които се увеличават с 37,6%.

Същевременно издадените за деветмесечието разрешителни за строеж на административни сгради намаляват с 26%, показват изчисления на Investor.bg на базата на данните на НСИ.

Подобна тенденция е отчетена и при започнатите сгради. При започнатото строителство на жилищни сгради ръстът за деветмесечието достига 28%, на други сгради – 59%, а при административните сгради ситуацията остава стабилна, без промяна спрямо миналата година.

През третото тримесечие спрямо второто издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват със 7,3%, докато броят на жилищата в тях се увеличава с 22,7%, а общата им застроена площ - с 19,6%, сочат данните на НСИ.

При издадените разрешителни за строеж на административни и други сгради се наблюдава спад съответно с 30% и 38%, а при тяхната РЗП намалението е респективно с 47,1% и 24,8%.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София (столица) - 262, Пловдив - 239, Варна - 154, и София - 111. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в областите София (столица) - 2 432, Пловдив - 1 371, Варна - 751, и Бургас – 636, показва още националната статистика.

През третото тримесечие спрямо второто започнатите нови жилищни сгради намаляват с 23,3%, жилищата в тях - с 11,3%, а общата им застроена площ - с 14,2%. Броят на започнатите административни сгради се увеличава с 8%, а тяхната обща застроена площ - с 293,2%. При броя на започнатите други видове сгради е регистриран спад с 45,8%, а при тяхната РЗП - с 51,8%.

Разгледайте нашата луксозна селекция от имоти ново строителство в София!

София и Пловдив – център на жилищното строителство в страната

Данните за деветмесечието за София град и област Пловдив показват, че там темповете на строителство са най-интензивни.

В столицата за периода януари – септември издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради се увеличават с 26,5% до 626 на годишна база, а на нови жилища – с 31,7% до 6 013.

При административните сгради разрешителните за строеж спадат с 19% до 21, а при другите сгради – със 7,6% до 122.

През третото тримесечие София град е лидер по брой издадени разрешителни за строеж – 262. Градът обаче е на второ място по започнати сгради – общо 135 жилищни, 4 административни и 27 други сгради, отчита НСИ.

В Пловдив разрешителните за строеж, издадени за периода януари – септември, отчитат ръст от 32,7% до 628 спрямо януари – септември 2016 г., а на жилища – със 75% до 3 380.

Наблюдава се обаче спад при административните сгради – с 29%, както и при другите, вероятно заради пренасочването на някои инвеститори в промишлеността към други локации заради по-трудното привличане на кадри в Пловдив заради концентрацията на предприятия – с 10,5% спрямо деветмесечието на 2016 г.

Област Пловдив е на второ място в страната по издадени разрешителни за строеж през третото тримесечие след столицата – 239. Градът обаче твърдо държи първенството по започнати сгради - 165 жилищни и 80 други сгради.

Строителството по Южното Черноморие се успокоява

Темповете на строителство по южното Черноморие се забавят, показват още данните на НСИ. За деветмесечието спрямо същия период на 2016 г. разрешителните за строеж на жилищни сгради в област Бургас намаляват с 4%, а на жилища – с 8,5%.

При административните сгради няма строителна активност в областта, докато при другите сгради има почти двоен ръст заради позиционирането на региона като индустриален хъб.

В област Варна за деветмесечието спад има единствено при строителството на административни сгради – с 31%.

Що се отнася до жилищния сектор, издадените за периода разрешителни за строеж на нови жилищни сгради отчитат ръст от почти 18%, а на нови жилища – почти 47%. При другите сгради увеличението е 2,5 пъти.

И двете области се задържат сред водещите пет в страната по издадени разрешителни за строеж и започнати нови сгради въпреки забавянето на сектора в област Бургас.

Открийте нашата луксозна селекция от имоти по Южното Черноморие!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти