LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в dir.bg: Жилищата в София поскъпнаха с до 43 процента за последните 12 месеца

business.dir.bg

08.06.2023

Някои от причините са голямото търсене и ниските лихви по ипотечните кредити

Ниските лихви по ипотечните кредити доведоха до ново поскъпване на жилищата в София през последните 12 месеца, като в определени квартали на столицата, като "Павлово", то е с близо 43 процента, съобщи "Труд".

В момента средната цена на двустайните жилища в този квартал е 2010 евро на кв. метър. През същия месец на миналата година средната цена е била 1407 евро на квадрат. Оказва се, че само в рамките на година повишението на цените е с над 600 евро/кв.м. Много голямо е повишението на цените и в квартал "Хладилника" - с над 39% за година. В момента средната цена в квартала е близо 2405 евро на кв. метър, което е с 677 евро на квадрат повече от същия месец на миналата година.

Повишението на средните цени на имотите в различните столични квартали до голяма степен зависи и от това какви жилища излизат на пазара. Ако в квартала пуснат за продажба апартаменти от нова луксозна кооперация, цените нарастват значително. Ако на пазара излезе нова жилищна сграда, но с по-малко екстри, или продават повече стари панелни апартаменти, промяната на цените е по-малка. Именно затова движението на цените в различните райони е в много широки граници.

Общото движение на цените на апартаментите ново строителство е нагоре, коментираха строителни предприемачи. Причина за това е поскъпването на строителните материали и повишаването на заплатите в бранша.

Много голямо е повишението на цените в кварталите "Лагера" и "Мусагеница" - съответно с 559 евро и 525 евро на квадрат. В "Латера" средната цена на двустайните апартаменти достига 2160 евро на кв.м, а в "Мусагеница" - 2580 евро на квадрат. В столичните квартали "Изгрев", "Изток" и "Лозенец" цените на двустайните жилища са над 2800 евро/кв.м.

Двустайните апартаменти в "Слатина" са поскъпнали с 23% за година до 2155 евро на кв.м. В "Дружба 1" повишението на цените е с над 30% до 1562 евро на квадрат.

За поскъпването на жилищата допринася и голямото търсене, което е подхранвано от изключително ниските лихви по ипотечните заеми в България. Годишният процент на разходите, който включва лихвата и всички такси на банките, по новите жилищни кредити е средно 2,80%, показват последните данни на БНБ за месец април. Цената на жилищните заеми дори е намаляла спрямо предходния месец и спрямо същия месец на миналата година.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти