LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в expert.bg: Войната не спря българите да купуват жилища

Expert.bg

28.04.2022

Ръстът на жилищните кредити достигна нов рекорд въпреки войната. В края на месец март предоставените от банките заеми за покупка на къщи и апартаменти са в размер на 14,485 млрд. лв., обявиха от БНБ. Това е увеличение с рекордите 18,3% в рамките на година, отчитат от централната банка.

За сравнение, през март 2021 г. жилищните кредити у нас достигаха 12.367 млрд. лева, като тогава годишният растеж бе 11.9%. Така само за година отпуснатите заеми за жилище се увеличиха с близо 2.2 млрд. лева.

Само през март жилищните кредити са нараснали със 113 млн. лв. Оказва се, че войната в Украйна не се е отразила на желанието на българите да купуват имоти. Нарасналото търсене на жилища от една страна се дължи на желанието на все повече хора да живеят в по-голям и удобен апартамент или да имат втори дом по-близо до природата, където да ходят със семейството през уикендите.

Ниските лихви по депозитите и кредитите също допринасят за ръста на сделките с имоти. В условията на висока инфлация и нулеви и дори отрицателни лихви по големите депозити, хората искат да предпазят парите си като ги вложат в имот.

Сделките с недвижими имоти в България растат с близо 11% на годишна база през първото тримесечие на тази година, показват данните на Агенцията по вписванията. Въпреки това, темпът на растеж започва да се забавя, тъй като през същия период на миналата година сделките с имоти отчетоха годишно увеличение от 17%.

БНБ внимателно наблюдава големия ръст на жилищните заеми, тъй като смята, че има риск от нарастване на лошите кредити. Централната банка започна да затяга правилата за кредитиране, като новият режим ще влезе в сила в началото на следващата година.

Потребителските кредити също растат

Потребителските кредити също нарастват - с 11,7% за година и в края на март общият им размер е 13,74 млрд. лв., показват данните на БНБ. Само в рамките на месец отпуснатите от банките потребителски заеми за домакинствата са се увеличили с рекордните 342 млн. лв. Темпът на растеж се засилва спрямо предходния месец февруари, когато годишното увеличение беше 11.2%.

Увеличението при потребителските кредити вероятно също е свързано с горещия жилищен пазар, тъй като някой купувачи финансират сделките с налични парични средства и заем за потребление.

Сред причините за нарастването е и високата инфлация. При ниските лихви и бързото покачване на цените много хора решават да вземат кредит и да купят кола, да направят ремонт в дома си или да купят обзавеждане, защото не знаят какви ще са цените след няколко месеца.

Депозитите вече намаляват

Това се потвърждава и от данните на БНБ за депозитите. Традиционно всеки месец размерът на депозитите на домакинствата расте. През март обаче общият размер на влоговете на граждани е намалял с 92 млн. лв. За сравнение през март миналата година влоговете на домакинствата нараснаха с близо 400 млн. лв.

Явно сега, при високата инфлация, много хора предпочитат да купят нещо необходимо на домакинството, вместо да държат парите си в банка. За целта теглят от спестяванията и взимат кредити. В резултат общият размер на заемите за домакинствата през март нараства с близо 450 млн. лв. и достига 29,8 млрд. лв.

За година предоставените на граждани кредити се увеличават с 3,68 млрд. лв. Оказва се, че хората взимат много повече нови кредити от бизнеса. За година предоставените фирмени кредити се увеличават с 2,8 млрд. лв.

Докато през март хората са теглили от спестяванията си в банките, влоговете на фирмите само за месец са нараснали с рекордните 1,7 млрд. лв., показват още данните на БНБ.

Вижте всички имоти от портфолиото на Luximmo тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти