LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Възходът на свръхлуксозните офиси

LUXIMMO

05.06.2023

Пазарът на високия клас процъфтява

Време е за обяд в One Vanderbilt, нова офис кула в центъра на Манхатън. Кухнята на сутерена е оживена от заети готвачи в белите си униформи, които бързо влизат и излизат от люлеещите се врати. На горния етаж има стилен салон, който предлага вкусни гурме салати и супа, с изглед към Grand Central Station. Има и луксозен ресторант, предлагащ изискани ястия от известния готвач Daniel Boulud, включително гъши дроб и миди на скара. Тук няма да намерите скучни, тъжни сандвичи за бюро.

В много страни индустрията на търговските имоти е изправена пред предизвикателна ситуация. Все повече компании приемат, че дистанционната работа ще остане, което води до намаляване на търсенето на офис площи. Това доведе до рекордно високи нива на свободни работни места в градове като Хонг Конг, Лондон и Париж. Друг признак за текущата ситуация е значителният спад на глобалните инвестиции в офиси, които са намалели с 42% миналата година в сравнение с 28% спад за целия имотен пазар. Според скорошно проучване на изследователи от Нюйоркския и Колумбийския университет, офисите в Ню Йорк могат да загубят близо 40% от стойността си между 2019 г. и 2029 г., възлизайки на приблизително 453 милиарда долара.

И все пак One Vanderbilt, 93-етажен небостъргач с искряща обсерватория „зала на светлината“, е сред множеството нови трофейни имоти и реновирани сгради, предлагащи интериор и услуги, подобни на тези в елитни клубове за частни членове. Дори по време на пандемията наемателите в Манхатън подписаха договори за наем за 566 709 квадратни метра офис площи от висок клас миналата година, двойно повече от предходната година, според фирмата за имоти JLL. Луксозният обрат беше в ход преди пандемията, но се ускори, когато компаниите се озоваха в конкуренция с домашните офиси. Ако една фирма се нуждае от място само за половината си работници всеки ден, тя може да плаща повече на квадратен метър.

Ситуацията във високия клас на пазара на търговски имоти е напълно различна от тези на имотите от по-нисък клас. Докато Ню Йорк се откроява като център на луксозни нови проекти, други глобални градове също са свидетели на появата на екстравагантни офис пространства. Например в Лондон, на Victoria Street 105 се изгражда зелено пространство от 30 000 квадратни фута, което е еквивалентно на 14 тенис корта, заедно с градска ферма и пешеходна алея. В допълнение, строящият се небостъргач Merdeka 118 в Куала Лумпур ще включва една от най-високите площадки за наблюдение в света, добавяйки към неговото величие.

Преди пандемията бюрата са заемали приблизително 60% от офис пространството, както съобщава консултантската фирма за имоти Cushman and Wakefield. Оттогава обаче пейзажът се е променил значително. В новопостроени или реновирани офиси работните станции вече заемат само половината от пространството, докато частта, предназначена за удобства, се е увеличила от 5% на 20%. В наши дни е станало обичайно да се включват функции като стаи за медитация, съхранение на велосипеди, душове, външни зони и други приятни предимства в офис пространствата.

В резултат на това има ожесточена конкуренция сред най-високите ешелони на пазара, особено в най-конкурентните градове. Новата вълна от луксозни офиси се включва в надпреварата, за да предложи най-впечатляващите удобства. Много от тези луксозни офиси предоставят консиерж услуги, като често набират екипи за гостоприемство от известни заведения като хотелската верига Four Seasons. Освен това баровете на покрива, предлагащи първокласни напитки, са станали обичайна характеристика. Тези имоти също се стремят да създадат завладяващи входове, за да направят трайно впечатление. Например, фоайето на 425 Park Avenue, разположено близо до One Vanderbilt, обхваща три етажа на височина. Друг забележителен пример е Spiral, наскоро построена кула, която разполага с оградени с дървета тераси на всеки етаж, а фоайето е изпълнено с отличителен аромат и успокояваща музика за подобряване на атмосферата.

Други офиси предоставят услуги като грижа за домашни любимци, гледане на деца и химическо чистене. Хазяите бързат да облагородят и по-старите офиси. Сградата на gm, 55-годишна кула с изглед към Сентръл парк и някога собственост на Trump Organisation, наскоро беше ремонтирана, за да включва бар, салон и фитнес център със студия за спин и йога.

Целта е да се създаде комфортно и луксозно изживяване за работниците, не само да се насърчи завръщането им в офиса, но и да се привлекат таланти на конкурентния пазар на труда. На 50 Hudson Yards, където се намират компании като BlackRock и Meta, наемателите имат привилегията да имат достъп до хеликоптерна площадка. Това им позволява да се насладят на удобни петминутни трансфери до международното летище Джон Ф. Кенеди, подобно на цената на пътуване с Uber SUV. Други офиси правят допълнителни усилия, като предоставят услуги като грижи за домашни любимци, гледане на деца и химическо чистене. Наемодателите също бързат да модернизират по-стари офис пространства. Например, GM Building, 55-годишна кула с изглед към Central Park и преди това собственост на организацията Тръмп, наскоро претърпя ремонт. Сега разполага с бар, салон, фитнес център, зони за йога и колоездене.

Съвременните работници обаче не търсят само лукс. Tе също така искат да се грижат за околната среда. Това доведе до нарастващо търсене на зелени сгради. За наемодателите тези сгради предлагат предимството да привличат по-високи наеми и да служат като защита срещу остаряването, тъй като страните се стремят да постигнат целите си за нулеви нетни въглеродни емисии. В Англия и Уелс новите разпоредби за енергийна ефективност означават, че повече от половината офис площи в Лондон може да станат неизползваеми до 2027 г. В Европа сградите ще трябва да доставят приблизително половината от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г. Сред по-новото поколение офиси характеристики като чист въздух, минимални въглеродни емисии и подобрена изолация стават стандарт. Един пример е One Manhattan West, кула в комплекса Hudson Yards, която работи изцяло с възобновяема енергия. Много предприемачи, включително Brookfield, се стремят да постигнат нулеви нетни емисии до 2050 г.

И все пак един въпрос витае над луксозния бум и той е голям. Какво се случва с пазара, ако икономическите условия се влошат? След глобалната финансова криза от 2007-09 г. първокласните сгради бяха засегнати по-малко от по-скромните си конкуренти, но цялата индустрия пострада. В Лондон наемите на първокласни офиси през третото тримесечие на 2009 г. бяха с 35% под пика си през 2007 г. Собствениците на днешните луксозни кули трябва да се надяват, че гъшият дроб и високотехнологичните фитнес зали ще ги защитят следващия път.

Има обаче важен въпрос, който стои над бума на луксозните офиси: какво ще се случи с пазара, ако икономическите условия се влошат? По време на глобалната финансова криза от 2007-2009 г. сградите от висок клас претърпяха по-малко тежки въздействия в сравнение с по-скромните такива, но цялата индустрия все пак пострада. В Лондон наемите на първокласни офиси през третото тримесечие на 2009 г. са с 35% по-ниски от пика си през 2007 г. Собствениците на настоящите луксозни кули разчитат на удобствата, за да ги предпазят от потенциални спадове в бъдеще.

Статията в оригинал на английски: The rise of the uber-luxurious office

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти