LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Умната сграда на бъдещето ще се учи и ще бъде интуитивна

Градът.bg

03.08.2017

Oсновната характеристика на концепцията за "интелигентна сграда" е възможността на сградата да "взeма решения". С напредването на технологиите сградите вече имат функционалност да реагират спрямо информацията, която постъпва като данни за различни параметри. Възможност да взаимодействат с околната среда, да имат динамиката, да известяват при определени настъпили промени, действия или бездействия и др. С една дума, да има "мозък", атой се състои от множество системи за наблюдение, изчисление, уведомление и автоматизация, всички работещи заедно.

При основните системи с ключово значение за една "интелигентна сграда"

На първо място е редно да се отбележи видеонаблюдението. Визуалното възприятие е възможно най-бързо възприемащото се както от човек пред мониторите, така и от аналитичните функции на професионалните системи за наблюдение, свързани към автоматизацията на сградата.

Видеокамерите и рекордерите са достатъчно интелигентни, за да уловят конкретно събитие, да анализират кадрите, да повдигнат съответното събитие и да го предадат нататък към автоматиката или съответната аларма, и то за част от секундата.

На второ място може да се постави контролът на достъп, видеоверификацията и гараж/паркинг контролът. За сградното управление е от изключително значение своевременно да постъпва актуална информация за динамиката на движението - кой, кога, как е влязъл, колко време е стоял и кога си е тръгнал. Видеонаблюдението предоставя достатъчно информация какво съответното лице е правило. Този вид системи осигуряват строга отчетност, статистика, логове и нотификации за всички постъпили събития.

От гледна точка на сигурността сигнално-охранителната техника и пожароизвестяването са от ключово значение. Не всички стаи, зали, коридори или стълбища са част от общодостъпните зони. Предполага се, че в една бизнес или търговска сграда има ценни материални и информационни активи, чиято протекция зависи от надеждни системи за сигурност."

На трето място е автоматизацията на сградата, околната среда и ресурсите. Не само вратите на асансьора могат да се отварят сами. Технологиите са достатъчно напреднали, за да може да ги използваме за ел. щори, автоматични врати, климатични системи, отопление, осветление, дори въртенето на фотоволтаичните панели, следейки слънцето за по-висока производителност. Енерго- и водопотреблението също се следят и контролират.

В една динамична среда с много служители на много етажи и в много офиси своевременната комуникация е фактор, който не трябва да бъде пренебрегван. Ако към цялостната система не се интегрира система за аудио-видеовръзка, комуникацията може да се окаже трудна и неефективна. Вътрешната интерком/домофонна система между офиси, етажи и сгради е задължителна.

На четвърто място попадат електронните системи за качество на въздуха, нивото на замърсеност, метеорологията и други подобни, които успешно се интегрират в автоматизирана сграда.

При замърсеност, запрашеност, дим или газ системата сама отваря/затваря клапите на вентилацията и регулира потока от чист въздух до всяко помещение.

Дори почистването на подове и прозорци може да се автоматизира и да се извършва, когато е наложително или няма никой в помещението. Колкото повече интегрирани системи има и колкото по-малко хора забелязват намесата на автоматизацията, толкова "по-умна" е една сграда.

Интерактивни табла за информация, променящи се знаци за упътване и автоматична оповестителна система биха били добро допълнение към усещането за "умна" обстановка в сградата.

Една от основните ползи при "интелигентната сграда" е сигурността и пълното елиминиране на инциденти, кражби, вандализъм и готовност за реакция при непредвидени събития. Ползите са не само за собствениците и наемателите, но и за служителите. Собствениците са информирани за това къде, какво, как и кога се случва, те разполагат с реална статистика, синтезирана от "умната сграда" като логове и рипорти. Наемателите разполагат с малко парченце от "умната сграда" под тяхното ръководство. Служителите получават сигурност и комфорт на работното си място, а посетителите са упътени към дадено място не от портиер, а от глас, светлинна и графична сигнализация, киоск терминали или мобилна апликация.

На второ място е енергоефективността и ефикасността. Ресурсите се следят и управляват, което не позволява да се хабят, което пък изплаща системата. Автоматизацията елиминира грешките - дали някоя система е включена или не, дали се претоварва, дали ненужните консуматори са изключени.

Иновации и продукти

По отношение на видеонаблюдението РАК работи с една от най-големите компании в света - Dahua Technology, за интегрирани решения за сигурност с аналитични функции като "преминаване на линия", "навлизане в зона", "разпознаване на лица", "забравен багаж", "промяна на сцената", "автоматично проследяване на обект" и др. Системата сигнализира със звуков или светлинен сигнал или чрез директно свързване към автоматизацията на сградата. Разполагаме с ANPR система за разпознаване на регистрационни табели на МПС, която сме интегрирали с бариери и гаражни врати за паркинги и гаражи. За търговските обекти разработихме POS интеграция между Dahua и водещите компании в България за търговски софтуер. Имаме единен софтуер, обединяващ конвенционалното видеонаблюдение с интелигентните функции, интегрираните интерком/домофонни системи на Dahua, контрол на достъпа и POS информацията в едно. Серията от термални камери с интелигентни функции засичат горещи точки, пожари и огнища още в ранен етап и алармират, следят температурите в реално време. Високият клас камери разполагат с функции като heat map - цветово показване на натоварени зони, и people countза броене на посетители.

Предлагат се още изисквания на клиентите за производителност, персонализиране на размери и интуитивно управление със специализирани клавиатури за бързо действие. TrackAccsess е система за управление на достъпа, с който работим успешно от години. Интерфейсът е интуитивен, а функциите са гъвкави, пасва както на малки, така и на големи сгради с множество врати и зони. С помощта на тази система успешно се постига разделяне на потребителите по права, отдели и работно време, визуализация в реално време и генериране на всякакъв вид справки. Биометричните четци са отлично решение за оторизиран достъп до помещенията.

Един от новите ни продукти е FaceRecognition. Системата следи входовете и изходите или специфични локации, заснема всички лица, генерира база данни или допуска въвеждане на тези данни от потребителите, след което сравнява и известява за съвпадение. Разполага с BlackList и предварително зададени категории като "служител", "посетител", "персонал", VIP и др. Всяко разпознаване на служител отключва турникет на входа на сградата.

Продуктите на английската компания Texеcom за СОТ и пожароизвестителната техника на Mavili осигуряват надеждност в системите за сигурност. Свързаността на всички системи помежду им няма как да се осъществи без безупречно изградена мрежа и информационна инфраструктура с продукти на Planet. Всички системи разполагат с мобилни приложения за удобство на ползвателите.

В по-близко бъдеще следващата стъпка е "изкуствен интелект" или това, което е най-близо до него. Целта е сградата само да бъде "умна" и да "мисли", но и да се "учи", като става по-продуктивна и интуитивна.

Днес гледаме визуализациите на монитори, скоро това ще се замести от холограми. Всички системи на една сграда, обединени в една и визуализирани като детайлна триизмерна проекция, лесно манипулируема само с жестове, ще замести огромните видеостени. След като електромобилите вече са способни да предвиждат инциденти на пътя и да поемат контрол над автомобила, защо такива технологии да не може да се приложат и в една "умна" сграда.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти