LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Daily Sabah: Банско - българската страна на чудесата на прага на Турция

Фокус радио

12.02.2018

Журналистът Мирадж Гейик от турския вестник Daily Sabah публикува пътепис за своето пътуване до българския курорт Банско, в който разказва за добрите си изживявания. Агенция „Фокус“ представя нейните думи с определени съкращения.

„За мнозина карането на ски в Европа означава Алпите. За мен е България. Намирайки се в югозападна България Банско се намира в подножието на Пирин. Това, което прави Банско атракция за хората от Европа и дори за тези от двете Америки са неговите писти на световно равнище, които са приемали много международни първенства.

Предимство на Банско за мен е, че то се намира близо Истанбул, където живея. Не трябва да летя със самолет – просто трябва да скоча в автобус, запътил се от другата страна на границата.

Първото нещо, което трябва да направя, е да уредя пътуването със съпруга си. Понеже си нямам идея за ски-пътуванията, реших да не оставям нещата на съдбата и да планирам всичко с пътна агенция в Истанбул. Те ни таксуваха по 200 евро на човек, включително настаняване и пътуване. След като определихме датата и избрахме хотела.

От Истанбул до Банско разстоянието е 565 км., но ако пътувате с автобус и кола, може би ще ви се наложи да чакате поне час и половина, за да пресечете границата. За по-бързо пътуване може да вземете самолет до столицата София - час и 15 минути полет от Истанбул и след това да вземете автобус до Банско, който отнема два часа.

Излязохме от Истанбул към полунощ и ни отне девет часа да стигнем до Банско. Пътят до там е наистина приятен, особено след като достигнете до планините – удоволствие е да се гледат покритите със сняг планини. Родена съм Измир, където почти никога не вали сняг, и затова той винаги ме развълнува.

След пристигането си в Банско, първото нещо, което забелязах бе колко малък всъщност е градът. Покрайнините на ски-курорта са пълни с малки къщички, където местните живеят. След пристигането в туристическата част на града гледката се променя. Частта на града със ски-курорта е оживена и определено по-препълнена с хора. Хотелите по правило се намират близо до склоновете. В центъра има много места, където може да се наеме ски-оборудване.

След като пристигнахме в хотела, реших да отида да карам сноуборд възможно най-скоро. Наемната такса за сноуборд, ботуши и шлем ми струваше 145 лв. за четири дни. Сега трябваше само да стигна до върха на пистата.

На следващия ден реших да разгледам склоновете на Банско. Банско може да се похвали с 75 километра ски писти, като най-дългата дължина е 16 километра. Около 90% от пистите са оборудвани със снегорини за дълготрайна, висококачествена изкуствена снежна покривка. Пистите са подредени според сложността им, като най-трудна е Томба, кръстена на италианския скиор Алберто Томба. В Банско има около 14 писти.

Шилигарник и Бъндерица са най-натоварени, тъй като предлагат по нещо и за начинаещите, и за напредналите скиори и сноубордисти.

На първия си ден, реших да посетя най-лесния склон, който местните хора наричат "бебешки ". Той е много кратък и е предназначен за начинаещи. Тук се натъквате на хора от 5 до 50 години. Цял ден, от 10 до 17 часа падах, научавайки, че падането от сноуборда е лесната част – трудната е всъщност да го караш. На втория ден реших да отида по-нагоре по склона, наречен Шилигарник, тъй като беше невъзможно да се използва "бебешкия склон" поради тълпата.

Най-досадно за Банско е лифтът. На 58 лева на ден, трябва да го наемате всеки ден, за да получите достъп до различните писти в планината.

През целия ден падах, ставах и отново падах, но карах сноуборд. Чувствах се наистина добре. След като се научиш да балансираш, сноубордингът е едно от най-забавните неща, които можете да правиш. Чувстваш се свободен и летящ като птица, докато студеният бриз удря лицето ти.

Между моите падания и малкото време, в което действително карах сноуборд, отделихме време на разходка в кафенетата, пръснати в планината. Тъй като разходките на Банско са много дълги, е трудно да ги завършиш на един ход, така че има кафене на всеки 3 километра, където можеш да си поемеш дъх и да се затоплиш до камина. Също така, наистина се радвах да гледам как и другите хора падат. Това наистина помогна на моето самочувствие, докато отпивах горещия си шоколад.

По време на моето четиридневно пътуване до Банско бях впечатлен от нещата, които този малък български град може да предложи. Ако не сте със ски, винаги можете да се разходите в планината и да се отпуснете в горещите извори на града. Някои хотели дори имат собствени минерални извори. Храната беше добра и евтина. Например, можете да опитате голяма закуска само за 6 лева. Ако искате да карате ски в чужбина, но Куршевел или в Сен Мориц са извън вашата лига, то Банско със сигурност е добър избор.

Вижте статията на Daily Sabah в оригинал!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти