LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в capital.bg: Търсенето на жилища в Бургас е повече от предлагането

Капитал

09.05.2022

Продажбите на недвижими имоти в Бургас през 2021 г. бяха с 25% повече, отколкото през 2019 г., и с 38% над тези от 2020 г. "Нарастването на сделките като брой е плавна тенденция, която започна през 2018 г. и през 2021 г. беше най-силно изразена. Застой имаше само през второто тримесечие на 2020 г.", казва Стефка Калчева, председател на регионалната структура на НС "Недвижими имоти" в Бургас и управител на агенция "Дазара".

"Ръстът само отчасти се дължи на изповядването на множество сделки, сключени преди време на зелено. Също толкова е повлиян и от общото възходящо движение на пазара през последните години, стимулирано от благоприятните банкови условия, а и от ефектите от пандемията, които за жилищния пазар бяха благоприятни", отбелязват от регионални клон на "Адрес" в Бургас. Основен сегмент на пазара на имоти в града си остават жилищата, като през 2021 г. се е засилил и интересът към ваканционни имоти, добавят оттам.

Стефка Томова, управляващ съдружник на "Явлена - Бургас", определя дела на жилищните имоти като 85% от пазара в града при 15% за бизнес имотите и земите. "Голямата динамика се дължи на нарастващата инфлация, отрицателните лихви по депозити и ниските лихвени проценти при жилищното кредитиране", резюмира тя.

Стефка Калчева очертава няколко линии, които повишават активността на пазара: "Нарасна интересът към ваканционни имоти в курортите по Черноморието, най-вече от български купувачи. Повиши се търсенето на имоти извън града - предимно в по-добре уредени села и вилни зони. Голямо бе търсенето на имоти в Бургас - предимно в жилищни сгради - ново строителство и санирани панели. Част от търсенето дойде и от българи, работещи в чужбина, които са се завърнали в страната", казва тя.

Цените при недвижимите имоти в Бургас нарастват плавно, като от 2019 г. до сега повишението е около 10-15%.

Стефка Калчева, председател на регионалната структура на НС "Недвижими имоти"

По обща оценка фактор са и покупките с цел инвестиция - най-често от купувачи с налични спестявания или такива, които излизат от друга инвестиция. "Много често ваканционните имоти са инвестиционни и начин да се съхранят спестявания", добавя Силвия Гочева, регионален директор за черноморското крайбрежие на Luximmo.

През първото тримесечие на 2022 г. тенденцията на повишено търсене на жилищни имоти в Бургас и на ваканционни по Черноморието се запазва, макар и с по-бавни темпове. Ръстът на сделките, изповядани в Бургас, е 18% спрямо миналата година при 11% средно за страната по данни на Агенцията по вписванията.

Търсенето е двойно над предлагането

В Бургас търсенето на имоти изпреварва предлагането. "Броят на купувачите, които регистрират търсене, е два пъти по-голям от количеството предлагани имоти", казват брокери на недвижими имоти. Тази тенденция е от няколко години и обуславя непрекъснатото повишаване на цените на имотите, което според представител на "Адрес" ще продължи и тази година.

Цените плавно нарастват от 2018-2019 г. до момента, казва Стефка Калчева. По нейна оценка от 2019 г. до сега повишението е около 10-15%. Поскъпването зависи от типа жилище, вътрешно състояние, сградата и локацията. Специално за сегмента на новото строителство според Силвия Гочева поскъпването в Бургас е по-слабо, отколкото в другите по-големи градове в България.

Най-скъпите имоти са в "Център" и жк "Лазур", особено тези в нови сгради край Морската градина и близо до стария Бургас. Най-евтин остава жк "Меден рудник", където жилище в начален етап на строителство може да се намери и за 700 евро на кв.м. "Цените, които наблюдаваме в най-търсените райони, вече се постигат при отделни сделки и в по-отдалечените квартали - за имоти с достатъчно и уникални предимства", казват брокери от "Адрес".

Кой купува и кой продава

"На пазара се върнаха всички типове купувачи, включително и търсещите инвестиции. Продавачите са основно строителни фирми, има и вторичен пазар при жилищни и ваканционните имоти", обяснява Стефка Томова от "Явлена". "Голям процент от продаваните имоти са ново строителство, предлагани от инвеститори. Продавачите - физически лица, обичайно са хора, които имат нужда от нов имот - по-голям или по-нов, или такива, които решават въпрос с наследен имот. Друг профил са хора, които трайно са се установили в друга държава и решават да се освободят от имота си в България. Често и купувачите също са българи, работещи в чужбина", обяснява от "Адрес". Стефка Калчева очертава три основни групи български купувачи: най-голямата са млади хора и семейства, които търсят първо жилище, купувачи с инвестиционна цел - за отдаване под наем или като вложение на парите. И хора, които търсят по-голямо или по-ново жилище. Голяма част от участниците на ваканционния пазар са чужденци. Силвия Гочева от Luximmo пояснява, че продавачите в последно време са основно от Русия, Прибалтика и по-рядко от Ирландия. Купувачите са главно българи, поляци и германци. Българите купуват най-вече на юг от Бургас, теглени от сантиментални подбуди. Към този район има и интерес от германци, които търсят самостоятелни луксозни къщи на първа линия до морето. На север от Бургас преобладават поляци, германци, българи и по-малко унгарци и чехи.

Повече сделки с ново строителство

Увеличава се делът на сделките с имоти ново строителство, като основните причини са две: липсата на достатъчно предложения старо строителство и изменението на профила на купувача (купуват все повече млади хора).

Както и на повечето места в страната, новото строителство се продава още "на чертеж". "В новите сгради клиентите търсят по-модерно и качествено строителство, уредени отношения между съседите чрез професионални услуги за управление и поддръжка и функционални общи части. Търсенето на имоти старо строителство е предимно на санирани панелни или монолитни сгради. Предимствата му са реалната квадратура на тези жилища, уредените междублокови пространства и възможността за свободно паркиране", казва Стефка Калчева.

Бургас расте на север

"В Бургас почти всеки парцел на ключова локация е застроен, но се отваря възможност за усвояване на нови райони", казва брокер от "Адрес".

Строителните граници на града се разширяват предимно на север. И това е логично, като се има предвид, че в другите посоки разрастването му е ограничено от морето, Бургаското езеро, Атанасовското езеро и солниците и Мандренското езеро. Освен това от години се разработва и не спира да се разширява и жк "Меден рудник" - югозападно от центъра.

През 2021 г. новото строителство в рамките на града бе много активно в Сарафово, "Меден рудник", "Славейков" и "Изгрев".

Стефка Томова, управляващ съдружник на "Явлена - Бургас"

"През 2021 г. новото строителство в рамките на града бе много активно в "Сарафово", "Меден рудник", "Славейков" и "Изгрев". За да провокира инвеститорски интерес, община Бургас е предвидила жилищно строителство и сгради със смесено предназначение на север между комплекс "Изгрев" и Ветрен. А тази година общинският съвет на града прие обособяването на нов жилищен квартал върху 200 дка на мястото на производствените бази на бившия завод "Камбана", казва Стефка Томова от "Явлена".

В свободните участъци, които граничат с жк "Изгрев" и жк "Славейков", вече се изграждат нови проекти. От агенциите посочват като желани районите около "Мол Плаза", "Галерия мол", ВХТИ, до болница "Сърце и Мозък".

"Има няколко големи проекта, които се строят в момента, което за Бургас е нещо ново и определено се радва на интерес от страна на купувачите. Иначе в по-голямата си част се строят жилищни сгради с 2 хил. до 5-6 хил. кв.м РЗП", казват от "Адрес".

"Парцели за строителство се намират трудно и има интерес и от местни инвеститори, и от столицата", отбелязва Силвия Гочева.

За живеене - двустайни и къщи, за ваканцията - малки

Двустайните апартаменти са най-продаваните жилища в Бургас по обща оценка. "Най-дефицитни са двустайните със самостоятелна кухня", казва Стефка Томова. Най-атрактивни - "преустроените двустайни старо строителство, при които може да се обособи още една спалня. Като цяло търсенето е за функционални жилища с повече самостоятелни помещения и санитарни възли между 70 и 100 кв.м", казват от "Адрес". "Търсенето на апартаменти преобладава, но през последните две години се забелязва повишен интерес и към еднофамилни къщи и парцели в радиус 20 км от Бургас - в Сарафово и Крайморие, Равда, Поморие, Лозенец", казва Стефка Калчева. "Клиентите не са готови да инвестират много средства във ваканционен апартамент, а и нямат нужда от големи площи предвид времето, което прекарват в него. Но като правило ги предпочитат завършени, обзаведени и готови за нанасяне", казва Силвия Гочева.

"Крайморие" - новото Сарафово?

Еднофамилните къщи ново строителство на юг са основно в квартал "Крайморие", а на север - във Ветрен, Банево и квартал "Черно море", казва Стефка Томова. Други добавят Сарафово, Лахана, Лозово, Минерални бани, Рудник на север и с. Маринка на юг.

"В кв. "Черно море", който се намира по пътя между Бургас и Каблешково и над който захождат самолетите за летището, все още може да намерите 90 кв.м къща за реновиране с 900 кв.м парцел само за 45 хил. евро.

Парцелите за къщи в квартала са от 25 до 30 евро на кв.м в "Крайморие", а къща около 100 кв.м може да купите на цена от 180 хил. до 250 хил. евро, но все пак кварталът се намира на брега на морето.

Парцелите за къщи в кв. "Банево" са с цена между 40 и 50 евро за кв.м. Най-ниската цена за къща с двор от 600 кв.м в кв. Ветрен е 90 хил. евро", казва мениджърът на "Явлена".

От "Адрес" отбелязват, че все повече инвеститори обръщат поглед към кв. "Крайморие". Очаква се че там ще се повтори бумът на застрояване, който се наблюдава последните 8-10 години в кв. Сарафово.

Много често ваканционните имоти са инвестиционни и начин да си съхранят спестяванията.

Силвия Гочева, регионален директор за Черноморието, Luximmo

Война и забавяне на строителството

"Конфликтът в Украйна със сигурност ще се отрази на пазара на имоти в България. Как точно - зависи от развитието и продължителността му. Вече има трудности пред руските граждани да извършват и получават банкови плащания, да откриват и поддържат разплащателни сметки в български банки. Това неминуемо ще блокира възможността им да продават или купуват имоти в страната. Неизвестно на този етап е и краткосрочното бъдеще на туризма, а голяма част от бизнеса в Бургас и региона е свързан с него. От друга страна, е възможен интерес за закупуване на имоти от украински граждани, каквито имаше през 2014 - 2016 г.", смятат от "Адрес".

"Украинското присъствие осезаемо се усеща в града, но за момента украинските клиенти са основно на стадий наемане. Те нямат интерес да инвестират в имот в Бургас, защото все още не са решили какво да правят. Но темата е деликатна и търпи развитие", казва Силвия Гочева. Стефка Калчева отбелязва, че наемат дългосрочно, като интересът по Южното Черноморие е основно към Бургас, но също и към Слънчев бряг, Свети Влас, Поморие и Созопол.

Тя допуска забавяне на инвестициите в ново строителство при влошаване на икономическата обстановка в Европа, а също и заради повишаването цените на енергоносителите и липсата на някои суровини, които влияят върху производството и търговията със строителни материали.

Стефка Томова не очаква сериозни промени на пазара на недвижими имоти. Но прогнозата й е, че кризата в Украйна ще доведе до по-слаб икономически растеж и ще забави ръста на цените на недвижимите имоти.

Около половината от сделките са с кредит

Сделките, финансирани с кредит, са около половината от всички по информация на различните агенции. По данни на "Явлена" такава е всяка четвърта. Според "Адрес" - малко под половината. А според "Дазара" има баланс с лек превес на ползването на кредит. На кредит купуват основно млади хора, които търсят първи дом. Купуват обаче и хора с финансови възможности, които предпочитат да вземат кредит и имат готовност да го покрият в случай на рязко вдигане на лихвите, обясняват от Luximmo. "При новото строителство нашите клиенти депозират, като се надяват, че сами ще могат да си обезпечат покупката на етап строителство и в случай на нужда частично ще се възползват от ипотечен кредит", казва Силвия Гочева.

Вижте всички оферти от портфолиото на Luximmo в град Бургас!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти