LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Десислава Цветкова пред телевизия "Евроком": Наемният пазар е коренно променен

Евроком

10.04.2020

Десислава Цветкова, консултант от офис Luximmo "Вишнева" се включи в следобедния блок "Делници" на Телевизия "Евроком", за да даде яснота за настоящото състояние на пазара на недвижими имоти.

Как се отразява извънредното положение на имотния пазар?

Наблюдаваме два периода на движение на имотния пазар от началото на извъредното положение в България. В самото начало беше отчетен рязък спад на запитванията, желанията за огледи и провеждане на срещи. Тъй като LUXIMMO е един от дигиталните лидери сред агенциите на недвижими имоти, тази настройка на клиентите се промени бързо и започнахме да провеждаме виртуални и видео огледи, 360-градусови турове, дистанционни срещи и консултации с нас брокерите и с участниците в преговорите и сделките, така че да съчетаем грижата за здравето и сигурността на нашите клиенти с техните имотни интереси. А те в никакъв случай не са намалели. От една страна нотариусите продължават да финализират сделки, от друга страна банковият сектор към момента не дава индикации за спиране на финансиране на сделките с имоти, нито повишава лихвите на депозитните пари. И от трета - има една теория за потенциална инфлация и обезценяване на парите, която традиционно кара българския купувач със спестени средства да се замисли сериозно в посока покупката на недвижим имот. Разбира се, не мога да говоря за обем на сделки като в периода преди извъредното положение, но мога да говоря за ниво на интерес, огледи и консултации като преди него.

Какво е предлагането при наемете и има ли търсене?

Наемният пазар е коренно променен в последните седмици. Съвсем разбираемо най-търсен продукт станаха градските и крайградските къщи с дворове, които предоставят един комфорт на обитаване и начин на живот, особено необходим в екстремната ситуация. В самото начало на извъредното положение наблюдавахме силно търсене на апартаменти под наем за клиенти, които се прибираха от чужбина, и трябваше да отседнат в периода на карантина на място далеч от семейството си, както и на такива, които се прибраха да живеят тук и не разполагат със собствен имот.

Купуват ли хората апартаменти в момент на криза, чиито край не в ясен?

Краят на кризата не е ясен, но е ясно, че кризата ще има своя край. А българският купувач традиционно доверява своите пари на имотния пазар. В момента към решение за сделка пристъпват хора, които се притесняват от потенциално обезценяване на своите финансови спестявания. Ако в един друг момент кризата доведе до корекция на неправилно ценообразуваните имоти или на такива, които са собственост на затруднени от кризата хора, то активна ще стане и групата купувачи, които традиционно чакат времена на криза, за да закупят имоти на по-ниски цени. Независимо от сериозността на кризите, пазарът на имоти винаги съществува, но в зависимост от типа криза, той е по-благоприятен за едната страна участник.

Има ли спад в цените?

В големите градове не наблюдаваме спад към момента – нито в наемния, нито в продажбения пазар. В курортните селища определено говорим за спад, тъй като голяма част от имотите са купени с цел отдаване под наем. Ски сезонът беше рязко прекъснат от обявената пандемия, а очакванията за морския сезон не са от най-оптимистичните. Същевременно много от ваканционните имоти са собственост на чуждестранни граждани, които са в страни с много по-сериозни въздействия на Covid–19. Те биха искали да продават скоро поради паника от стресиращата обстановка, в която се намират, или защото вече са загубили своите работни места. Позитивната новина е, че интересът на българите към родните курорти се увеличава и сега те имат шанс да закупят имот на едни още по-атрактивни цени. Измерваме и много силно покачване на интереса към имоти в селища до големи регионални градове. Понятието "вила" в сферата на недвижимите имоти звучеше архаично само до преди месеци, но ето как нещата се обърнаха рязко и сега отново е модерно да имаш вила, която е близо до големия град. Хората с по-големи възможности проявяват интерес към крайградски имоти с повече прилежаща земя, които попадат в категория ранчо или имение.

Злоупотребява ли се със ситуацията и публикуват ли се нереални обяви в интернет пространството?

Luximmo работи с лоялни клиенти и утвърдени инвеститори, така че нямаме много наблюдения върху ситуацията с нереалните обяви. Надяваме се, че ситуацията, в която навлезна пазарът, ще му подейства оздравително и ще изчисти най-после всички нелоялни практики като нереалните обяви, които носят лош имидж на професията ни.

Вижте всички оферти от портфолиото на Десислва Цветкова тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти