LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Полезни съвети при покупка на вашето жилище

ОББ

27.10.2017

Покупката на Вашия първи дом е един от най-вълнуващите моменти в живота Ви. В повечето случаи тя представлява най-важната инвестиция, която сте правили до сега и е свързана с вземането на много важни решения като локация, разпределение, големина, цена и финансиране. За да Ви бъдем полезни при Вашия избор Ви предлагаме следните съвети, които да следвате:

Стъпка 1: Изяснете си размера на средствата, с който разполагате за покупката

В случай, че ще направите покупка с ипотечен кредит ще трябва да можете да осигурите самоучастие от продажната цена със собствени средства, което се изисква от повечето банки на пазара. За да бъдете уверени в средствата, които ще можете да получите чрез кредит, можете да кандидатствате за предварително одобрение още преди да сте избрали имот. По този начин ще бъдете наясно и с ориентировъчния размер на вноската по кредита, която ще заплащате след като станете собственик. Това Ви дава възможност да прецените как тя отговаря на Вашето финансово състояние и очаквания в дългосрочен план.

Стъпка 2: Направете изчисления за месечните/годишни разходи за имота

В ролята си на бъдещ собственик на недвижим имот е добре да имате представа за разходите, които ще трябва да отделяте за неговата поддръжка. От Ваша полза ще е да съобразите размера на данъците, битови сметки и Property management.

Стъпка 3: Иницирайте процеса на търсене на имота

Голяма част от хората, които желаят да закупят недвижим имот, се доверяват на услугите на професионален брокер, който да им съдейства при откриването на търсеното жилище. Предимствата са експертното познаване на пазара и ценовите равнища, юридическата подготовка, умения за сключване на успешна сделка и не на последно място спестяване на време.

Стъпка 4: Характеристики на имота

  • Местонахождение:

Местонахождението на имота е едно от първите неща, които трябва да бъдат прецезирани.

  • Описание на жилището:

Важно е да сте наясно с желанията и потребностите си относно характеристиките на жилището като квадратура, брой стаи и тяхното предназначение, етаж, разпределение, светлина, наличие и големина на тераси, паркомясто или гараж, двор, брой обитатели на цялата сграда.

Стъпка 5: Избор на имот

Покупката на недвижим имот винаги е била считана за ниско рискова и сигурна инвестиция. Пазарните сили определят стойността на имота и затова всеки купувач е важно да разполага със следната информация, за да може да е убеден в избора на имота съгласно неговата цена:

  • Професионална оценка със сравнително аналози;

  • Цени на аналогични имоти, публикувани в интернет пространството и специализирани издания;

  • Информация относно наскоро продадени подобни имоти в непосредствена близост и със сходни характеристики.

Стъпка 6: Оферта към продавача

След като сте се спрели на имот, който отговаря на Вашите изисквания, следва да отправите предложение към продавача относно цената, която сте готови да заплатите. В повечето случаи първоначалните цени са офертни и търпят намаляване от страна на продавача с цел приключване на сделката. За да бъдете сигурни с реалната пазарна стойност на имота можете да поръчате експертна оценка от лицензиран оценител, която е задължителна част и от процеса на одобрение на кредита Ви.

Преговорите по време на покупка на имот отразяват всички аспекти, като разходи за данъци, битови сметки, обзавеждане, месечна поддръжка. Юридически преговорите приключват, когато и двете страни подпишат предварителния договор за покупко-продажба, като преди това всяка от тях може да промени условията или да се откаже от сделката.

Стъпка 7: Подписване на предварителен договор за покупко-продажба

Съветваме Ви при покупка на жилищен имот заедно с част от обзавеждането включитено електроуреди, това да бъде описано в предварителния договор с продавача. В допълнение е добре да се съобрази крайния срок за заплащане на сумата по договор, за да не се чувствате притиснати от необходимото време за получаване на ипотечен кредит.

Текстът е предоставен от ОББ, Съвети при избора на ипотечен кредит

Открий нашата селекция от луксозни имоти за продажба в България

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти