Световните инвестиции в имоти са се увеличили значително през 2017 година

Investor.bg

12.02.2018

Инвестициите в бизнес имоти в световен мащаб се увеличават с 6% през 2017 г. спрямо 2016 г. до 698 млрд. долара въпреки геополитическото напрежение и опасенията, показват данни на консултантската компания JLL.

Инвеститорите в недвижими имоти в световен мащаб продължават да демонстрират доверие в световните пазари. През последното тримесечие на 2017 г. инвестициите в сектора достигат най-високо ниво от три години насам – 228 млрд. долара, с 10% повече спрямо четвъртото тримесечие на 2016 г., отчита компанията.

Най-силни ръстове на вложенията в имоти се отчитат в регионите на Европа, Близкия изток и Африка и Азиатско-тихоокеански – съответно 22% до 300 млрд. долара и 13% до 149 млрд. долара. В Америка се отчита спад от 12% до 149 млрд. долара въпреки продължаващото увеличение на инвестициите в САЩ, сочат данните на консултантите.

JLL прогнозира, че обемите едва ли ще са същите през 2018 г. основно заради недостиг на качествени активи. Друг фактор, който ще смекчи активността на пазара на имоти, е плавното затягане на разхлабената парична политика на централните банки, най-вече от страна на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка.

Компанията очаква обемът на инвестициите през тази година да достигне около 650 млрд. долара.

Интересното е, че чуждестранните инвеститори продължават да се насочват към Лондон въпреки приближаващия Brexit. Столицата на Великобритания е лидер сред глобалните градски агломерации по привлечени инвестиции в миналата година. В Хонконг например обемът на инвестициите достига 41% от тези в Лондон.

По сектори най-сериозен интерес сред инвеститорите вече предизвикват индустриалните и логистични имоти. Секторът привлича 36% от глобалните инвестиции в имоти. На второ място са офисите с малко над 20% дял.

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с LUXIMMO, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти