LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Строителство в подем

Вестник "Капитал"

25.11.2016

Бурно развитие и бърза реализация. Така накратко може да се обобщи ситуацията при новото жилищно строителство. Въпреки ръста на броя на новите сгради, получили разрешение за строеж през последните две години, нивата отпреди кризата все още не са достигнати и опасност от прегряване на пазара към този момент е малко вероятна.

Малко статистика

По данни на Националния ста¬тистически институт издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в България за третото тримесечие са 1183. Спрямо предходното тримесечие разрешенията за жилищни сгради са намалели с 2.7%. В сравнение с третото тримесечие на 2015 г. обаче се увеличават с 2.5%. Близо половината от разрешените нови жилищни сгради в периода юли – септември се падат на четирите основни пазара в страната - София (170), Пловдив (170), Варна (109) и Бур¬гас (104). По отношение на започналото строителство данните на годишна база също са с положителен тренд. През третото тримесечие на 2016 г. в страната е започнал строежът на 830 жилищни сгради, което е повишение от 12% в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям брой нови жилищни здания са започнали да се строят в столицата - 115, във Варна - съответно 112, и Пловдив със 111 жилищни сгради в строеж.

Умерена активност в столицата

Издадените разрешителни за брой жилищни сгради в София намаляват през третото тримесечие от 153 на 139 на годишна база. Повече разрешителни обаче са издадени за офис проекти. При започнатото строителство отново се отчита слаб спад. В периода юли - септември в столицата се строят 115 сгради в сравнение със 121 за същия период на миналата година.

Към момента най-активно е строителството в кварталите „Лозенец", „Дианабад", „Манастирски ливади" и „Младост". Преобладават проектите с разгъната застроена площ между 4000 и 9000 кв.м. В централните столични райони като „Оборище"; „Триадица" и „Възраждане" обаче подобни площи са трудно постижими и там квадратурата на проектите рядко надхвърля 3000 кв.м. Предизвикателството за изграждане на по-големи жилищни проекти е намирането на голям терен на комуникативно място.

В търсене на нови проекти

Пазарът се нуждае от нови проекти за различни целеви групи - от нисък, през среден до висок сегмент, а предприемачите знаят това и очакванията са да продължат да строят.

Луксозно ново строителство в България за продажба и под наем

Разгледайте портфолиото ни с луксозни апартаменти и къщи в големите градове на България

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти