LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Строителната продукция в България отчита най-силния си ръст от кризата насам

Investor.bg

12.03.2018

Строителната продукция в България отбелязва ръст от 24,2% на годишна основа през януари благодарение най-вече на увеличаването на сградното строителство, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това е и най-силният ръст на показателя през януари след кризата от 2008 г. насам.

Индексът на строителната продукция обаче остава с 43% под пиковото равнище, достигнато през юли 2008 г., показват изчисления на Investor.bg на база историческите данни на националната статистика.

През януари сградното строителство нараства с 31,6% на годишна основа. Това може да се обясни с въвеждането в експлоатация на редица проекти, започнали в предходните години. Припомняме, че през 2014 г. имаше пиков ръст на издадените разрешителни за строеж от 29% за годината, който се забави през 2015 и 2016 г. През 2017 г. обаче увеличението отново рязко се ускорява до 23,4%.

През януари спрямо декември продукцията от гражданското строителство се увеличава с 5,3%, сочат още данните на НСИ.

При гражданското и инженерно строителство, в което влиза и строителството на инфраструктура - най-зависимият от европейски средства сегмент от сектора, растежът също става по-динамичен и достига 15,5% на годишна база вероятно заради някои вече стартирали проекти, макар и малки.

За месеца продукцията от гражданското и инженерно строителство отчита ръст от 4,8%.

Вижте селекцията на LUXIMMO от ново строителство!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти