LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Никола Стоянов пред Imoti.net: Двата ни стълба винаги са били технология и услуга

imoti.net

23.10.2020

Тази година imoti.net навърши 20 години. По този повод имотният портал се обърна към 20 водещи експерти в сектор недвижими имоти, за да споделят своя успешен път на развитие.

Никола Стоянов е основател и собственик е на някои от водещите компании за имоти и строителство в България. Развива успешни бизнес структури и в множество паралелни дейности като управление на имоти, кредитиране и кредитно посредничество, интериори и обзавеждане, имуществено застраховане, туризъм. Понастоящем е акционер и управляващ на Luximmo Finest Estates, Super Имоти, Stonehard, Property.bg, BARNES Bulgaria, Super Credit, BusinessForSale.bg, Furnish.bg, PropertyManagement.bg, както и в строително-инвестиционната компания “Тасков & Стоянов”.

Какво беше Вашето начало в бизнеса с недвижими имоти?

Първата ми работа като брокер на недвижими имоти стартирах още като студент през 1996 година. Започнах да работя в малка столична агенция, в която трупах опит няколко месеца, след което заминах за Великобритания. Там участвах в студентска програма, по време на която, освен че бях на лятна бригада, също изучавах дигитален маркетинг в компания, специализираща в областта на рекламата в интернет. Това се случи през 1997-ма и 1998-ма, години преди интернет да бъде широкодостъпен и използван в България като платформа за маркетиране на стоки и услуги. Живях във Великобритания 2 години и през 1999-та година се завърнах в България, след което стартирах първата си компания за дигитален маркетинг в сферата на туристическите услуги и продажби на хотелски резервации. През 2002-ра година създадох първата си компания за недвижими имоти, която беше изцяло ориентирана към чуждестранни клиенти. След това създадох всички останали брандове в своята корпоративна група (агенцията за луксозни имоти Luximmo Finest Estates, Stonehard (агенция, специализирана в предлагането на имоти ново строителство), Super Имоти, Property.bg (специализирана в работата с чуждестранните ни клиенти), а през тази година отворихме и представителството на една от водещите международни компании за елитни имоти по света BARNES International.

Учил съм се от британските агенции, както по отношение на бизнеса с имоти, така и по отношение на дигиталния маркетинг. Целият ми бизнес е основан на британския модел.

Живях и в Русия от 2012-та до 2015-та година, когато основният оборот на компаниите ми идваше от руски купувачи на български имоти. Имахме офис в Москва, от там също съм черпел много информация. Участвал съм на стотици международни изложения в Европа, Русия и Азия и поддържам контакт с множество успешни колеги от агенции от цял свят, от които също се уча и споделяме опит и идеи.

Имаше ли пречки, които трябваше да преодолявате?

Пречките бяха много. Най-вече фактът, че стартирах компанията си през 2002-ра година на един изключително конкурентен пазар. Бизнесът беше вече разпределен между съществуващите агенции, но имахме късмета и щастието да работим на английския пазар, който тепърва се зараждаше и успяхме бързо да наберем скорост. Превърнахме се в агенция номер едно за работа с чуждестранни клиенти - британци, ирландци, руснаци, поляци, датчани, чехи, естонци и други. До ден днешен съхранявам контактите си за продажба на български имоти в чужбина през платформата си Property.bg.

В какво отношение се развивахте?

В моя бизнес технологията винаги е заемала ключово място, по-конкретно дигиталният маркетинг. Ние сме една от първите компании, които създадоха свои собствени сайтове, които са изключително добре позиционирани при търсене в Google на имоти в България на български, руски и английски. Бяхме и сред първите рекламодатели в Google през 2006-2007-ма година. Често сме канени и в централата на Google за срещи и обучения.

Двата стълба в бизнеса ми винаги са били технология и услуга. Развивахме офисната си мрежа, както и портфолиото си, което в момента достига 30 000 имотни предложения. Екипът ни се състои от над 130 брокери в цялата страна.

По отношение на технологията разчитаме на собствена платформа за дигитален маркетинг, създадена от мен и моя екип и усъвършенствана повече от 18 години. Разполагаме и с развита CRM система, работеща в подкрепа на продажбите.

Как се справя компанията ви със ситуацията в момента?

Ние сме оптимистично настроени. В постоянна готовност сме да прекроим модела си на работа, за да отговорим на съвременните изисквания в новата бизнес реалност. Справяме се чрез гъвкавост и това е нещо, в което инвестираме постоянно – да можем лесно да преминаваме от един похват на маркетиране към друг и от един пазар към друг.

Усъвършенствали сме се в това през годините, защото неволята ни научи да бъдем презентирани и позиционирани едновременно на няколко пазара и сред всички клиентски групи. В момента сме единствената българска компания, която работи успешно и чрез четирите си бранда във всички сегменти на пазара с всички клиенти, включително чужденци от цял свят.

Разбира се, над 90% от бизнеса ни в момента е с български клиенти, но ние запазваме своята специализация за работа с чужденци и към момента сме пионери на много нови чуждестранни пазари.

С две думи – справяме се със ситуацията чрез гъвкавост и диверсификация.

Какво предвижда вашият план за развитие в следващите години?

Нашият план за развитие е компанията ни да излезе на световния пазар и да отвори офиси в няколко европейски столици, а защо не и в Щатите? С подкрепата на нашите инвеститори ние ще преминем към превръщането на компанията в международна такава.

Какво трябва да се промени на държавно и браншово ниво, за да се развива успешно бизнеса с имоти?

Едно единствено нещо бих искал от държавата – най-накрая да бъде приет Законът за брокерите и агенциите за недвижими имоти. Разбира се, след това да се контролира и да се спазва. Радетелите за този закон от НСНИ правят опити за приемането му вече повече от 10 години безуспешно, сега отново има активност в тази посока и се надявам, че този път законът ще бъде приет, за да бъдем регулирани и да могат клиентите да разчитат на професионалисти в бранша и високо качество на услугите.

Споделете вашите изводи за устойчиво развитие в сектора.

Предвид глобализацията и тоновете информация, до която всички агенции имаме достъп, смятам, че пътят на развитие е всички компании да бъдат честни, да се грижат за клиента и интересите му, за да се изчисти имиджът на нашата професия. За това всеки един от играчите на пазара може да допринесе.

Друг фактор за устойчиво развитие е да се преминава към все по-дигитализирани форми на работа, да се отговори на съвременните тенденции в живота на клиентите, включително и настоящата ситуация с COVID19.

През 2020-та година Никола Стоянов обединява корпоративната си група под новия бранд Stoyanov Enterprises. Новата корпоративна група събира под един покрив множество компании, ангажирани в сферата на недвижимите имоти и строителството. Stoyanov Enterprises включва агенциите за недвижими имоти Luximmo Finest Estates, Stonehard, Super Имоти, Property.bg, строително-инвестиционната компания "Тасков & Стоянов", компанията за обзавеждане и интериори Furnish.bg, компанията за управление на имоти Propertymanagement.bg, платформата за продажба на бизнес и предприятия BusinessForSale.BG, кредитния център Super Credit и др.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти