LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Габриела Тодорова пред BTV: „Стотици българи вече притежават имот в Дубай и техният брой продължава да расте“

btvnovinite.bg

11.05.2022

Преди време един мениджър ми беше казал, че на практика работният му ден започва под душа в 4 сутринта, когато стартира плановете си за деня. С влизането в офиса в 9, когато служителите идват сънени и си правят кафе, той вече беше не просто загрял, а на вълна финализиране на проекти.

Моят реален работен ден започва сутрин в колата с бързо преслушване на новините… и тази сутрин една доста особена реклама.

„Ако си търсите жилище в Дубай, можете да се свържете с нас“, се казваше в спота. Та кой българин си търси жилище в Дубай, нима изобщо е достъпно да имаш жилище в Дубай? Не е ли твърде скъпо, там не живеят ли обикновено хора, бягащи от закона? На всички тези въпроси, ще ни отговори Габриела Тодорова, собственик на инвестиционна фирма и ексклузивен партньор за Дубай на българска компания за недвижими имоти.

Преди години Габриела напуска мъгливия Лондон, където по нейни думи се е чувствала донякъде дискриминирана заради това, че е била чужденка и говори английски с източноевропейски акцент. Съвсем случайно попада на обява за работа като агент на недвижими имоти в Дубай, събира куфарите, бързо взима решението да замине и се впуска в тотално непознатия за нея бизнес с недвижими имоти в страна, където успехът на жените се наблюдава с особено внимание.

Какъв беше първият Ви опит на имотния пазар в Дубай?

Всъщност първата фирма, заради която пристигнах в Дубай, се оказа малка компания, която ни излъга. Тогава аз бях една от малкото хора, които не говореше перфектно английски. Всички останали, които собственика на фирмата беше наел, бяха англичани. Тогава ме гледаха с предразсъдъци, но аз бях първата, която затвори сделка още първата седмица. Компанията беше в шок и се чудеше как се случи това.

След това попаднах в една строителна фирма, където бях единствената служителка. Собственика на фирмата г-н Азизи ми каза: „Тук има една сграда, давай да я продаваме!“. Аз се съгласих и така от компания с един служител и една сграда накрая имахме 250 продадени сгради. Станах генерален директор и управлявах 1 300 човека. Хората се чудеха как жена в арабския свят е успяла толкова. Ние станахме третата най-голяма строителна фирма в Дубай.

Накрая се отказах, защото преживях бърнаут. За 5 години имах един ден почивка. Днес, аз все още съм партньор в тази фирма. Имам специални привилегии и ексклузивни права да представлявам и българската компания Luximmo Finest Estates в Дубай.

Какъв профил имат българите, търсещи жилище в Дубай?

В Дубай има три типа българи. Първите са такива като мен, които сме се устроили за постоянно. Ние харесваме държавата и не искаме да мърдаме от тук, защото всичко работи по закон и децата ни няма от какво да се притесняват. Само температурите през юни, юли и август са високи, но се издържа.

Вторият тип са българите, които живеят от много години в Англия и Америка, не са преднамерени към Дубай и искат да инвестират. 60% от индустрията тук е само недвижими имоти. Те си купуват едностайни жилища. Българите не са от големите инвеститори.

Третите са тези, които се плашат от пазара в България и неговата нестабилност. Имотите в България скачат безусловно и нямат никаква възвращаемост. Тук всеки един имот, който се даде под наем, се самоизплаща за срок между 8 и 10 години. Повечето от тях купуват имоти само за инвестиция, но има и такива, които се местят в Дубай за постоянно в някакъв етап.

На колко българи сте открили нов дом или имот за инвестиция в Дубай?

Откакто съм в Дубай съм намерила жилища на поне 200 българи и техните семейства. През последните 2 години нещата се позасилиха и за това време съм открила жилища за 30-40 човека от България. Тук един имот варира на цени от около 250 хил. евро, но това зависи от много фактори.

Какъв тип имоти търсят българите в Дубай?

Повечето хора с деца си търсят вили. Търсят имоти с двор. Младите двойки обикновено се спират на имоти с една или максимум две спални.

Какви са цените при вас?

Цените на квадрат започват от 4 500 долара и стигат до 8 000 долара. Това е много нормална цена за стандарта в Дубай.

Големината на наемите на имотите тук се определя процентно и има регулация затова. Например, ако един имот струва 150 хил. долара, наемът за година ще бъде 15 хил. долара или на приблизителна цена. Между 8 и 10 % от стойността на жилището.

Можете ли да сравните имотите в Дубай с тези в София спрямо сходни цени какво можем да имаме на едното място и какво на другото?

Хората, които са започнали процес по закупуването на жилище, винаги трябва да мислят и от страната на краен потребител и на инвеститор. Винаги трябва да се мисли и от гледна точка и да живееш там и да можеш да го препродадеш или да взимаш добър наем за него, с цел да си върнеш инвестицията.

В България хората не разсъждават така и инвестицията им там няма как да се върне, защото ако си купиш жилище с цел да го даваш под наем, в България то се изплаща и можеш да си върнеш парите за минимум 25 години. В България няма институция, която да защити собствениците на жилища. Тук в Дубай се подписва договор за наем в „Държавната агенция по имотите“ и наемателят плаща наем за една година напред. Това са правила, които защитават инвеститорите в страната, докато в България наемодателите трябва да ходят и да се молят на вратата да си вземат наема.

Кои са най-важните особености на имотния пазар в Дубай, за които вашите български клиенти не знаят преди да започнат търсенето?

В България няма регулация на цени и имоти, затова всеки строител си прави, каквото си иска. Тук в Дубай, жилищата се дават напълно завършени до ключ, само без меката мебел. Когато жилището се продава имате вградени кухни, плотове, подове, интериорни врати… Всичко! А в България жилищата се продават на замазка и таваните са изключително ниски. Самата аз имах жилище в България, което купих на зелено и когато влязох се почувствах като в пещера. Тук в Дубай всичко е много по-широко и мащабно. Когато дойдат, хората остават очаровани и виждат разликите.

Тук хората не изчисляват цената на имотите толкова според квадратурата, но когато го правят спазват регулации. Всеки район си има цена. В Дубай няма как в един и същи район един да пусне жилище на цена например 1000 евро за квадрат, а друг за 500 евро. Има държавна институция, която регулира цените на имотите.

А как стоят нещата с имотите, които се продават "на зелено"?

Всяка една сграда, която се строи с идея да се продаде „на зелено“ има държавна сметка (ЕСКРО акаунт) и докато сградата не се завърши напълно, купувачите превеждат парите в нея. Самият строител няма право да разполага с тези пари, докато не завърши сградата и ако нещо стане и не може да я завърши, парите се връщат в сметката на купувачите. Това го няма никъде другаде по света и помага на инвеститорите.

След завършването на строежите, цената се качва с 20 %. Имотите нямат такси и данъци, които да заплащат инвеститорите. За държавата се плащат само еднократно 4% при самата покупка, за да бъде вписан имота.

Преди няколко седмици ми звънна едно семейство от България, които бяха изключително уплашени, но както бяха уплашени, така и си купиха апартамент още на първия ден. Има много хора, които идват с нагласата, че хората са фанатици и по цял ден се молят, но това не е вярно. Тук живеят хора от 160 националности. Целият Дубай празнува както индийските празници, така и мюсюлманските и християнските и тези на другите народи.

Големият проблем на българите е че смятат всичко в имотите „на квадрат“ и не се замислят, че трябва да гледат и квартала и дали ще могат да си върнат инвестицията. Какво като си купят евтин апартамент без никаква стойност и възможност за възвръщаемост? Това е манталитет, който се превъзмогва, чак когато хората дойдат на място.

Има едно общо схващане, когато става дума за Дубай, че всичко там е изключително луксозно. Истина ли е това или мит само у нас?

Има много луксозни, средно луксозни имоти. Но няма лоши такива. Няма презастрояване, защото пустинята е безкрайна и има много място за разширяване на градовете.

Кои са кварталите, които представляват интерес и са добри за инвестиции и кои чужденците избягват?

Дубай е разпределен на райони, които се притежават от шейх Мохамед. „Даунтаун“, „Марина“, „Палмата“ (изкуствено създаден остров във формата на палма), „Мохамед бин Рашид Сити“, „Бизнес Бей“ са хубавите квартали, подходящи за инвестиции. В тях шейхът определя кое как ще се изглежда, одобрява плана и избира фирмите, които могат да строят в този район и онези, които ще правят пътища и инфраструктура.

Например казва: „В този квартал ще има само вили, в другия ще има само небостъргачи, а в другия ще има само десететажни сгради в един и същи цвят“. И строителите не могат да направят една жълта, една червена и една зелена сграда. Във всеки квартал се строи и нещо специално. Например в „Мохамед бин Рашид Сити“ той направи 50 км лагуна и само жителите на района могат да използват тази инфраструктура и да си направят своя общност.

Тук има само 5-6 основни фирми, които могат да строят в хубавите квартали. За да бъдеш част от тях през първите три години трябва да издадеш сградите си навреме и да бъдеш изряден. Останалите малки фирми строят само в местата, навътре в пустинята, където кварталите не са затворени. Не препоръчваме и не продаваме жилища там. Става въпрос за кварталите „Арджан“, „Студио Сити“, „Спорт Сити“.

Когато започна кризата през 2009 г., единствено цените на „Палмата“ в Дубай и в „Манхатън“ Ню Йорк успяха да се задържат. Някои сгради там имат дори лични плажове. Цените са около 600 хил. евро за едностайно жилище, но ако се смята като инвестиция трябва да знаеш, че този апартамент или вила ще ти изкарва около 50-60 хил. на година, ако го даваш под наем.

Има ли „български квартал“ в Дубай? Място където случайно или не се организират да живеят повече българи?

Няма точно такова място. Българите са пръснати в зависимост от това къде работят и какво точно жилище могат да си позволят, защото някои квартали са малко по-скъпи. Но се събираме понякога през уикендите, когато избягаме от тежките си работни графици.

Обикновено когато дойде един, той препоръчва на друг свой приятел и това е основния канал, по който българите идват в Дубай и започват да си търсят имот. Тези, които идват да живеят под наем обаче, трябва да имат предвид, че наемателите плащат всички такси за агенцията, която му дава жилището под наем. Държавата защитава по-скоро инвеститорите. Целта на шейх Мохамед(бин Рашид ал-Мактум - Емирът на Дубай)е да събере инвеститорите от цял свят и да им покаже положителните страни на Дубай.

Има ли българи, които търсят офиси в страната?

Намерили сме офиси за много български фирми в Търговския център на града. Те обикновено са малки фирми, защото оперират със сметки само от Дубай.

Трябва ли човек да е наистина богат, за да си купи жилище в Дубай или да си открие офис пространство?

Зависи кой какво разбира под „богат“. Ако имаш бюджет между 150 и 200 хил. евро в България ще го хвърлиш за супер гаден имот, за който никога няма да си върнеш инвестицията, тук ще си вземеш прекрасно жилище на прекрасно място. Разбира се ще си получаваш и 25 хил. евро наем от имот, който си купил и дадеш под наем.

Вижте всички оферти от портфолиото на Luximmo в Дубай тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти