LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Средната заплата в София достигна 1400лв.

Вестник "Капитал"

01.11.2017

С оживлението на икономиката, започнало преди няколко години, се съвзе и пазарът на труда. За да се стигне до второто тримесечие на 2017 г., когато заетостта, измерена като процент от икономически активното население, достигна рекордни за България нива - надхвърли 2/3 от работоспособното население. След като банката кадри изтъня, бизнесът започна да се конкурира за привличане на таланти и през заплатите. Допълнителен тласък дойде и от отварянето на общия европейски пазар за българските работници.

Така за миналата година ръстът на средното брутно възнаграждение в частния сектор по данни на Националния статистически институт (НСИ) е над 10%, а очакванията на икономисти и специалисти по подбор на персонал са този темп на увеличение да се запази през тази, а и през 2018 г. Вдигането може да достигне и до 20% за определени сектори и за конкретни позиции. Или както казва Георги Ангелов от "Отворено общество" - за първи път от много години насам квалифицираният служител е в позицията на силния и може да избира къде и срещу какво възнаграждение да работи. Подобен прозорец имаше за кратко точно преди кризата, но след това започнаха масовите съкращения, а заплатите в определени сектори дори се свиха.

Двоен ръст

"Като цяло ниските и средните заплати буквално се удвоиха за последните 10 години. Изключително много се развиха производството, аутсорсингът, недвижимите имоти, строителството, финансовите услуги", казва Надя Василева, управляващ директор на компанията за човешки ресурси ManpowerGroup България. И допълва, че във финансовия сектор има окрупняване, но заплатите вървят нагоре и това е свързано с липсата на достатъчно кадри на българския пазар.

В същото време последното изследване на Manpower за пазара на труда показва, че апетитът за наемане на служители ще се изостри към края на годината, а план да разширят персонала си имат компании от всякакви сектори и региони (виж графиките). От анкетираните 620 работодатели 14% са заявили, че имат намерение да наемат нови служители до края на 2017 г. Този резултат поставя България на четвърто място в ЕС след Унгария, Гърция и Румъния.

Срещу засиленото търсене обаче невинаги стои адекватно предлагане - все повече компании твърдят, че не могат да намерят хора с нужната им квалификация и умения. "Конвенционалната теория ни учи, че когато увеличим цената на нещо, предлагането също расте. Когато обаче имаш нужда от повече програмисти или строителни техници, броят им няма как да нарасне веднага. Те ще станат повече след 5-6 години. В краткосрочен план хората ги няма и всъщност трябва да се предлага не 7-10%, а 15-25% увеличение на заплатите, за да се задържат", твърди Лъчезар Богданов от Industry Watch.

Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) казва, че според него около две трети от ръста на възнагражденията сега идва от пазара и под една трета - от административни мерки като увеличение на минималната заплата и осигурителни прагове. "Има много показатели, които сочат и изсветляване на икономиката - миналата година беше почти нулева откъм ръст на заетост, а приходите от данък общ доход бяха доста над разчета. А и заплатите в частния сектор отдавна растат повече от тези в обществения. Тези две неща на мен ми говорят за постепенно изсветляване на икономиката", допълва Алексиев.

Къде растат най-много заплатите?

IT и аутсорсингът традиционно се сочат за сектори, в които възнагражденията са хем високи, хем растат. И докато в аутсорсинг индустрията, свързана с обслужване на клиенти, заплатите на новопостъпилите средно са около 1000-1500 лв., то в IT сектора може да се говори за тези суми, но в евро.

Богданов допълва, че растежът на заплати винаги е концентриран в сектори, в които има инвестиционен бум към дадения момент. "От друга страна, има международна конвертируемост - това беше видимо както при програмистите, така и при шофьорите. Международният транспорт дърпа шофьори и заплатите им през последните 7-8 години са се удвоили", казва икономистът. Според него в бъдеще ще растат и възнагражденията в строителството: "Сега се работи с по-малко хора спрямо десет години по-рано, но за сметка на това с повече оборудване и машини. Строителите лесно си намират и работа в чужбина. А съчетано и с възстановяване на търсенето на имоти и жилища, цялата тази група фактори предразполага бързо нарастване на квалифицираните строителни работници", допълва Богданов.

В добивната индустрия ръстовете са по-ниски - с 2% до 5% на година, но през миналата средната заплата в сектора е била 1377 лв. "Това е резултат от модернизацията на процесите и увеличаването на производителността. При нас тя е 2.5 пъти по-висока от средната за индустриалния сектор. Освен това през последните години компаниите започнаха да отделят много внимание на обучението на персонала, което дава повишение както на квалификацията, така и на заплатите", разказва Иван Андреев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара.

Дори и в сектори, в които традиционно заплатите са по-ниски, като текстилната индустрия, нивата са нагоре. "В рамките на последните две години нивото на заплащане в сектора се е увеличило поне с 25%. Средната заплата вече е около и над 700 лв. - това е осигурителният праг. Причината за ръста е недостигът на кадри. Всички браншове искат да задържат специалистите, с които разполагат, тъй като не функционира система за професионално образование и липсва интерес към производството. През следващата година заплатите ще продължат да вървят нагоре", прогнозира Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

Страхът да не изгубят хора е силен за почти всички работодатели. В машиностроителния бранш например увеличението на средния осигурителен доход за работещите в различните подсектори на машиностроенето е от 36 до 59% за периода 2013 - 2017 г. "На редица места, особено при леярството, големият ръст е резултат не толкова от увеличената производителност на труда, колкото от тревогата на ръководствата на фирмите да задържат работещите, за да не напуснат. Най-висок е ръстът през последната година. Ако темповете на нарастване на производството се задържат, заплатите ще се увеличават и през 2018 г.", обяснява Илия Келешев, председател на Камарата по машиностроене. Същото е и в металургията. Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия, казва, че през 2016 г. средната заплата в сектора е била 1246 лв. Според нея и през 2018 г. ще има лек ръст заради тенденцията за поскъпване на металите и стремежът да се запазят хората.

Открийте нашата селекция от луксозни имоти в идеалния център на града

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти