LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Средната заплата в България достига 1349 лв. през декември

Вестник "Капитал"

17.02.2020

Средните брутни възнаграждения в страната продължават да растат, като през декември 2019 г. месечната сума достига 1349 лв., или с 12% над нивото отпреди година. През четвъртото тримесечие като цяло средната заплата нараства до 1313 лв., като най-висока остава в секторите ИКТ, енергетика и финанси. Увеличението идва както от обществения, така и от частния сектор, макар че заплащането на работещите на бюджетна издръжка остава малко по-високо - 1416 лв. спрямо 1327 в частния сектор.

В регионално отношение всички области в България отчитат увеличение на годишна база, а в 18 от 28 средните възнаграждения вече са над 1000 лв. за областта. Трябва да се отбележи, че на места възнагражденията в големи компании, базирани в относително малки общини, изкривяват общата статистика за областта, но като цяло тенденцията в страната е към увеличение. Най-голям ръст е видим в Североизточния регион, основно заради повишение в Търговище (15%) и Добрич (17%).

Недосегаемите срещу туристическия сектор

Очаквано с най-високи възнаграждения остават работещите в сектора на информационните и комуникационните технологии, които са на средна нетна заплата от 3090 лв. през четвъртото тримесечие. А темпът продължава да е двуцифрен - увеличението на годишна база е 10.8% за сектора. Лидерите по заплати в сектора са в София - област и град, Пловдив, където през 2018 г. средните възнаграждения за ИКТ са били над 2200 лв.

На второ и трето място по размер на заплатите през четвъртото тримесечие остават енергетиката и финансовият сектор със съответно 2161 лв. (14.5% увеличение на годишна база) и 2155 лв. (11.5%). В другия край на класацията отново са работещите в хотели и ресторанти със средни възнаграждения от 766 лв. при 705 лв. година по-рано.

По темп на растеж обаче печелившите са работещите в имотния сектор - 19.8% до 1190 лв., и образование (16.9% до 1426 лв.), където фактор за трета поредна година е административното им увеличение. Сектор образование вече е сред по-добре платените по осреднени оценки и доста над средното за страната ниво на възнаграждения.

Къде растат заплатите

Всички области в страната отчитат повишение на местната средна работна заплата през четвъртото тримесечие на миналата година. С най-голямо годишно увеличение се отличава Силистра - 21.5% до 988 лв., като тук фактор е ниската база. Най-слабо пък е повишението в София-област - 4.8% до 1199 лв. през периода октомври - декември.

Като цяло 10 области отчитат средни заплати под 1000 лв. през четвъртото тримесечие на 2019 г., докато година по-рано тази бройка беше 20.

Лидер по номинална нетна сума на месечните възнаграждения е столицата с 1782 лв., следвана от Враца с 1273 лв., където фактор са работещите в АЕЦ "Козлодуй", и Варна с 1236 лв., където двигател са възнагражденията на работещите в Девня, Белослав и Суворово.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти