LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Софийски домове: 100 години в 100 сгради - Сграда №3

historicalroutes.bg

17.03.2020

Онлайн срещите ни със старата архитектура продължават и наред е Сграда №3.

Тя е почти недокосната от времето и е останала като архитектурен спомен за София отпреди 135 години. Преди точно толкова е построена, така както са строени повечето къщи по това време – на два етажа, с елегантен балкон от ковано желязо и симетрично подредени прозорци.

Симетрията ѝ започва от главния вход и продължава през средния прозорец на втория етаж с неговата солидна рамка и триъгълен фронтон. Класическата осанка се допълва от двете витрини арки на първия етаж, зад които са били търговските помещения, и от четирите извити фронтона на горния етаж, където са били жилищните стаи.

Старият дом отразява стила неокласицизъм, разпространен в Европа през XIX век, вдъхновен от Античността, Ренесанса и Барока и отстъпил място на следващия стил сецесион след 1890 г. Днес в София са ни останали много малко къщи от това време (следващата в рубриката ни е от 1888 г.), но улица „Леге“ ни е запазила тази безценна неокласическа къща. А в края на XIX век „Леге“ се е простирала от улица „Алабин“ до булевард „Дондуков“. По-дълга, улицата е била заета от множество култови софийски места като гостилница „Последен грош“, кафе-шантана „Орфеум Неапол“ (с красиви певици, но не от Италия, а от Чехия, Унгария и Румъния), магазин за български мезета и магазин за аперитив в италиански стил…

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти