LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

София попада сред 10-те най-добре представящи се градове в Европа

Investor.bg

04.12.2017

София, заедно с Югозападния регион, в който е разположена, заема 10-то място в класация за най-добре представящите се градове в Европа, изготвена от американския Milken Institute. Според доклада столицата ни дори задминава Берлин, Дъблин и Копенхаген и съответните им региони.

В изследването си организацията посочва, че едно от водещите предимства на региона са конкурентните данъчни ставки, които допринасят за ниските разходи за правене на бизнес. В същото време регионът е център за публично финансирани проекти за проучвания и развитие. Основен недостатък обаче е намаляващата раждаемост, което може да доведе до предизвикателства в бъдеще.

Според доклада регионът е задминал всички останали 278 проучени региона в Европа по растеж на заплащането както в едногодишен, така и е в петгодишен план до 2013 г. Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са ключов икономически двигател и спадът им по време на глобалната финансова криза е ограничил създаването на работни места в сравнение с периода преди това.

София и Югозападният регион са изоставали спрямо останалите региони в топ 50 от гледна точка на растежа на заетостта през петте години до 2016 г., но в края на този период се наблюдава стабилен ръст от 1,75%. Отбелязва се, че регионът е и привлекателна дестинация за аутсорсинг благодарение на високоскоростния интернет, конкурентното заплащане и доброто чуждоезиково образование.

Високотехнологичните услуги, включително информационната и комуникационна индустрия и техническите и научни услуги, представляват голям дял от регионалната икономика на София, се казва още в доклада.

Лондон е лидер в класацията, като три от петте му съставни региона са в челната десетка. На първо място за най-добре представящ се град обаче е Централноизточен Лондон.

Според доклада динамичната му икономика е довела до по-бърз ръст на заетостта спрямо всеки друг регион, което отчасти се дължи на глобалния му финансов хъб, процъфтяващите информационен и комуникационен технологичен център и квалифицираната международна работна ръка.

Стокхолм, с процъфтяващата си технологична общност и развития производствен сектор, е на второ място, а Будапеща на трето заради бързата скорост на отваряне на нови работни места.

Икономиките на знанието и аутсорсинг хъбовете в Северна и Централна Източна Европа също се представят стабилно, а средиземноморските региони се справят по-слабо, все още усещайки ефектите от дълговата криза.

Преките чуждестранни инвестиции са жизнено важни за регионалното развитие на производствените хъбове, отбелязва докладът. В същото време привличането на свързани с тях дейности за проучвания и развитие ще бъдат ключови за поддържането на конкурентно предимство предвид повишаването на разходите за труд.

Открийте нашата луксозна селекция от имоти в София!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти