LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

София Кепитъл Сити - бъдещото столично Сити

Градът.bg

28.04.2017

Арх. Ангел Захариев, "АиА Архитекти", за Sofia Capital City и Sky Fort: Следваме най-добрите световни образци

Проектът се намира в югоизточната част на града, на едно от възловите кръстовища на бул. "Цариградско шосе". Локацията ключова за града, тъй като там се оформя т.нар. източна порта на града – мястото, което създава първото впечатление за столицата и приветства неговите гости, движещи се по основната градска магистрала.

Бул. "Цариградско шосе" се оформи през последните години като една от най-атрактивните инвестиционни локации за сгради с бизнес и търговско предназначение. Освен че булевардът е единствената скоростна градска магистрала в София, на него са ситуирани едни от най-значимите в пространствено значение обекти в града.

Конкретната локация е може би най-подходящата за изграждане на високи сгради в София - далеч е от центъра, не засенчва съществуващи жилищни сгради, има бърз автомобилен достъп и много линии на градския транспорт, включително станция на метрото. В близост има и други терени с потенциал за развитие както за офиси, така и за жилища, търговски и развлекателни обекти. Предстои изграждането на връзката между кварталите "Дружба" и "Младост" с продължението на бул. "Копенхаген", където ще се изгради и нова трамвайна линия. В близост се намира и планираният в общия устройствен план "Източен парк", между "Младост" и Горубляне.

Комплексът на БАН е също с голям потенциал за бъдещо развитие. Териториите на север от "Цариградско шосе" са доста атрактивни за ново жилищно строителство. Достъпът до центъра, летището и жилищните територии в източната и южната част на града е много бърз.

Всички тези предпоставки са в основата на бъдещото развитие на територията като един от основните вторични градски центрове. Това, разбира се, няма да се случи изведнъж, но с развитието на отделните проекти и привличащата сила на мащабните инвестиции като "София Кепитъл Сити" след десетилетие тази част на София ще бъде трансформирана до неузнаваемост.

Бъдещата най-висока сграда в столицата "Скай Форт"

"Скай Форт" е висока 202 м офисна сграда с общо 49 надземни и 3 подземни нива, включващи: висок партерен етаж с входни пространства, 36 офисни етажа, 3 двойни технически етажа, заведение за консумация на върха на сградата на две нива, площадка и открита тераса за наблюдение.

Сградата се намира в центъра на бъдещия комплекс с високи сгради Sofia Capital City, включващ няколко различни по височина и размер сгради в общо благоустроено публично градско пространство по подобие на известните примери от европейски градове: Canary Warf, La Defence, Potsdamer Platz, Moscow City, Porta Nuova Garibaldi и др.

Сградата е със силно вертикална структура, състояща се от едно надземно тяло, развиващо се плавно по височина и завършващо с обтекаема аеродинамична форма. Заоблените ъглови зони се превръщат в свързани помежду си арки на върха на сградата. Арката е развита като основен мотив във формирането на архитектурния образ на сградата. Освен че е характерен елемент на повечето архитектурни забележителности на града, арката има силно присъствие в архитектурата на страната и региона още от дълбока древност. За "Скай Форт" арките имат и друго символично значение, те ще пресъздават и ролята на сградата в оформянето на символичната нова източна порта на града. Голямата арка е "отворена" успоредно на булеварда и по този начин представя отварянето на града към региона и света.

Фасадите ще бъдат изградени основно от два типа елементи с различно остъкляване. В ъгловите зони на сградата ще използваме специално обработено стъкло, така че да се осигури видимост отвътре навън, а отвън навътре ще формира бяла повърхност, очертаваща арките. Двата вида елементи ще бъдат разделени от метална ивица, обикаляща арките от вътрешната им страна.

На партера на сградата ще се намира голямо входното пространство с покривно остъкляване, разкриващо впечатляваща гледка към високите части на сградата. Входовете на сградата ще бъдат покрити с големи конзолни козирки, облицовани със специална неръждаема стомана.

Върхът на сградата ще бъде достъпен за посетители. Там ще се изградят заведение за консумация и събития, както и открита площадка за наблюдение, разположена под арките, предлагаща неповторима гледка към града, планините и Софийското поле. Предвижда се на площадката да има четири конзолни платформи със стъклен под и стъклени стени, като атракция и предизвикателство към сетивата на посетителите.

Проектирането започна през 2013 г. Въпреки че с основния екип от проектанти вече имахме опит в проектирането на високи сгради, при "Скай Форт" подходихме с много голямо внимание в изследването на тенденции и търсенето на подходящите решения за изграждането на сграда с над 200 м височина. Конструкторите на сградата са "Структо" ООД с управители: инж. Борис Първанов и инж. Камен Славин. Електропроектанти са "Никан България" с управител инж. Никола Воденичаров, ОВИ проектанти са "Аксис Клима" с управител инж. Стоян Петелов, а ВиК проектанти са "Дикрас" ООД с управител инж. Красимир Кукурин.

Строителството на "Скай Форт" започна в края на 2016 г. и сега е на етап изпълнение на фундаментите на сградата и части от подземните етажи. Поради големия размер на подземната част на строежа - три подземни нива, с обща площ над 30 хил. кв.м, ще бъде изпълнена на три етапа. Първо се изпълнява частта от подземните паркинги към съществуващата сграда "Капитал Форт", в същото време се изпълняват пилотите под фундамента на високата част на сградата и укрепването в югозападната част на сградата. Впоследствие, когато напредне строителството на високата сграда, отделните части на сутерена ще бъдат съединени. Целта е до няколко месеца да бъдат изпълнени сутерените и да започне надземното строителство на сградата.

Решения и строителни материали

Сградата е с монолитна стоманобетонна конструкция, състояща се от централно ядро, където са разположени стълбищата, асансьорите, техническите и санитарните помещения. Размерите на сградата и ядрото намаляват във високите части. Периферията е максимално освободена от конструктивни елементи, за да се осигури гъвкавост на офисните пространства. Арката на върха на сградата и козирките над входовете ще бъдат изградени със стоманена конструкция.

Предвидени са няколко технически етажа, в които ще бъде разположено ОВИ оборудването, резервоари за вода и помпени станции, така че нито една от техническите инсталации няма да бъде видима на фасада или на покрива. Там ще бъдат разположени външните тела на климатичната система и вентилационните камери.

В сградата има общо 19 асансьора, обслужващи различни части от сградата, включително 13 високоскоростни асансьора, обслужващи офисните етажи, товарен и авариен асансьор, асансьор за панорамната площадка и асансьори до подземния паркинг.

Около сградата върху подземните паркинги е предвидено голямо свободно пространство с озеленени площи, площад пред входовете, както и различни места за срещи и отдих, обслужващи не само сградата, но и комплекса Sofia Capital City.

Достъпът за автомобили е изнесен по периферията в западната част на имота, като основната цел е да се намали максимално пространството за автомобили за сметка на увеличаване на пешеходните пространства и зелените площи. Предвижда се подземните паркинги на "Капитал Форт" и "Скай Форт" да се свържат.

След реализацията на "Капитал Форт"

Два са основните изводи след реализацията на "Капитал Форт": първо - с натрупания опит и налични технологии в България може да се строят и доста по-високи сгради, и второ - възможно е да се постигне много високо качество на крайния продукт, неотстъпващо на други подобни сгради по света, в резултат на по-задълбочени усилия в проектирането и строителството.

Успехът на "Капитал Форт" ни зареди с голям оптимизъм и желание да покажем още по-добри резултати със "Скай Форт" както по отношение на качеството на проекта и неговите характеристики, така и по отношение на прилагане на иновативни технологии и трупане на опит за още по-големи предизвикателства.

Подобен проект се прави за пръв път в България. Въпреки натрупания опит с "Капитал Форт" се постарахме да проучим много внимателно какви са съвременните практики и тенденции по света при проектирането и изграждането на сгради с подобна височина.

Постарахме се да направим оптимална функционална и планова структура на сградата, така че да се получи максимална симбиоза между архитектурни и конструктивни решения, впечатляващ образ и технологичност на изпълнение – фактори, които са от особена важност при високите сгради.

Разширихме значително и обхвата на проучванията, свързани с устойчивостта на сградата на земетръс и на вятър. Направи се независим одит на конструктивните решения от водещо световно конструкторско бюро, базирано в Чили, включително и за съответствие с Калифорнийския код за сеизмично строителство, също така беше извършено и микросеизмично проучване на терена. За определяне на въздействията от вятър върху конструкцията и фасадите на сградата бяха извършени тестове на модели във въздушен тунел в един от най-известните австралийски изследователски центрове.

Качеството на обитаване

Имаме много голям опит в проектирането на офисни сгради и знаем какво търсят в момента компаниите, но в същото време мислим и в перспектива - как сградата ще работи и след 20-30 години. Именно затова в този проект се стараем да предложим не само качествени офиси, но и нов тип продукт за местния пазар.

Задължителните условия са постигнати – сградата да бъде максимално отворена към широк кръг от потенциални ползватели на офисните площи и да предоставя голяма гъвкавост при разполагането офисите. По-важното за "Скай Форт" обаче е, че сградата е в сърцето на мащабния комплекс "София Кепитъл Сити" - истинско бизнес сити с високи сгради по подобие на много успешни проекти по света и без аналог у нас.

Именно качеството на средата и всички допълнителни опции и услуги, които тя ще предоставя на бъдещите ползватели, ще бъдат основните предпоставки за бъдещия успех на проекта. Обширни и благоустроени отворени пространства – площади, парково пространство, зелени и водни площи, заведения за хранене, търговски, спортни и развлекателни обекти, ще допълват офисните дейности в комплекса. Достатъчно паркоместа, разположени почти изцяло в подземни паркинги, освобождават нивото на терена за пешеходците. Просторни и представителни общи части на сградите ще създават допълнителни възможности за комуникация между работещите. Интегрирането на жилищни сгради на някой от следващите етапи на развитие на проекта ще оживи пространството 24/7.

Комбинацията от голям мащаб на инвестицията, многообразие от различни видове офисни площи, покриващи много широк спектър от пазара, умело планиране с акцент върху качеството на общите пространства – открити и закрити, впечатляваща визия и отлична локация, всичко това ще отговори дори и на най-високите изисквания на потенциалните клиенти.

Разгледайте нашите предложения за луксозни офиси на територията на България

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти