LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Летище София има ръст на пътниците от над 30%

Вестник "Капитал"

26.01.2018

През 2017 г. през аерогарата са преминали почти шест милиона и половина души

Рекордна година отчита летище София. През 2017 г. броят на пътниците се е увеличил с 30.3%, като точната им бройка е 6 490 096 души. Ръстът е очакван, след като на летище София започна работа нискотарифната авиокомпания Ryanair, а конкурентът й Wizz Air продължи да разширява летателната си програма.

Излетелите и кацналите самолети са нараснали с 11.3%, което в комбинация с по-големия ръст при пътниците показва, че авиокомпаниите са повишили своята ефективност и запълняемост на полетите си.

Най-силните мигове

Традиционно най-силните месеци за бизнеса на аерогарата са юли, август и септември, когато на месец пътниците са над 600 хил. Най-силните дестинации през 2017 г. пък са Лондон, Милано, Варна, Рим, Амстердам, Брюксел, Мадрид, Тел Авив, Франкфурт, Мюнхен.

Разпределението на пътниците през 2017 г. по терминали е 64% в полза на терминал 2 и 36%, преминали през стария терминал на аерогарата. Голяма роля за това съотношение има Ryanair, която ползва новия терминал.

Общата бройка на излетелите и кацналите самолети е 57 670. Ръст няма при товарите и пощенските пратки, който са сходни с количествата за предходната година - 21 хил. тона.

Ръст и по морето

Ръст през 2017 г. са отчели и летищата във Варна и Бургас. Това съобщи главният изпълнителен директор на концесионера "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" Улрих Хеппе в интервю за телевизия "Черно море". Той съобщи, че пътниците на летището във Варна са с 16.6%, а на Бургас са били с 3.6% повече.

Ръстът на летище Варна идва въпреки спада на руските туристи с 11%, обясни Хеппе, който според него се дължи на възстановяването на атрактивността на турския и дори египетския пазар за туристите от Русия.

Разгледайте нашата луксозна селекция от имоти в България!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти