LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Цените на имотите в известните ски курорти според годишния доклад на Knight Frank

LUXIMMO

17.02.2023

Въпреки че пандемията доведе до прекъсване на три ски сезона, пазарът устоя и продължи да набира скорост.

Ски сезон 2021/22 г. отчете растеж в търсенето, воден от новия хибриден модел на работа, по-големия акцент върху личното благополучие и възобновения интерес към активностите на открито. Според доклада за ски имотите на Knight Frank за 2023 г., индексът на ски имотите отбелязва годишен ръст от 5,8% - най-високият процент от 8 години насам. Това може да се отдаде на силното търсене на ски имоти, съчетано с недостиг на налични такива.

В резултат на това един от всеки четирима купувачи на ски жилище сега търси да закупи втори дом, единствено за лична употреба, без никакво намерение да го отдава под наем.

В 23-те наблюдавани алпийски пазара, средната цена на вила с четири спални се е повишила с 5,8% през 2022 г., значително увеличение от ръста от 4,6%, регистриран през предходната година.

Цените във френските и швейцарските Алпи са се повишили средно с 13,9% по време на пандемията. Швейцарските курорти превъзхождат ценово френските за втора поредна година, като цените са се повишили средно със 7,1% в сравнение с 4,3% във френските курорти.

Швейцарските курорти Crans-Montana и St Moritz водят класацията, като и двата регистрират годишен ръст от 14% през годината до юни 2022 г. Crans-Montana, където активността спадна преди кризата с Covid-19, се възстанови със своите акредитиви като целогодишен курорт. Разположен на склон с южно изложение, разполагащ с две шампионски голф игрища и изобилие от удобства, курортът отново е на радара на купувачите, които търсят по-достъпна база в Швейцария.

Представянето на St Moritz се дължи основно на липсата на предлагане на свободни имоти. Той остава предпочитан курорт за купувачи от Цюрих и Милано; два града на по-малко от три часа път с кола. Освен това има няколко други курорта в Graubünden Valley, които предлагат същата целогодишна привлекателност – живот край езерото през лятото и дълъг ски сезон плюс ресторанти, които остават отворени през цялата година.

Verbier, където цените на имотите са нараснали с 8%, отбеляза голям обем продажби през последните 12 месеца, което се отразява на предлагането в курорта. Търсенето е наистина глобално, като запитванията от базирани в Обединеното кралство и САЩ купувачи са били особено силни през миналия сезон. Тази година в индекса се включват три нови ски курорта – Morzine, Les Gets и Kitzbuhe, посочват от Knight Frank.

Представянето на френските ски курорти варира в зависимост от региона. Курортите в региона на Haute-Savoie, като Chamonix, Megève, Morzine, и Les Gets, отбелязаха силно представяне поради близостта си до летището в Женева, целогодишната привлекателност и достъпността, което привлича купувачите на имоти. За сравнение, курортите в Savoie, като Val d'Isère, Courchevel, and Méribel, се харесват на по-малка група състоятелни купувачи, търсещи най-добрите зимни ски условия. Въпреки че се очаква пазарът да се стабилизира през следващите 12 месеца, цените не се очаква да паднат. Икономическите затруднения ще започнат да натежават върху настроенията на купувачите в Алпите и в световен мащаб, което ще доведе до по-бавен темп на годишен ръст на цените.

При избора на тип имот за покупка, следните негови характеристики повлияват най-много:

В обобщение, Франция е водещата дестинация за притежание на ски имоти, като 75% от настоящите собственици имат други имоти в страната, а половината от всички бъдещи купувачи показват предпочитания към локацията. Следва Швейцария като втора най-популярна дестинация, като Австрия и Италия се изравняват с 9%. Почти 40% от анкетираните вече притежават ски имот, докато 22% активно търсят да закупят такъв в бъдеще, а 49% обмислят това.

Разгледайте нашите луксозни имоти в ски курорт в България за продажба и под наем

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти