LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Новите тенденции в недвижимите имоти – откровен разговор със Силвия Гочева от Luximmo

Lider.bg

17.02.2021

Силвия Гочева е регионален мениджър на Luximmo Finest Estates за Северното и Южно Черноморие. Тя поема управлението на екипа в морската столица в изключително предизвикателен момент за пазара на недвижими имоти и световната икономика, разчитайки на дългогодишния си успешен опит и експертиза в сферата, както и силната подкрепа на висшия мениджмънт на компанията.

Силвия Гочева е един от най-уважаваните експерти и разпознаваеми лица в областта на недвижимите имоти във Варна и региона. Тя е част от Luximmo още от началото на нейното създаване, като участва дейно в изграждането и налагането на високите стандарти на обслужване на клиенти и иновативния маркетинг на имоти, които са отличителни за компанията. През годините е печелила множество отличия на Годишните награди на компанията, сред които:

– Най-много сделки наеми за 2009 г.

– Най-много сделки наеми за 2014 г.

– Най-много сделки наеми за 2015 г.

– Най-много сделки наеми за 2016 г.

– Най-голям ръст в оборота за 2018 г.

– Най-голям брой сделки по Северното Черноморие за 2019 г.

Вижте нашия разговор за тенденциите в недвижимите имоти, защо е важен индивидуалният подход и как изборът на подходящ имот, всъщност е избор на желания начин на живот.

Здравейте. Удоволствие е за нас да сте наш гост. Бихте ли се представили с няколко думи на нашите читатели?

Здравейте, казвам се Силвия Гочева. По образование съм магистър по Българска филология и имам диплома за лицензиран брокер на Недвижими имоти. От май миналата година, с много желание и подкрепа от страна на собствениците на компанията, Невена и Никола Стоянови, поех управлението на офис Варна, като ми възложиха най-високата и отговорна позиция – Регионален мениджър за Варна и региона. Това беше огромно предизвикателство за мен, именно в разгара на първата карантина и както във всички сфери на бизнесa, така и в недвижимите имоти цареше смут.

Миналата година беше предизвикателство за всички, но ни помогна да видим нещата от различен ъгъл. Какво ново разбрахте за себе си в професионален аспект?

Най-често задавания въпрос, който всъщност се превърна във фундаментален, беше: „Ще паднат ли цените на имотите?“. Поемайки управлението на офис Варна, в този несигурен момент за живота на хората и поминъка им, аз разбрах, че няма какво да губя. Направих собствен анализ на финансовите и здравните кризи 100 години назад и всъщност си дадох сметка, че въпреки всичко хората са оцелели, защото са обединили усилията си. Осъзнах за себе си, че Светът няма да свърши просто така, че въпреки всичко Световната икономика няма да спре да се развива и имоти винаги ще се купуват и продават. Реших, че е неразумно, ако щете и неадекватно, да стоя на дивана и да „чакам кризата да мине“, защото кризата всъщност не е грип, а явление, което променя рязко посоката на движение на всеки един бизнес, на всеки отрасъл, темпото на всяко производство, промени хората физически и психически. Точно в този момент реших да подходя творчески и нестандартно към целия работен процес в офис Варна и да избегна статуквото от набирането на нови кадри до начина, по който се радваме и поздравяваме за всяка сделка и за всеки нов клиент. Така ми дойде и идеята, офисите ни във Варна и Бургас да се обединят и да сложим край на разделението на „Севера и Юга“, както го наричахме до сега. Водена от мотото „Заедно можем повече и сме по-силни“, февруари 2021 година, поех управлението и на офис Бургас. Така нашите клиенти ще имат два пъти по-голям шанс и ще им бъде два пъти по-лесно да намерят своя мечтан дом на Българското Черноморие.

Вие сте част от екипа на Luximmo Finest Estates още от началото на нейното създаване. Как решихте да се занимавате с недвижими имоти?

Занимавам се с недвижими имоти от 2008 г. Преди това бях 5 години координатор в голяма козметична компания и моя клиентка, която беше много добър брокер ми каза, че с хъса с който продавам козметика и парфюми, ако продавам имоти ще правя чудеса. Покани ме да се присъединя към агенция Лукс имоти, която сега е позната като Луксиммо и ето ме тук, винаги с нови идеи, приемаща нови предизвикателства и опитвайки се да покажа на хората красотата на нашата професия.

Какви предизвикателства стоят пред Вас като регионален мениджър на Luximmo за Северното и Южното Черноморие, в този изключително предизвикателен момент за пазара на недвижимите имоти и световната икономика като цяло?

Най-голямото предизвикателство за мен са новите брокери, които искам да науча да подхождат индивидуално към всеки един клиент и че всяка една сделка с недвижим имот си има своя история. Всеки клиент има нужда от специално отношение, защото за някой от нашите клиенти това е сделката на живота им. Няма написан все още „Наръчник на брокера“, който да ползват, а трябва да се подхожда творчески към клиента.

Измина трудна година за всички. Що се отнася до пазара на недвижими имоти, сякаш кризата с корона вируса го разклати, но не успя да го срути?

Според данни на НСИ, стартиралото ново строителство за 2020 г. е в размер на 4,8 млн. кв. м., от които:

жилища: 2,7 млн. (спад 26% спрямо 2019 г.)

промишлени сгради: 860 хил. (спад 20%)

офиси и търговски площи: по 170 хил.(спад, съответно с 55% и 0,67%)

алтернативни имоти – здравни и учебни заведения, ваканционни (градски) имоти, затворени комплекси: 420 хил.(ръст 57%)

Брой сделки, трето тримесечие на 2020 г.:

за страната 56 675 (ръст 3% спрямо 2019 г.)

София 6969 (+1%), Пловдив 3465 (+13%), Варна 3565 (+7%)

Бургас 1852 (+2%), Русе 1321 (-5%), Стара Загора 1320 (+9%)

Инвестиционен пазар през 2020 г.: сделки към полугодието – 202 млн. евро (ръст 21%)

Сделките за ново строителство трудно могат да се проследят, защото има много капарирани имоти в сгради още на етап „Разрешение за строеж“. Голяма част от сделките са на етап „Предварителен договор“ и за мен тази статистика много трудно може да се докаже. По мои лични наблюдения, на база на нашата компания, няма спад, а по-скоро ръст спрямо 2019 година.

Да, забелязва се известен ръст в покупките на Ваканционни имоти. Това има своето обяснение. Хората се притесняват от втора, трета …. и всяка следваща карантина. Притесняват се, че няма да могат да пътуват/пътешестват и искат да си осигурят сигурно и привлекателно място близо до морето за тях и близките им. Други се притесняват от инфлация и решават да си инвестират спестяванията в красив и добре поддържан комплекс, с висока годишна доходност. Има много българи, които към момента живеят и работят в чужбина. Те също милеят за България и искат да си купят имот от сантиментална гледна точка. Ако се допитаме до психолозите, аз съм сигурна, че те ще кажат, че това е нормална реакция на хората, в момент на неизвестност и риск за живота им, в ситуацията, в която реално се намираме.

Какъв е профилът на купувачите през тази година и какъв тип имоти се търсят предимно?

Купувачите започват да стават все по-интелигентни в покупката си. Доста по-рядко чувам изказвания от рода „за 80 м2 старо строителство, ще си намеря апартамент с 2 спални, а за същата квадратура ново строителство, вие ми продавате с една спалня.“ Клиентите започват да осъзнават, че те всъщност не си купуват квадратури, а стандарт на живот. С лукса на новото строителство като опция за подземни паркоместа, висок клас строителни материали, красиви общи части, приветлив вход и усмихнати съседи, купуват много повече от брой спални.

С покупката на имот, клиентите освен, че искат да променят стандарта си и начина си на живот, те съблюдават за добра инвестиция, доходност и в случай, че в някакъв момент решат да продадат този имот, обръщат внимание и на възвръщаемостта на инвестицията. Дори и в криза, това може да се предвиди, когато покупката е добре обмислена, с правилна локация и премерен риск, няма как да объркат.

Цените на жилищата в България запазиха нивата си, относително стабилни през изминалата година. Какво да очакваме през тази?

Очаквам цените на новото строителство да запазят нивата си или леко да се повишат. Аз лично смятам, че ще има отлив от имоти, старо строителство в тухлени и панелни сгради.

В времена на промени, бездействието не е опция. Какво ново да очакваме от Luximmo Finest Estates?

Ново в Луксиммо има всеки ден. Водейки се от нуждите на пазара, както и от най-новите трендове в дигиталния маркетинг, ние се опитваме да наложим не просто марката Луксиммо, а искаме да предложим на нашите клиенти нов и интелигентен начин за покупка и респективно за продажба на недвижим имот. Постоянно се развиваме и винаги кандидати с нови идеи, са добре дошли в екипа ни.

Вижте всички оферти от портфолиото на Силвия Гочева тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти