LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия във Capital.bg: Сезон на скъпо строителство

Капитал

14.07.2021

Засега предприемачите и инвеститорите го поемат за сметка на маржа си. Между тях предстоят тежки преговори "кой да плати сметката".

Инвеститорите, които могат да си позволят, спират да продават на зелено, за да предотвратят бъдещи загуби.

За седем месеца цените на строителните материали нараснаха с двуцифрен темп, невиждан от десет години. Строителството поскъпва, но, изглежда, засега предприемачите и инвеститорите го поемат от маржа си, и не го прехвърлят върху купувачите на жилища. Ако тенденцията с цените на материалите обаче продължи, строителите и инвеститорите (когато са отделни фигури) най-вероятно ще започнат тежки предоговаряния кой колко да "плати от сметката".

В сектора смятат, че е въпрос на време тя да бъде прехвърлена върху крайните купувачи. Засега те усещат поскъпването само косвено - по това, че някои инвеститори ограничават продажбите на зелено, за да минимилизират загуби. Това свива предлагането и допълнително тласка жилищните цени нагоре. В същата посока и бездруго работят свободните пари, отрицателните банкови лихви, стремежът на хората да защитят спестяванията си от инфлация, липсата на инвестиционни алтернативи, активният пазар, а и средствата от сивата икономика, които търсят реализация.

Не е изключено вдигането на цените на материалите да се успокои и търсенето на апартаменти да не остане на сегашните нива, така че ефектът може и да е временен.

"Най-засегнати са проектите, които вече са продадени на зелено, а все още са в строеж."

Георги Павлов, експерт по недвижими имоти

Поскъпването е реалност

"С около 18% поскъпна себестойността на строителството от началото на годината по наши изчисления. И ако тенденцията върви така, оскъпяването до края й ще бъде 25%", казва Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи в България и управител на "Тобо груп". Цената на арматурата се е вдигнала с 60%, на изолациите в строителството, т.е. на стиропорите - с около 40%, хидрофобният шперплат, който се използва за кофраж и идва от Китай, също е поскъпнал с 25%. Останалите материали - средно с около 8%, добавя Шопов, като отдава всичко това най-вече на недостиг.

Заради пандемията през 2020 г. много заводи намаляват производството си и не могат да отговорят на търсенето. То се запазва активно, а след бързия рестарт на ЕС-икономиката дори рязко скача. Отделно поскъпват суровини, зад което някои виждат геополитически ходове и презапасяване на Китай. Световните вериги на доставки все още не са възстановени. Това създава транспортни проблеми, липсват контейнери, а много от стоките идват от Китай, Индонезия, Филипините. Транспортните навла от Китай до Европа са нараснали с пъти. Извън всичко това мнозина посочват като фактор за поскъпването и огромното количество пари, напечатани за помощи по време на пандемията, които сега помпат инфлация.

По тези причини цените на почти всички строителни материали от началото на годината вървят нагоре. "На ден получавам по десет уведомления за нови цени, и самият аз не мога да следя всяко увеличение на стоките", казва Петър Загоров, търговски мениджър на "Топливо София", компания от сдружение "Топливо" (Маххmart) и един от най-големите търговци на строителни материали в България (виж карето). За Маххmart годината дотук е по-успешна от миналата, която също е била много успешна. Но ситуацията прави пазара много по-изнервен, неспокоен и несигурен. Участниците стават много по-предпазливи. Ако преди са давали оферти с валидност на цената от месец, вече се пише, че офертата е текуща, и продавачът си запазва правото да я промени по текущи цени, допълва Загоров.

За българския пазар, който последните години се радва на стабилност и устойчивост като ценообразуване и цени, всичко това е шок. Неясно е и какво ще се случва занапред. Оптимистите прогнозират, че постепенно производствата ще се възстановят и цените ще се регулират. Други обясняват, че ще продължават да растат, но не стремглаво, както сега. Ще има леко охлаждане, но посоката е нагоре и старите нива никога няма да се върнат, смятат някои от сектора.

Вижте всички предложения от портфолиото на Luximmo!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти