LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в imoti.net: Двуцифрен ръст на цените на жилищата у нас

imoti.net

11.04.2022

Цените на жилищата в България са нараснали с 9,4% на годишна база в края на миналата година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Съществуващите жилища у нас дори са поскъпнали двуцифрено – точно с 10% спрямо края на 2020 г. Цената на новите апартаменти също е нараснала с 8,4% на годишна база.

Варна е лидер у нас по поскъпване на жилищата в четвъртото тримесечие на 2021 г. с ръст от 10,8% на годишна база. Новите жилища в морската столица поскъпват по-бързо от старите – с 11,3% спрямо 10,5%, сочат данните на НСИ.

В Пловдив цените на жилищата също се доближават до двуцифрен ръст на годишна база с покачване от 9,5% в края на миналата година. В града под тепетата тенденцията е обратна – старите жилища са поскъпнали чувствително с 13,2%, докато при новото строителство повишението е по-малко - с 4,9%.

София е на трето място сред шестте най-големи града у нас, включени в статистиката на НСИ, с ръст на цените от 9,1% на годишна база в четвъртото тримесечие. Новите жилища в столицата са поскъпнали с 10%, докато при старите покачването е по-слабо (8,4%).

Тази седмица консултантската компания Knight Frank нареди столицата на 79-о място сред 150 града по най-бърз ръст на цените на жилищата в света. София не попадна в нажежената зона на индекса на компанията, но брокери съобщават, че в някои квартали цените са се покачили с до 40%, което прави жилищата все по-недостъпни. В предпочитаните райони на София вече трудно може да се намери дори панелен двустаен апартамент на цена под 100 хил. евро.

Жилищата са поскъпнали силно и в Бургас. Там през четвъртото тримесечие е отчетено повишение от 9% на годишна база, като подобно на Пловдив по-чувствителен е ръстът на цените на старите жилища (13%), докато при новото строителство покачването е с 3,5%.

В Русе и Стара Загора цените на жилищата са нараснали с по 8,8% в края на миналата година, като и в двата града старите жилища поскъпват по-бързо от новото строителство.

Само за едно тримесечие между третото и четвъртото цените на жилищата у нас са нараснали с 2,4%, показват още данните на НСИ.

Вижте всички имоти от портфолиото на Luximmo тук!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти