LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Раздвижване на имотния пазар, нараства търсенето на жилища за инвестиция

Вестник "Строителство имоти"

05.04.2017

Расте търсенето на жилища с цел инвестиция и отдаване под наем. В тези ситуации основните купувачи на пазара могат да си позволят да търсят с месеци, а дори и повече, обясняват брокери. Апартамент за инвестиция - търси се предимно тухлено ново строителство и в райони, в които отдаването под наем става бързо и лесно. След време, ако трябва да се препродават, тези имоти си държат цената и бързо намират купувач, смятат брокерите.

Друга група купувачи, търсещи имот за инвестиция, търсят стари тухлени апартаменти в най-престижните зони на големите градове. Някои ги взимат "за черни дни", други ги ремонтират основно, превръщат ги в лукс имоти и взимат от тях висок наем. От есента пазарът върви нагоре, отчитат посредниците. Възходящата тенденция се стимулира от банковата политика по лихвите.

Търсенето е скочило с около една трета. Вече се говори и за дефицит в предлагането. От началото на тази година липсват стойностни имоти на пазара, и то във всички сегменти. И не става дума само за малките жилища. Клиенти, разполагащи с бюджет от поне 150 хил. евро, търсещи просторен тристаен апартамент с гараж, трудно намират желания имот. Новите строителни проекти се опитват да отговорят на зараждащия се вече дефицит на стойностни имоти, отчитат още хората от бранша.

Една четвърт от купувачите се ориентират към сделки "на зелено", което е изненада, защото тези сделки се считат за рискови. Заради нарастващото търсене в цените на жилища в България за първи път от 10 години насам има двуцифрен ръст от 12%, отчитат брокери за втората половина на 2016 г.

В София средната цена на един квадратен метър жилищна площ е около 1000 евро, сочат данни на Сдружението на брокерите на имоти. Най-търсени остават по-малките апартаменти - до 60 кв. м. Семействата търсят двустайни или тристайни апартаменти и в зависимост от финансовото си състояние те са готови да живеят и в по-крайните квартали. Цените през тази година ще се задържат високи и дори ще растат още в най-търсените категории имоти, прогнозират брокерите от агенциите за недвижими имоти.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти