LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Какво трябва да знаете за предстоящия празник в Дубай

LUXIMMO

17.03.2023

Близкият изток смята Свещения месец за особено важно време. Ако случайно сте турист или новопристигнал експат, има няколко традиции, правила и арабски изрази, с които трябва да сте запознати.

„Ще забележите красиво усещане за спокойствие и благополучие във въздуха. Ако за първи път преживявате Рамадан, вероятно ще Ви остави трайно впечатление.“

Значението на Рамадан

Като начало е важно да разберем, че Рамадан се счита за един от най-свещените месеци в исляма и е един от петте стълба на религията. През това време мюсюлманите постят, като се въздържат от консумация на храна или напитки през деня. Това също е период за молитва, интроспекция и принос към общността.

Рамадан се пада на деветия месец от лунния ислямски календар и ще започне на 22 март, завършвайки на 22 април тази година. Появата на нов полумесец показва началото на Рамадан, докато новолунието бележи неговия край.

Основните термини

Iftar - Ифтар е храненето при залез слънце, когато мюсюлманите прекъсват поста си. Повечето ресторанти предлагат разкошни бюфети с богат избор от храна, така че това е чудесна възможност да опитате традиционна храна и да се потопите в щастливата атмосфера.

Насочваме вниманието Ви към Bombay Bungalow, в The Beach Mall, JBR

Вдъхновено от традиционната индийска кухня, това вкусно четиристепенно меню обещава апетитни ястия, или по специално 0 сочни кебапчета, наситени с къри и ароматни биряни. Що се отнася до атмосферата, представете си перфектната комбинация между традиционен и съвременен привкус.

Suhoor - Сухур е храната, която мюсюлманите ядат преди да започнат да постят, което по същество е ранна закуска преди изгрев слънце. Обикновено това ястие се консумира у дома с членове на семейството, но някои ресторанти могат да предложат и опции за сухур.

Може да се насладите на сурух в TABU, The St. Regis Downtown Dubai

Този модерен ресторант предлага различен вид сухур – със сумо като Ваш домакин! Стилното заведение включва места за сядане на закрито и на открито и специално меню, пълно с ярки вкусове и арабски изкушения.

Maghrib - Магриб е молитвата, изпълнявана при залез слънце, която бележи началото на ифтара, когато мюсюлманите могат да ядат отново. Доста често телевизорът ще показва време за Рамадан и обратно броене.

Fajr - Фаджр е първата молитва, когато слънцето изгрява, отбелязвайки кога мюсюлманите трябва да започнат отново своите пости

Taraweeh и Isha – Taraweeh е вечерна молитва, изпълнявана по време на Рамадан, в допълнение към нощната молитва Isha, която е една от петте ежедневни молитви.

“Ramadan Mubarak” и “Ramadan Kareem” - Рамадан Мубарак означава „Благословен Рамадан“ и често се използва по същия начин като пожелаването на някого „Честит Рамадан“. Ще чуете и „Рамадан Карим“, което се превежда като „Щедър Рамадан“. И двете са приятелски и топли поздрави, които можете да използвате.

Останете уважителни

Въпреки че Рамадан е празнично и радостно време, важно е да имате предвид някои правила, за да демонстрирате уважение към онези, които спазват Свещения месец. Не яжте, не пийте и не пушете на публично място през светлата част на деня - може да има глоба, ако го направите. Въпреки това, ресторантите са отворени по време на Рамадан, както е посочено по-долу.

Освен това е препоръчително да се обличате скромно в знак на уважение и да се въздържате от пускане на силна музика от автомобила си или използване на слушалки с прекомерна сила на звука, тъй като това може да се сметне за обидно за тези, които спазват Рамадан.

Като цяло, проявяването на здрав разум и спазването на тези насоки ще гарантира гладко и уважително изживяване по време на Светия месец.

Магазини, ресторанти и атракции

Повечето бизнеси ще работят както обикновено и можете да се насладите на всичко, което Дубай може да предложи – с бонус от светлини и празнична украса!

Някои ресторанти все пак може да са затворени през деня.

Включете се

Рамадан е време, в което хората се събират със семействата си, размишляват върху действията си, молят се и подкрепят своите общности. Има и много начини, по които немюсюлманите могат да се включат и да изпитат радостта от Свещения месец.

Дайте храна – Дори едно хранене може да направи голяма разлика за тези с по-малко късмет. Можете да сготвите нещо у дома или да платите сметката на някой друг в ресторант. Това е чудесен начин за връщане през Рамадан.

Подарете нови дрехи – По време на Eid Al Fitr, празникът, който означава края на Рамадан, хората обикновено носят нови дрехи, за да означават ново начало. Много благотворителни организации събират дрехи за тези, които не могат да си ги позволят, като сираци или възрастни хора. Това със сигурност ще предизвика усмивка на лицата на хората.

Щандове в моловете – Повечето молове в региона ще имат малки щандове с различни благотворителни организации, от които да избирате. Можете да изберете този, който най-добре резонира с Вас, и да допринесете с каквато и да е сума пари. Всяко дарение е от значение.

Вижте всички имоти от портфолиото ни за Дубай!

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти