Пътниците на летище София достигнаха рекордните 6 млн. души

Вестник "Капитал"

05.12.2017

Основната причина за големия ръст на полетите сега са линиите на двете големи нискотарифни авиокомпании - Wizz Air и Ryanair.

Един месец преди края на 2017 г. броят на пътниците на летище София достигнаха 6 млн. души. От летището изчисляват още, че за първите десет месеца на годината пътникопотокът се е увеличил 36%. През 2016 г. броят на пътниците беше малко под 5 млн. души, като един ден не стигна за постигане на това число. Основната причина за големия ръст на полетите сега са линиите на двете големи нискотарифни авиокомпании - Wizz Air и Ryanair, като втората работи на пълни обороти в София само през последните 3 месеца на 2016 г.

В зимното разписание на столичната аерогара ще има две нови сезонни линии - авиокомпания Nordwind ще изпълнява полети до Москва, а easyJet започва да лети два пъти седмично до Единбург. На летището през сезона оперират 36 авиокомпании с полети до над 60 дестинации.

Годината на ръстовете

Още в средата на 2017 г. летище София съобщи, че за първите шест месеца на годината близо един милион пътници повече са преминали през него. Между двата нискотарифни превозвача Ryanair и Wizz Air тече жестока конкуренция. На мащабното влизане на Ryanair на летище Wizz Air отговори с нови линии и увеличаване на честотите на някои от полетите си, като през следващата 2018 г. също се очаква ръст.

По данни на Wizz Air на база брой на превозените пътници унгарската лоу кост компания има най-голям пазарен дял в България от 32.3%. Следва ги Ryanair с 18.2%. На трето място е "България ер" с 14%.

И някои проблеми

По-големите обеми на работа са съпътствани от някои проблеми, свързани с размера на таксите на летището. Wizz Air е подала нова жалба за размера им през 2018 г. до Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". Проблемът започна, след като в края на октомври 2016 г. с решение на изпълнителния директор на "Летище София" таксите на двата терминала бяха изравнени. Целта беше Ryanair да се премести на новия терминал, тъй като старият терминал 1 отесня за полетите и на двете големи нискотарифни авиокомпании.

Таксите за преминал пътник бяха изравнени "без диференциация по терминали и дестинация на полета". Тоест всички авиокомпании започнаха да заплащат еднакво без значение дали ползват новата или старата сграда. Това създаде неравнопоставеност между играчите. За този проблем още не е намерено решение, като първата жалба на Wizz Air за таксите от миналата година вече е в Административен съд – София-град.

Разгледайте нашата луксозна селекция от имоти в София!

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с LUXIMMO, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти