LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Luximmo Dubai в Premium Lifestyle: Аз съм твоята Шехеразада

Списание "Premium Lifestyle"

20.02.2023

"Аз съм твоята Шехеразада", казава с усмивка Невена Стоянова от LUXIMMO щом става дума за разкоша и разнообразието на пазара на луксозни жилищни имоти в Дубай.

Невена, моля, разкажи ни как открихте Дубай като дестинация и потенциал?

Ние винаги осмисляме новите си дестинации на база нуждите на нашите клиенти. Още преди 5 години започнахме да планираме откриването на офис в Дубай, защото видяхме необятните възможности на този град, където всичко „бумти“ и се развива главоломно. Осъзнахме огромната динамика в новото строителство, иновативното и модерно градоустройство. Видяхме синергията между мода и строителство – които се случват точно там в безпрецедентни размери.

Кое е най-привлекателното?

Дубай е освободен от данъци – а това е привлекателно за всички националности и всички бизнеси. От България има ежедневни директни полети дотам. В Дубай е най-близкото море до нас през зимата. Доходността от инвестиция в недвижим имот в момента е много голяма – 8 -10% годишно, което го прави пазар без аналог при отдаване на имота под наем. В последната година се добавиха още предимства: това е територия извън Европа, за живот без кризи за ресурси, без опасност от война. В днешни дни заможните хора търсят защита не само срещу финансовия риск, а също сигурност и убежище за своето семейство.

Какъв живот могат да очакват те в Дубай?

Ето тук е разковничето! В Дубай има всичко, за което си мечтаете. Започвам с най реномираните ресторанти, защото всички шефове с Michelin звезди, които са „име“ в Европа, вече отвориха там свои заведения с безупречно обслужване. Има разнообразен нощен живот със забавления, които не са за изпускане. Дубай е много отворен към света и към международния туризъм. В момента градът е едно от най-космополитните имена на планетата. Има музеи, галерии, изложения и събития, които буквално спират дъха. И това не е еднократно, не е само блясък – това добавя дълбоки следи в културата на региона. Дубай е любима дестинация за децата на нашите клиенти – там те могат да лудуват в аква и тематични паркове, да разучават морските дълбини, да се възхищават на градините от цветя. Децата са луди по местния Legoland, който е огромен. Един ден не стига да го обиколиш. Разбира се, че има и плаж през зимата – но от толкова много активности понякога дори не можеш да стигнеш до него. Всички атракции, които съществуват в Лондон и Париж, вече са пресъздадени и в Дубай.

Могат ли парите да променят природата?

Да, убедена съм в това, като виждам как в Дубай те я променят към по-добро. Имаме например проект в по-вътрешната част на града, който не е на първа линия и няма досег с море. Но в самия него е изградена огромна синя лагуна – за плуване и за плаване, за водни спортове и за любуване. Непрекъснато тук се внедряват технологии в подкрепа на здравето, за осигуряване на по-добър въздух в климатизираните помещения през лятото. Защото ако не си роден там, в най-горещите месеци ти е трудно да издържиш температури от над 50 градуса. Дубай не е пустиня, градът се обогатява непрекъснато от нови оазиси. Тук има много зеленина, много природа, много вода.

Какви са хората, които населяват Дубай?

Няма да ви изненадам, като кажа, че средата е изключително разнообразна, международна. Тук имоти се купуват от европейския елит – заради бизнес атмосферата, сигурността и отличния стил на живот. В момента има и много руснаци. Има китайски квартали и китайски фабрики, които се възползват да пренесат производството си, заради липсата на корпоративни данъци. В Дубай живеят хора от целия свят, а напоследък има все повече и повече българи.

Какви са вашите проекти там – какво е интересно за тях?

Проектите ни са изненадващи, първокласни и разнообразни, точно както и самият град. В момента сме се фокусирали върху един жилищен комплекс на модния дизайнер Ели Сааб. Това е комплекс от къщи, които се търгуват изключително добре. Дубай има традиции да работи с големите имена в дизайна, а Ели Сааб е любимец на жените от цял свят. Проектът е с много красиво направени вили – като стил, зеленина, много пространства за общ семеен живот, площадки за децата, клуб хаус, басейн, корт, алеи за разходки, места за пикник. Няма аналог на подобен проект у нас. В него съществуват всякакви екстри. Намира се само на 23 минути път с кола до летището, до него са площадките за поло и конен спорт. Централната част на Дубай е на 25 минути. Сега в града отварят свои филиали множество международни училища със световно реноме. Ето защо заможните семейства не се колебаят да се преместят. Проектът на Ели Сааб привлече хора от цял свят – имаме клиенти от Америка, Русия, Китай. Цените на вилите започват от 1 287 000 долара и не надвишават 2 милиона. Наскоро започна и строителството на втората фаза от този проект, защото първата е изцяло продадена. На другия край на ценовата скала са апартаментите от около 180 000 евро – нещо, което ние вече трудно намираме в градове като София, Варна и Пловдив. Просто пазарът в Дубай е изключително конкурентен и светкавично реагира на търсенето на потребителя – от индивидуалните имения, до спретнати и модерни малки жилища.

Какви са коментарите и впечатленията на вашите клиенти?

Всички са впечатлени най-много от международната среда и от обема на развитие, което се случва пред очите им. Те си мислят, че Дубай е затворено общество, а то в момента е най-космополитното на света. Клиентите ни също не очакват сделките да се случват така бързо. Разглеждаш предложенията, харесваш имот и го купуваш за един ден! Документацията по придобиването на нов имот минава през едно министерство, едно ведомство, в което отговорният департамент е 100% дигитализиран и формалностите приключват в рамките на часове. Това буквално шокира българите. Клиентите ни с изненада откриват и богатия културен живот в града – музеи, изложби, концерти на звезди. Такива в Дубай се случват постоянно – нови автори и признати световни имена, класически шедьоври и модерни алтернативни творци. Голямо очарование е как туристически е ориентирана тази нация. И най-вече – колко мащабно мислят. Ето защо потенциалният клиент тук, на място, когато му разказваме – е затруднен да си представи мащаба. Един проект на скица изглежда по един начин, но когато го видиш на живо, обичайно е с размерите на цял квартал. Дубай е бъдещето – бих го нарекла „културният шок на бъдещето“. Всичко, което четем, обсъждаме, откриваме в научната фантастика, вече се е случило там и е огромно по размер. ОАЕ са едно от предпочитаните места за работа на световните архитекти, защото инвеститорите там сбъдват и най-мащабните мечти. Творческият порив непрекъснато се насърчава – има пространство за всевъзможни фантастични строежи, има и финансов ресурс за реализация. В Дубай нищо не ограничава полета на архитектурното въображение. Там инвеститорите казват: „Да, направи го. Имаш място, нямаш ограничения. От теб зависи“.

Вие самите ще строите ли в Дубай?

Имаме такива планове. Ние сме ексклузивен представител на огромен международен проект. В него инвеститорите не дават ограничения на бюджета и има пространство за истинско развихряне на фантазията. А това много ни вдъхновява.

Как бихте обобщили представянето си за това изключително място?

Това е град, в който пазарът расте непрекъснато; цените на имотите са в постоянна възходяща тенденция. Всички наши клиенти, които купиха имот преди година, вече са реализирали 30% печалба, а в луксозните проекти – тя надминава 50%. Видим е международният интерес – това води до нови обеми, ускорява динамиката и дава сигурност на инвестицията във втори дом. Авиокомпаниите не закъсняха, увеличават директните си полети от Европа до Дубай и останалите арабски страни. И още нещо: ние сме с предразсъдък към тази страна по отношение реализацията на жените в бизнеса. В Дубай има изключително много жени във висшия мениджмънт, което аз също не очаквах. Жени на топпозиции, ръководещи милиардни компании. А това означава, че ОАЕ с още по-бързи темпове ще се отвори към света.

Празнували ли сте Нова година там?

Не, не сме. Това е една чудесна идея, която бих искала скоро да реализираме. Сигурна съм, че отново ще надмине очакванията ми.

Вижте всички оферта на LUXIMMO в Дубай!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти