LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Кои жилища поскъпват най-много и къде

Profit.bg

25.10.2017

Цените на жилищата на национално ниво в последните 12 месеца са поскъпнали с 8.6 на сто, сочат данни на НСИ. Ръстът е по-голям при съществуващите жилища (9.2%), докато при новите сгради се наблюдава повишение в цените от 7.3 на сто.

През второто тримесечие на 2017 г. се отчита най-силен ръст в цените на жилищата във Варна – 4.5 на сто, докато в Русе и София повишението е от 3.9%.

Националната ни статистика обявява данни за цените на жилищата в шестте най-големи града на страната с население от над 120 000 души.

Имотите в Пловдив и Стара Загора отчитат ръст в цените си със средно 2.3 на сто и 1.5 на сто, а единствено в Бургас се отчита спад на цените от 2.2 на сто.

Понижението в морския град е главно заради по-голямото предлагане на нови жилища, при които цените са с 5.7% по-ниски спрямо тримесечие по-рано.

Спад в цените на новите жилища има в Пловдив, Русе и Стара Загора, докато в София и Варна се отчита ръст от 0.2 и 4.9 на сто.

Съществуващите жилища повишават най-силно цената си в София и Русе, съответно 5.8 и 4.7 на сто, както и във Варна – 4.3 на сто.

Спрямо година по-рано цените на жилищата във Варна и Русе добавят 13.9 и 12.8 на сто, а в София се отчита нарастване от 10.6 на сто.

Най-слабо повишение се наблюдава в Бургас (4%), Пловдив (6.7%), докато ръстът за Стара Загора е от 8.9%.

Новите жилища поскъпват най-силно в Стара Загора (17.6%), Варна (14.9%) и София (13.5%). Поевтиняване, макар и само от 1.7 и 0.3 на сто, има в Бургас и Русе.

В Русе, Варна и Бургас се отчита най-висок ръст на цените на съществуващите имоти – 15.2. 13.5 и 13.4 на сто. За столицата този процент е 9.5.

Открийте нашата селекция от луксозни имоти за продажба в София

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти