LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в nsni.bg: Перспективите пред жилищните пазари по света се подобряват въпреки по-високите лихви

nsni.bg

08.06.2023

Перспективите пред повечето големи жилищни пазари в света се подобряват леко спрямо три месеца по-рано въпреки високите лихви, сочат допитвания на Ройтерс сред имотни анализатори, които са разделени по въпроса дали достъпността ще се влоши, или не, предава Ройтерс.

Цените на жилищата нараснаха главоломно в развития свят по време на COVID пандемията – в някои случаи с над 50%, но от миналата година намаляват скромно, тъй като централните банки повишиха лихвените проценти.

Но по-високите лихви подкопават съвсем леко обичайно чувствителния към лихвите жилищен пазар, тъй като все още ниската безработица и ръстът на имиграцията след пандемията запазват търсенето силно на фона на все още затегнатото предлагане.

Допитването на Ройтерс сред около сто анализатори, проведено от 15 май до 5 юни, показва, че цените на жилищата в САЩ, Канада, Германия, Австралия и Нова Зеландия или са останали непроменени, или са намалели по-малко от прогнозите на анализаторите отпреди три месеца. Перспективите почти не са се променили за Великобритания и Индия, където цените продължават да растат.

„Установяваме, че много ниското предлагане на жилища, по-силните счетоводни баланси на домакинствата…и подкрепата от увеличаващата се имиграция допринасят за устойчивостта на цените в последно време“, отбелязват анализатори от Goldman Sachs.

„Нашите относително ястребови прогнози за лихвите и възможността все още да не сме видели пълните последици от по-високите лихви по ипотечните кредити показват, че рисковете за ръста на цените на жилищата се запазват в повечето страни“, допълват те.

Анализаторите на различните пазари, включени в допитването, които са отговорили на допълнителен въпрос, са почти наравно разделени относно достъпността за покупка на жилище от купувачи на първи дом, като 45 души са заявили, че тя ще се влоши, а 43 са били на мнение, че ще се подобри.

Адам Чалис, изпълнителен директор на отдела за анализи и стратегии за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в JLL, отбелязва, че силният ръст на заплатите през последната година е запазил устойчивостта на много жилищни пазари въпреки значително по-високите лихви по заемите.

„Но поне засега делът на жилищните пазари, които се насочват или се очакваше да се насочат значително на негативна територия, не е достигнат. И мисля, че това е малко вероятно да се случи сега“, допълва той.

Прогнозите за спадовете от връхната до най-ниската точка на всички жилищни пазари, включени в допитването, намаляват в сравнение с допитването през март.

Но заради високия риск от рецесия в големите икономики тази година малко мнозинство от анализаторите, 43 от 81, които са отговорили на отделен въпрос, са заявили, че за цените на жилищата е по-вероятно значително понижение, отколкото осезаем ръст.

Цените на жилищата в Канада и Нова Зеландия се очаква да спаднат със съответно около 9% и 8% за годината, най-много сред развитите икономики. В Германия очакваното понижение е с 5,5%.

Очаква се цените на жилищата във Великобритания и САЩ да спаднат с около 3%, а в Австралия да останат непроменени за цялата 2023 г. Средните цени на жилищата се очаква да се повишат с около 6% в Индия.

Цените на жилищата вече растат на някои пазари, като усложняват усилията на централните банки да върнат общата инфлация под контрол, докато разходите за наеми може да съставляват около една трета от инфлационните кошници.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти