LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Обръщение на УС на Национално сдружение Недвижими имоти

НСНИ

16.03.2020

Уважаеми членове на НСНИ,

Уважаеми колеги,

Уважаеми граждани и клиенти,

Преминаваме през период, който изисква изключителна отговорност, мобилизация, грижа и внимание от всички. Несъмнено факторите за преодоляване на така създалата се ситуация са дисциплина, висока колективна отговорност и координация в действията.

Независимо от спецификите на момента, в който се намираме, професионалните брокери на недвижими имоти няма да прекъснат своята работа в услуга на гражданите, а професионалните агенции за недвижими имоти няма да затворят своите врати. Нека не се поддаваме на паниката, а когато всички трябва да бъдем отговорни към Обществото, да проявим адаптивност и креативност. Клиентите ни в момента имат особена нужда от нашата професионална подкрепа.

Национално сдружение Недвижими имоти и неговите членове работим по въвеждане на практики, с които да допринесем за намаляне на риска от разпространение на коронавирус COVID-19 и опазване здравето на нашите клиенти, служители и колеги. Те са насочени и към ограничаване на физическите контакти и броя на срещите, които са необходими за сключването на всяка сделка. В тази връзка препоръчваме:

все по-сериозното използване на новите технологии при организирането на огледи – VR и AR технологиите;

използването дезинфекциращи препарати, маски, ръкавици, калцуни при провеждането на огледи и срещи;

използването на видеоконсултациите между брокери и клиенти онлайн, което допълнително ще намали риска и ще улесни и спести време и на двете страни;

използването на различни форми на неприсъствено (но и с всички гаранции) подписване на посреднически договори, договори за наем, договори за депозити, включително предварителни договори и други документи.

клиентите да избягват контактите и случайните огледи с множество случайни брокери на недвижими имоти, а да изберат свой личен доверен и професионален брокер, с който да работят отговорно и ексклузивно от началото до края на процеса.

Убедени сме, че недвижимите имоти са били и ще продължат да бъдат най-добрият инструмент за съхраняване на спестяванията и за инвестиции на гражданите, особено в подобни турболентни времена. Статистиката и историята доказват, че в средосрочен и дългосрочен план имотите винаги са били най-добрата инвестиционна възможност в българската икономичека действителност и вярваме, че българските граждани ще продължат да я предпочитат.

Във време, в което наблюдаваме спадове на борсовите индекси, цените на по-рисковите инвестиционни алтернативи - акциите, криптовалутите и петрола, дори сериозна волатилност при златото, недвижимите имоти остава най-сигурната инвестиция и най-добрата възможност за преминаване през така създалата се ситуация.

Призоваваме всички колеги от бранша да последват примера на членовете на НСНИ в прилагането на добри практики и да продължат да надграждат своите знания, умения и компетенции. Напомняме за пореден път че агенциите, които са членове на НСНИ и техните консултанти са единствените, които са се подложили на стриктния Етичен кодекс на Сдружението и именно това е един от сериозните мотиви за клиентите да предпочитат услугите на тези агенции. Обстановката навсякъде около нас в момента също напомня за силата на обединението и общи правила, както и колко сме взаимосързани и зависими един от друг.

Колеги,

сега е и моментът в стремежът ни да сме отговорни към своето здраве и това на нашите клиенти, колеги и служители, необратимо да приложим в ежедневната си дейност PROPTECH /виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR), чатботове, заснемане с дронове, електонно отдалечено подписване на документи, онлайн консултации и мн.др./, да приложим всички добри и етични практики, за да направим бизнеса си необратимо по-честен, по-справедлив, по-добър, по-малко рисков, по-атрактивен и нискоразходен.

Препоръчваме активно използването на електронен подпис за електронно отдалечено подписване на документи, както от страна на юридическите, така и от страна на физическите лица.

НСНИ приключва работата по стратирането на доброволния Професионален регистър на брокерите и агентите на недвижими имоти, с възможност за издаване и на професионални карти на членовете на НСНИ, които да дават бърз и преференциален достъп до предоставяните услуги „на гише“.

По отношение на наемите, призоваваме отговорните компании и всички колеги, които работят в този сектор да работят етично и професионално в най-добър интерес на своите клиенти. Призоваваме гражданите, които имат нужда от жилище под наем да не се поддават на фалшиви и заблуждаващи обяви на откровенно измамни „фирми“, а да изберат информирано свой доверен брокер!

Що се отнася до сътрудничеството ни с държавните и общински институции НСНИ ще изисква повишаване на дигитализацията на бранша чрез повсеместно електронното обслужване и получаване на колкото се може повече от необходими документи неприсъствено.

Призоваваме банковите институции да проявят далновидност и да приложат лихвени ваканции при ипотечните кредити на българските граждани.

Призоваваме инвеститорите да бъдат отговорни при поемане на отговорности при продажбите „на зелено“.

Приканваме всички наши колеги, които не са членове на Сдружението и работят етично, професионално и коректно към ОБЕДИНЕНИЕ! Браншът има нужда от всички, които се чувстват професионалисти! Присъединете се към общността на НСНИ, професионалния регистър, международните етични норми, за да допринесете за развитието на бранша със своя пример, предложения, идеи и инициативи.

В заключение - нека всички да мислим за здравето на своите клиенти, колеги и служители, спазвайки предписанията на Световната здравна организация (СЗО) и българското правителство. Наш дълг е сериозното отношение към обстановката в страната, за да овладеем бързо и адекватно пандемичната ситуация и да продължим напред след този „рестарт на света“ иновативно, креативно и перспективно.

Намираме се в преломен момент в нашата история – момент на еволюция на човечеството. Вярваме, че заедно ще преминем напред още по-силни и обединени и като един отговорен бранш.

И нека подкрепим нашите лекари, медицински сестри и всички, които полагат нечовешки услилия за спасяването на всички застрашени наши съграждани, поемайки огромен риск за своя живот!

С уважение,

УС на НСНИ

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти