Покупка на луксозен имот: Синоним на сигурност в кратко-, средно- и дългосрочен план

Списание "Premium Lifestyle"

26.04.2021

Недвижимите имоти от висок клас несъмнено са част от света на изключителното. 2020 година ускори тенденцията в луксозния сегмент, която вече се беше зародила. Колекция пролет-лято 2021 на Saint-Laurent, представена във видеоформат на 15 декември 2020 г., ще остане символ на нови стремежи в света на лукса. Далеч от подиумите на модната седмица, творческият директор на парижката марка Антъни Вакарело избра приказния фон на анонимна пустиня, с манекен, изнизващ се в дълга змиеобразна линия през набраздени пясъчни брегове. „В днешния свят исках да се съсредоточа върху най-важното. От друга страна, исках да остана позитивен, без да натежа. За мен пустинният фон напомня за нуждата от спокойствие, пространство и по-малко забързан живот. Дрехите също са по-гъвкави, в тази колекция има спокойно душевно състояние“, казва Вакарело. През този период луксозната индустрия трябваше да се пресъздаде със светкавична скорост,

ЗА ДА ЗАПАЗИ НЯКАКЪВ СМИСЪЛ НА СВОЕТО СЪЩЕСТВУВАНЕ.

Големите френски, италиански и американски марки се отказаха от обичайната си пищност - нещо, което вероятно не е било прието еднозначно от техните клиенти. Независимо от стандарта им на живот, в един определен момент свободата им на движение и потреблението са били ограничени. Но 2020-а беше година на устойчивост. Пример, който вероятно ще продължи през 2021 г. В луксозната индустрия се появи нова, по-млада клиентела, която, останала у дома в продължение на седмици, отделя време да проучи какво представляват марките, тяхното ДНК и know-how. В същото време заможните клиенти, които също си останаха вкъщи – макар и в комфортна обстановка, преминаха към онлайн пазаруване, далеч от потребителските преживявания, с които са свикнали. От тази тенденция логично печелят високият клас универсални магазини, които предлагат онлайн пазаруване, както и добре познатите и утвърдени брандове. Причината е, че потребителите се нуждаят от флагмани и добре познати стандарти и са по-малко склонни да рискуват с непознати имена и продукти.

Луксозният пазар се превърна в синоним на комфорт и спокойствие, обединени от понятие, станало известно през 90-те години като „пашкул“. През втората половина на 2020-а например Saks е отчел увеличение на броя на своите клиенти, както и на броя на младите купувачи, търсещи продукти във високия и сигурен сегмент. „Животът ни претърпя драстична промяна, която сама по себе си носи възможности“, казва главният изпълнителен директор на Saks, Марк Метрик. Този обрат се наблюдава и в избора на подаръци за празничния сезон в магазина Bloomingdale‘s, който е значително различен от предишните години: досега най-продаваните артикули са били палта и якета, свещи, кухненски прибори и продукти за грижа за кожата, докато най-популярните сега са Nespresso машини и кашмир.

И ТАКА, КАК ТОВА ВЛИЯЕ НА ПАЗАРА ЗА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ?

Все по-засилен е интересът към имоти с външни пространства, извън големите градски центрове и концепцията „второ основно жилище“ с домашни офис помещения, зони за учене, игри и спорт. Подобно на луксозната индустрия, където големите имена са популярни заради спокойствието, което ни осигуряват, недвижимите имоти от висок клас са съсредоточени или в големите градове с всички гаранции за здравето и безопасността, или сред непокътната природа, но отворени за нови технологии. Това обяснява защо през 2021 година Цюрих заема първо място в индекса на Barnes. Недвижимите имоти винаги са били безопасно пристанище, но през тази нестабилна година се е наложило сегментът да ускори темповете на трансформация, за да запази статута си. Започналата през 2018 г. дигитална революция в сектора на недвижимите имоти показа пълната си ефективност през 2020г. Подобно на всички основни играчи в света на лукса, Barnes още от първата карантина въведе нови технологии: 3D презентации на всички имоти (Matterport или Nodalview), система за виртуални оценки, стандартизация на придружени виртуални огледи чрез Zoom или други дигитални платформи. Широкомащабното и систематично използване на тези технологии позволи на мрежата като цяло да сключи десетки наеми и продажби без нито едно физическо гледане. С други думи, в пълна безопасност. Пандемията промени драстично глобалния свят на луксозните недвижими имоти. Той тръгна по пътя на спокойствието – както на предприемаческото, така и на най-личното и човешко.

АВТЕНТИЧНОСТ, БЛИЗОСТ, ЛОКАЛНОСТ И НЕПРИНУДЕНОСТ:

всеки търси своя пристан, в който да презареди батериите си със семейство и приятели, или място, на което да работи необезпокоявано и сигурно. В окото на тази невиждана досега буря луксозните недвижими имоти демонстрираха не просто своята стабилност, а затвърдиха колко адаптивни и устойчиви са клиентите в най-високия сегмент на пазара. 2021-ва ще бъде особено важна година, защото ще трябва да отговори на много нови предизвикателства и нужда от придобиване на имоти във високия сегмент.

Мотивирани от своя силен предприемачески дух в комбинация с личните си интереси, богатите и ултрабогатите днес демонстрират своето желание да инвестират както в семейни домове на брега на морето или океана, такива в планината или провинцията, така и в

„ЛАЙФСТАЙЛ“ ИМОТИ

като хотели, ферми с конюшни, имения за лов и риболов, винарни, както и в сферата на изкуството, яхтите, виното и колекционерските автомобили. Те винаги имат едно ключово изискване: високо ниво на обслужване, което преминава отвъд границите на обикновена сделка с недвижим имот и отговаря на всяка практическа, емоционална или финансова нужда на клиента. Art de vivre е съставен от множество елементи, формиращи материалните и нематериалните активи, които им позволяват да се наслаждават на неповторимо, вечно променящо се ежедневие дори и във времена на ограничения и изолация. През 2021 г. се ускорява предизвикателно търсенето на просторните градски апартаменти и къщи, в които семейният и професионалният живот съществуват успоредно и не пречат един на друг. Луксозният имот в рамките на града придобива още по-ценно значение за индивида. Той изпълнява функцията и на пространство за работа, учене, спорт, възстановяване и обичайните семейни дейности. Необходимо е обособяването на отделни зони, който да подсигурят протичането на спокоен и защитен живот за всеки един член на семейството. Луксозният градски имот променя своите параметри и вече е задължително много по-голям от всеки, търсен преди периода на Ковид-19.

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с LUXIMMO, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти