LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Невена Стоянова пред Imoti.net: Пазарът на наеми е напълно променен след началото на пандемията

imoti.net

08.09.2020

Г-жо Стоянова, има ли спад в броя на офертите за наем?

2020-та година е началото на един нов свят във всяко едно отношение и за всеки един от нас. Респективно такъв е и пазарът на наемите - абсолютно нов и различен. В последните месеци тенденцията за отдалечена работа извън офиса и често извън големия град, провокира силното търсене на луксозни имоти под наем на средносрочен или краткосрочен наем. Увелечението на запитванията за такъв тип имоти е с 65% спрямо същия период за предходната година.

Търсени са самостоятелни къщи (вили) и имения, които да са близо до морския бряг или планина, както и къщи и големи апартаменти със собствен двор или тераса в големите градове. За да дадем качествена услуга в този сегмент, екипът създаде специализиран бранд, посветен на този тренд - RENT A HOME by LUXIMMO. Това е новата ни платформа, през която клиентите да могат да си наемат луксозно обзаведени апартаменти и къщи (вили) за средносрочен и краткосрочен наем, които имат всички удобства и уюта на истинския дом. За да предложим разнообразно портфолио от имоти в момент, в който пазарът има нарастваща потребност от такива и може да достигне до спад в сегмент с лимитирано предлагане, се наложи да променим и нагласите на много продавачи и наемодатели, да им покажем, че едно по-краткосрочно или средносрочно отдаване под наем на имота им носи добра доходност и е чудесен алтернативен вариант за период на изчакване на правилния купувач.

Още в началото на тази тенденция бяхме сигурни, че много от луксозните имоти, които биват наемани, ще се трансформират в продажби в края на наемния срок, защото клиентите ни преоткриха един нов начин на живот, в който виждат по-добро и качествено бъдеще за себе си и семействата си. Всички ние осъзнахме, че е приятно да притежаваме собствен провинциален имот в България, защото е възможно да достигнем до него за много кратко време. Тепърва ще говорим за възхода в сегмента на доставки и онлайн пазаруване, което има пряка обвързаност и с пазара на имоти извън големите градове. Достъпността до този вид услуги и сравнително близките до големите градове локации на качествените имоти в България наистина ни предоставиха един напълно нов облик на пазара. Разбира се, предлагането на луксозни имоти остава лимитирано като обем и концентирано в определени региони, докато търсенето се отнася до всички части на страната ни. Тепърва ще наблюдаваме промени в имотната карта на България.

Падат или се вдигат цените на наемите?

Цените на качествените имоти под наем не бележат промяна. Сегметът на луксозни имоти никога не реагира рязко и бързо на промени. В началото на пандемията повечето наемодатели очакваха спад и искаха да си задържат лоялните наематели. Съответно редуцираха цените си временно. След това дойде и пълният обрат на пазара - качествените имоти под наем станаха много търсени. Собствениците на този тип имоти са хора, които боравят с добър обем от информация и обикновено имат икономически и финансови познания. Те знаят, че в момента е много трудно да се прогнозира слеващ етап на пазара. Изхождайки от тази логика, силното търсене на имоти под наем във високия сегмент не провокира покачване на офертни цени. В края на тази година ще бъдем свидетели на дълги обобщаващи анализи, защото 2020-та се състои от много различни един от друг периоди на пазара на имоти.

Кои са предпочитаните райони?

За българския наемател най-търсен район извън България остава Гърция и най-вече Халкидики. Традиционно за летния сезон се търсят и имоти на Френската Ривиера и в Тоскана. В България извън големите градове Южното Черноморие предлага най-богат избор на луксозни имоти и респективно е лидер по акумулиран интерес и сключени сделки, който е следван от Северното Черноморие. Силно търсени са и имотите около Банско и Боровец, като и в други планински райони, които на този етап не могат да предложат голям избор от имоти във високия сегмент. В повечето случаи в тази неподлежаща на сравнения година, когато клиент търси наем на луксозен имот извън София за краткосрочен или средносрочен времеви интервал, той обикновено търси семейно решение, има конкретни потребности и се концентрира върху изискванията към самия имот. Локацията е често вторичен показател и може да бъде променена генерално спрямо първоначалните му очаквания. Съвсем логично приоритетен стана животът в дома, а не този извън него. Социалните контакти и кръгове бяха факторите, които движеха ваканционния наемен пазар във всички предходни години.

Ние в LUXIMMO от години отчитаме потребителска промяна в желаните райони в София. Нуждата от чиста среда и свеж въздух не е нова тендеция. Наемателите сега също се насочиха активно към квартали като Бояна, Драгалевци, Симеоново, Камбаните, Банкя, Лозен. Централните зони, Лозенец, Изток, Изгрев и Иван Вазов са особено желани в частите си, които са в близост до паркови зона. Наличието на парк се превърна в един от водещите фактори при избора на локация за жилище. Имаме и добри примери на комплекси със собствени зелени зони, които се превръщат във все по-стойностен актив в портфолиото на собствениците на имоти там. Наблюдаваме това не само в София, но и във Варна и Бургас.

Какъв е профилът на наемателите?

Над 85% от реализираните ни сделки под наем от началото на периода на пандемия са с български наематели. Това е съвсем логично поради трудните международни пътувания. Голям процент от реализираните сделки са с наематели от семеен тип, като тук пак можем да говорим за една нова тенденция -тази година семействата търсят фамилни наемни решения, те пътуват или променят трайно начина си на живот, като често виждаме как 2 поколения се събират в един дом. Тази година LUXIMMO стана официален партньор на международния лидер в областта на луксозните имоти

BARNES International, които има над 90 офиса в 20 страни, сред които Франция, Италия, Швейцария, Испания, Португалия, Гърция, САЩ, Русия. Вече разполагаме с глобална гледна точка върху пазара на недвижими имоти. Промяната в ценностната система на хората и възможността за отдалечен от офисите начин на работа промени търсените имоти във високия сегмент в цял свят - те станаха все по-големи като размер, за да бъдат често решения за все повече членове в семействата, и все по-близо до природата, което даде силен тласък на пазара на имоти извън големите градове. Началото на една такава промяна в сектора на имоти започва именно от наемния пазар. В повечето случаи клиентите предпочитат първо да наемат средносрочно или краткосрочно и след това да предприемат стъпки по закупуване на жилището, защото тук говорим за активи с висока стойност.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти