Невена Стоянова пред Imoti.net: Стремим се към най-високите етични и професионални стандарти в бранша

imoti.net

19.11.2020

Тази година imoti.net навърши 20 години. По този повод порталът се обърна към водещи експерти в сектор недвижими имоти, за да споделят своя успешен път на развитие.

Какво беше Вашето начало в бизнеса с недвижими имоти?

Уверена съм, че вкусовете, които формираме в детските години, са тези, които ни водят през целия живот и ако се доверим именно на тях при избора на професия, тогава тя е и нашето призвание. Моята история с имотите датира от самото ми детство. Още от съвсем малка възраст смених 3 града и няколко жилища. При избора на нов дом винаги бях на огледите с майка ми и баща ми. Пред мен се коментираха цени и параметри на сделката, финансиране и възможности, моето детско мнение беше изслушвано и бях активен участник в избора на нов дом. Къщата на баба ми, в която прекарвах летата, беше съществото със собствен живот. Всяка стая беше нов свят и пълна с толкова много мистика - мебелите разказваха истории, а дървените греди бяха покрити с чудновати карти и образи.

След години се записах да уча испански език, именно заради желанието ми да опозная сградния фонд на Барселона. Кое дете не би било запленено от несравнимо живата архитектура на този град... Продължих образованието си в специалността “История на изкуството”, където вече навлязах по-съществено в знанията по архитектура, градоустройство и специални предмети на изкуството, които са неделима част от луксозните домове. След това естествено пожелах да видя и колосалните небостъргачи в Америка. Установих се в Чикаго, където се запознах с изключително интересна жена с богата обща култура и сфера на влияние, която работеше именно като брокер на имоти. Така реално започнах първата си работа, която е обвързана с имоти, стажувайки в агенция в Чикаго. И магията започна – влизах в домовете, за които бях чела, виждах интериорите, за които бях мечтала, разговарях с интересни хора, които обитаваха тези светове. Разбрах как действа системата на кредитиране, каква е психологията и ритъмът на една сделка. След известно време се завърнах в България и започнах работа в българо-израелска инвестиционна компания, чиято основна дейсност беше покупко-продажбата на имоти. Школата беше много сериозна, защото имах възможността да уча директно от големи авторитети в нашата сфера, които никога не почиваха. Именно те ме запознаха с Никола Стоянов и колегите от LUXIMMO. В тяхно лице аз видях своето бъдеще – млади, динамични и проактивни хора, които правеха бизнес по начин, който вече бях видяла в Америка. Нямаше как да не пожелая да се развивам с тях. Започнах в периода на световната финансова криза като брокер под безценното менторство на Светослав Друмев. И въпреки, че пазарът не беше лесен, успявах всяка година да реализирам едни от най-големите сделки в София. Успоредно с това изучавах процесите на рекламата и маркетинга, защото това ми даваше повече възможности да бъда полезна на моите клиенти и заедно да бъдем по-конкурентни в едни трудни времена. Литературата, видеата и аудио записите на продажбена тема и до ден днешен са част от живота ми. Материята е динамична, браншът е конкурентен и се изисква постоянство. Имах и един много полезен период на развитие, в който посещавах почти всеки курс на тема продажби, реклама, NLP, бизнес коучинг, executive коучинг, психология и комуникации. Разбира се, моят най-голям учител и коректив и до ден днешен е Никола Стоянов. Всичко, което знам за правилния начин на правене на устойчив бизнес, дължа на него. Той е и човекът, който прецени, че съм готова да поема управлението на LUXIMMO през 2015 г. Макар че съм все още нов мениджър, мисля, че последните години ме научиха на изключително много неща както за имотите, пазарите и сделките, така и за хората. Курсовете, книгите, семинарите и допълнителните квалификации са задължителната база за всеки от нас, но активната работа и контакти с клиенти и колеги от България и света са информационните извори, които се стремя да следя активно.

Имаше ли пречки, които трябваше да преодолявате, за да се развивате?

Колкото и клиширано да звучи, никога не съм определяла трудностите като пречки за развитие и не бих казала, че съм имала такива. Попадала съм в различни казусни ситуации и турболентни времена, но не съм допускала и за миг идеята за неуспешна развръзка, винаги съм се чувствала по-можеща, знаеща и доволна на финала. Все пак аз имах и привилегията да поема LUXIMMO като вече разработена и утвърдена от Никола Стоянов компания. За мен остана само да поставя финалния щрих и да продължа възходящата тенденция на развитие на агенцията. Компанията ни е профилирана в луксозния сегмент, което ни задължава да се стремим към най-високите етични и професионални стандарти в бранша. Това означава, че понякога се налага да се разделя с колеги и може би точно тази част от развитието на LUXIMMO e все още трудна за мен.

В какво отношение се развивахте?

Основател на LUXIMMO е Никола Стоянов или човекът, заради когото през 2005г. вицепрезидентът на Google, отговарящ за няколко континента, дойде в България. Той и екипа му бяха обучени в централата на Google. Бяхме и сред първите рекламодатели в Google през 2006-2007 година. Винаги сме били високо технологична за бранша компания, а компетенциите в тази посока са задължителни за всеки наш колега, независимо в кой отдел на агенцията се намира. Системите, с които ние работим, са както даващи много удобства и успехи на колегите, така и изискващи знания и умения. Именно това е наше конкурентно предимство, тъй че никога не спираме да влагаме ресурси в тази посока.

Портфолиото и сайтът ни имат енциклопедично отношение към пазара на луксозни имоти в България. Стремим се да публикуваме постоянно качествено информационно съдържание и отлично поднесени оферти. Предизвикателство е да представим бляскаво имоти, които са в нетърговски вид или непопулярен регион, но с голям потенциал. Брокерите работят по всяка една оферта в екип с наш професионален фотограф и видеоператор, както и с 13 редактори и 5 рекламисти и маркетолози.

Разполагаме с отлично развити социални медии и видео канали, които са един от основните ни инструменти за комуникация с клиентите.

Екипът ни от брокери също расте постоянно и в момента сме към 120 човека. Периодично минаваме през всякакви търговски, юридически, финансови и други обучения. Нашата професия е широкообхватна и динамична материя. Независимо с какъв стаж е даден брокер, той преминава през обучения. Но най-голяма компетенция придобиваме на ежеседмичните ни срещи, на които изговаряме всеки акцент в изминалите 7 дни и се учим един от друг.

Изградихме устойчива мрежа от партньорски офиси в Гърция, Австрия, Германия, Испания, Италия, Дубай и много други страни, така че предлагаме на нашите клиенти и качествени и луксозни имоти в чужбина, както и професионално обслужване на местно ниво.

Как се справя компанията ви със ситуацията в момента – пандемията и очакваната икономическа криза?

В настоящия момент няма трудна ситуация, която да налага справяне, защото не се подадохме на първоначалната паника и останахме в пълния си екип от хора. Последните месеци бяха изненадващо интензивни за пазара и имахме много работа, така че успяхме да обслужим максимален брой клиенти, благодарение именно на факта, че останахме заедно.

Периода на национална карантина използвахме за подобряване на комуникациите с клиенти и партньори, както и за развитие на нашите видео канали и виртуално представяне на имоти. Започнахме процеса на сключване на сделки от дистанция, както и се научихме да работим от разстояние. Финансовият ни отдел редуцира ненужните разходи и изработихме няколко варианта за действие при необходимост. Мисля, че успяхме да направим нещо като генерална репетиция за евентуална икономическа криза.

Какво предвижда вашият план за развитие в следващите години?

Увеличаване на портфолиото ни в посока повече ексклузивни имоти и по-голям екип. За да се случат тези неща на нивото на LUXIMMO, се нуждаем от постоянни обучения и за тази цел работим по проект в тази посока. Имаме предвидени няколко участия на международни конкурси за агенции на недвижими имоти, тъй като за нас е изключително важно постоянно да проверяваме нивото си на развитие спрямо колегите по света. През 2018 г. спечелихме “Най-добра агенция в България” и 5-star winner на 25-тото издание на EuropeanPropertyAwards, време е отново да проверим къде сме.

Какво трябва да се промени на държавно и браншово ниво, за да се развива успешно бизнеса с имоти?

Трябва да има ясно установен регламент и правила. Липсата на такива рушат имиджа на гилдията ни, а през последните години виждаме примери на отлично работещи агенции и на ниво, което с нищо не отстъпва на реномираните агенции по света, които обаче работят в неблагоприятна среда. Трябва ни закон.

Споделете вашите изводи за устойчиво развитие в сектора.

Задължителното развитие на сектора трябва да премине през приемането на установен регламент за работа, който да е за всички участници на пазара. Нивото на компетенции трябва периодично да се валидира, както е на един развит имотен пазар като този в САЩ.

Разбира се, трябва да вървим и в посока технологично развитие, успоредно с това на бранша по света. Технологичните промени биха могли да допринесат за подобряването на големите проблеми, като примерно така наречения екоцид или неволното екологично самоубийство на общества. Смятам, че нашата гилдия трябва да има и своите социални отговорности, да се грижим не само за търговската част от покупко-продажбата на имоти, но и за нашия най-голям общ дом - Земята. Технологиите в нашия бизнес биха могли да дадат своя добър отпечатък, бихме могли да оптимизираме голяма част от ресурсите, с които боравим.

В духа на времето, в което живеем, вярвам, че устойчивото развитие е обвързано с доброто познание на миналото, в което цивилизации и общества са рухвали поради системни нарушения от страна на човека. През последните месеци видяхме, че не е необходимо всички да пребиваваме в няколко града в България и че можем да заживеем и то добре в различни краища на страната. Смятам, че браншово сме задължени да запознаваме нашите клиенти и с алтернативните локации за домове. Нашата гилдия е гилдията на добре свързаните хора и на личностите със силно влияние, което променя посоката на живот на хората. Можем да помогнем.

Публикуваната статия е превод/ преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с LUXIMMO, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти