LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Невена Стоянова: Не подхождайте наивно към покупката на жилище

LUXIMMO

18.04.2019

Много от купувачите на имоти в България все още подхождат наивно към своите инвестиции, заяви управляващият директор на Luximmo Finest Estates Невена Стоянова. Тя взе участие в имотния панел на десетото издание на форума "Шумът на парите".

Експертът разказа за конкретен случай, в който двама инвеститори предлагат апартаменти с идентичен профил. Единият казва, че таксата за поддръжка не е голяма и възлиза на около 15 лева, а другият предлага повече услуги, професионално управление и поддръжка.

"Купувачите избраха по-простия вариант с малката такса, но това ги обрича на доста сериозни рискове и несигурност в дългосрочен план", заяви Стоянова.

По думите ѝ някои купувачи все още подхождат наивно към покупката на жилище и нямат манталитета да мислят за управлението на сградата след нейното придобиване.

"Ако искаме да говорим за по-добра визия на нашия град, трябва инвеститорите да говорят много повече за този проблем", заяви Невена Стоянова.

Тя сподели, че луксозните имоти у нас се радват на голям интерес, особено от чужбина.

"Вероятно никога няма да достигнем нивата от преди финансовата криза, но в момента броят на външните купувачи се увеличава. Много от тях са мениджъри на чуждестранни компании, които работят тук, в България. В курортите също имаме огромен ръст на купувачите от чужбина.

Банско е изненадата за нас, тъй като цените там са скандално ниски - започват от 350 евро за кв. м. Към града има интерес не само от Европа, но и извън нея - Израел, Кувейт. Банско вече се развива като четирисезонен курорт", каза още управляващият директор на Luximmo Finest Estates.

Според нея луксозният сегмент в големите градове също е във възходящ тренд.

"Във Варна, например, имаме сгради, които в архитектурно отношение по нищо не отстъпват на тези в София", каза Невена Стоянова. Тя обаче предупреди, че очакванията за висока доходност в краткосрочен план едва ли ще се реализират.

"Доста от имотите, които продадохме, бяха купени с наивното очакване за доходност през платформи за краткосрочни наеми, като Airbnb и Booking. Тази тенденция обаче се посреща със съпротива от страна на хотелиерите.

Според мен търсенето на висока доходност през тези платформи не е устойчив модел. Участниците, които целят да направят над 8-10% възвръщаемост, трябва да имат предвид, че тези прогнози не са реалистични", заяви още тя.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти