LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Невена Стоянова пред Bloomberg TV: Имотите остават най-сигурната инвестиция

bloombergtv.bg

18.03.2019

Няма европейска столица, която да има по-ниски цени на имотите от София. Това каза Невена Стоянова, упр. директор на Luximmo, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Стоянова коментира данните на Националния статистически институт, според които от 2015 г. до момента цените на жилищните имоти в София са се увеличили с 34%, в Пловдив - 31,5%, а за 3 години във Варна, Русе и Стара Загора цените на жилищните имоти бележат ръст от над 25%.

„Бързият ръст на цените на имотите у нас се дължи на факта, че те доста дълго време бяха значително по-евтини от тези в останалите европейски държави. Бързото покачване на средната работна заплата също допринесе за тази тенденция, същевременно безработицата спадна много рязко... Цените на имотите ще продължат да растат и през 2019 г., но с по-бавни темпове - около 3-4% за годината“.

Стоянова посочи, че най-често срещаните сделки на пазара са за апартаменти с една или две спални.

„Това са решения, които отговарят на инвеститорските интереси и на хората, които купуват своето първо жилище“.

Средната цена на квадратен метър е около 1100 евро, отбеляза гостът, а в луксозния сегмент – около 1600 евро.

„Луксозният купувач търси все по-голямо, по-просторни жилище. Това е валидно не само за София, а за всички големи градове у нас“.

Според Стоянова предлагането на имоти у нас отговаря на търсенето, а отлагането на покачването на лихвите от Европейската централна банка и работната сигурност, която голяма част от гражданите имат, ще доведат още нови купувачи на пазара.

„Най-после това, което се предлага на пазара, отговаря на търсенето. Не се очаква купувачите да се отдръпнат от имотния пазар. Имотите остават най-сигурната инвестиция“.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти