LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в 24chasa.bg: Boutique Residence – Okinawa: Здравословна жилищна среда в първата Healthy Building сграда в България

24chasa.bg

25.10.2022

Никола Стоянов е български предприемач в областта на имотите и строителството в България и чужбина

  • Той е основател на корпоративната група STOYANOV ENTERPRISES, включваща агенциите за недвижими имоти LUXIMMO, SUPRIMMO, STONEHARD, PROPERTY.BG, BUSSINESSFORSALE.BG, компанията за интериорни решения и обзавеждане FURNISH.BG, специализираният новинарски портал PROPERTYNEWS.BG и строително-инвестиционната компания ТАСКОВ & СТОЯНОВ.

  • Стоянов разказва повече за най-новия проект на ТАСКОВ & СТОЯНОВ – Boutique Residence – Okinawa. Сградата е първата в България, която е изцяло замислена с фокус върху здравето на своите бъдещи обитатели.

  • В сградата се предлагат за продажба различни типове жилища — едностайни (студиа), двустайни и тристайни апартаменти, на цени от 1400 до 1700 Евро/кв.м. с вкл. ДДС. Цената на избрания имот се изплаща на вноски за период от 3 години, според достигнатите етапи на строителството. Има възможност и за покупка с банков ипотечен кредит.

- Г-н Стоянов, с какво Boutique Residence – Okinawa се различава от останалите проекти ново строителство в София?

- Boutique Residence – Okinawa е първата сграда в България, която ще бъде изградена изцяло според правилата на „Healthy Building“ концепцията в проектирането и строителството. Както подсказва наименованието ѝ, тази концепция е създадена така че да даде на своите обитатели възможност да живеят в оптимално здравословна среда с чист въздух и вода, без стрес и при благоприятен вътрешен климат в градски условия.

В сградата се предлагат за продажба различни типове жилища — едностайни (студиа), двустайни и тристайни апартаменти, на цени от 1400 до 1700 Евро/кв.м. с вкл. ДДС.

Цената на избрания имот се изплаща на вноски за период от 3 години, според достигнатите етапи на строителството. Има възможност и за покупка с банков ипотечен кредит.

Boutique Residence – Okinawa не само ще осигурява висока степен на комфорт, но и ще предпазва обитателите си от замърсената среда на столицата чрез иновативни екологични материали и модерни технологични решения, като например филтри за пречистване на вода, вентилируеми фасади, влагорегулиращи стени с “дишаща” мазилка на естествана варова основа, щадяща климатизация и условия за максимална почивка и възстановяване в домашни условия.

При проектирането на сградата ние събрахме най-добрите и работещи практики за устойчиво и здравословно строителство на едно място, за да изградим един своеобразен ‘’Oстров на спасението'' в нелеките условия на нашия столичен град.

За разлика от така популярните напоследък ''зелени'', ''екологични'' или ''пасивни'' сгради, ние поставяме Човека на първо място. Около него изграждаме концепция за модерно жилище, което да осигури максимално ниво на удобство, защита на здравето, тишина и спокойствие, приятна атмосфера, ниски сметки за енергия, лесна и нескъпа поддръжка, устойчиво и дълговечно строителство. Освен това в нашата сграда постигаме и най-високо ниво на лукс, чрез използването на първокласни довършителни материали и оборудване от водещи световни брандове.

Планираме Boutique Residence – Okinawa да бъде оценена и официално сертифицирана по стандартите за устойчиво строителство на EDGE за икономии на енергия, вода и материали, както и за минимизиране на въглеродните емисии при строителството и последващата експлоатация на сградата.

Сградата ще бъде и първата жилищна сграда в България синхронизирана и сертифицирана по стандартите на The WELL Building Standard (WELL v2). WELL представлява пътна карта за изграждане на жилищна и офисна среда, осигуряваща по-обмислени и целенасочени пространства, които подобряват човешкото здраве и благополучие. WELL v2 включва набор от стратегии, подкрепени от най-новите научни изследвания, които имат за цел да подобрят човешкото здраве чрез интервенции в строителния дизайн, оперативни протоколи и политики, както и да насърчават култура за стремеж към здраве и благополучие в жилищната или работната среда.

- Защо решихте да изберете точно името Окинава?

- Поставяйки живота и здравето на първо място, ние сме убедени, че “здравословното строителство" е разумното решение за всички бъдещи предизвикателства на градската околна среда и промените в климата. По този начин се гарантира качествено пребиваване в домовете ни, редуцирайки до минимум здравословните рискове за обитателите и оптимизирайки месечните разходи по имота, чрез умни решения и ефективно съвременно оборудване.

Ето защо за име на сградата избрахме “Окинава" – японският остров, известен със своите дълголетници. Високата продължителност на живота на този полутропически остров се дължи на комбинация от добър климат, чиста околна среда, пълноценно хранене, редовни физически упражнения и подкрепата на семейството и обществото. Вдъхновени от това величествено място, ние се спряхме точно на името „Окинава“.

- Какво точно представлява „healthy building“ концепцията?

- Healthy building или „здравословно строителство“ е тенденция, която става все по-актуална през последните години. В редица развити държави като Германия, Австрия, Швейцария, Дания се строи ‘’здравословно” от години. Множество институции и специалисти в тези страни работят за създаването на различни нови строителни материали и технологии, гарантиращи здравословната жилищна и офисна среда. Водещите световни производители не изостават в това отношение и постоянно инвестират в създаването на такива иновативни строителни продукти, които биват сертифицирани за своите качества с еко-етикети като Natureplus Eco-label и признати от специализирани международни институти като Mindful Materials.

Концепцията Healthy Building се базира на разбирането за защита на здравето на обитателите, както по отношение на физическото, така и на психологическото състояние на обитателите у дома — мястото, където прекарваме най-голяма част от живота си. Чрез подходяща стратегия на проектиране на пространствата, избор на екологични и натурални материали, интериорни и дизайнерски решения, влагане на съвременни технологии, може да се постигне значително подобрение на основните здравословни показатели на жилищната среда — въздух, вода, микроклимат, минимизиране на облъчванията, безстресова среда, възможности за качествена ефективна почивка и възстановяване вкъщи, възможности за социално общуване и комуникация с други членове на местната общност.

Наред с това, “здравословното сторителство” предполага и оптимизиране на разходите по експлоатация и поддръжка на индивидуалните жилища и общите части. Нужно е да се вложат такива строителни и технически решения, които да гарантират устойчивост и дълговечност на сградата. Лесната и нескъпа поддръжка е неразделна част от концепцията, а минималните енергийни разходи са абсолютно задължителни в днешния свят на постоянно изчерпващи се и поскъпващи енергоизточници, при това без да се допуска нарушаване на комфорта и благоденствието на обитателите.

Не на последно място Healthy Building Concept се стреми да защитава и природата, както и да минимизира отделянето на замърсявания в и без това достатъчно утежнената градска среда на съвременните мегаполиси. Избират се строителни решения, които са екологични и природосъобразни, при това не само по време на изграждането, но и при последващата експлоатация.

Едно от несъмнено най-големите предимства на тази концепция за устойчиво строителство е възможността тя да бъде прилагана в абсолютно всякакви градове и квартали, без значение от местоположението. Чрез предварително обследване на локалните условия и дадености на избрания район, могат да бъдат направени корекции и добавки в индивидуалната концепция на сградата, така че всички евентуални предизвикателства на средата да бъдат неутрализирани като рискове и да бъде постигната крайната цел — здравето и благоденствието на обитателите.

Описаната стратегия е разумно решение за бъдещето, заради всички предизвикателства на околната среда и промените в климата. Тя ще ни позволи да се чувстваме спокойни в домовете си, редуцирайки здравословните рискове и месечните разходи на имота, но и опазвайки природата.

Всички тези елементи са основни за Healthy Building концепцията и много иновативни за нашата страна. Благодарение на тях се мисли не само за опазването на природата и климата като цяло, но и за опазването на човешкото здраве и благополучие, а това несъмнено е стъпка към по-добро и осъзнато бъдеще.

- На какво сте се спрели по отношение на материалите?

- Избрали сме материали и оборудване от най-висок клас на водещи световни производители. Вложили сме най-модерни технологии в строителството и сме избрали ефикасни решения за пестене на енергията, без да правим компромиси с комфорта на обитателите. В същото време приоритет е даден на материалите от естествен произход, с висок екологичен ефект и здравословно въздействие върху жилищната среда, за да отговорим на нормите на Healty Building концепцията. При това сме постигнали най-високо ниво на лукс в сградата, общите й части и нейното озеленяване. Ето някои от основните елементи в техническия паспорт на сградата:

  • Масивно строителство. Конструкция - стоманобетонна, скелетна, предимно безгредова, със стоманобетонни стени-шайби и колони. Стоманобетонни плочи с дебелина 25-26 см;

  • Стени: Влагорегулиращи, покрити с машинно нанесена варова мазилка KlimaWhite (паропропусклива – диша и действа като естествен регулатор на влажността на въздуха и дезинфектира както в стаите, така и в мокрите помещения. Между отделните жилища са изграждат двойни тухлени зидове “сандвич" с платна от минерална вата между тях за максимална звукоизолация;

  • Фасада: Високотехнологична, вентилируема фасада, с обшивка с керамични плочи на водещия италиански производител Laminam, от колекцията Seta, със златист мотив;

  • Дограма: Висок клас, алуминиева, от световния лидер Alumil, серията М 11 500 Aluterm Super Plus — алуминиева система с широк прекъснат термомост. Троен стъклопакет с нискоемисийно Ка стъкло, и газ аргон по средата с функция “4 сезонa”;

  • Асансьори: KONE, модел MonoSpace DX. Неповторимо усещане за лукс и комфорт;

  • Блиндирани входни врати от италианския производител DIERRE;

  • Подово отопление REHAU с възможност за включване на термопомпа или газ;

  • Луксозно завършени общи части на сградата по дизайн-проект с модернистична и изчистена визия от STUDIO CREATIVE. Настилки от естествен камък – полирани плочи;

  • Японска градина - една от най-ценните екстри, които притежава Boutique Residence – Okinawa е истинската японска дзен градина, развита в околосградното пространство. Японските градини влияят благотворно на психичното здраве и устойчивост на човека, на благополучието и цялостното положително възприятие на света. Чрез характерния минимализъм символично е представена цялата вселена в ограничено пространство, но без силно контрастните изразни средства, които са характерни за западните култури в градинарството.

За повече информация за Boutique Residence - Okinawa, моля свържете се с Любин Чаков на +359 882 817 565 или разгледайте в сайта www.okinawa.bg

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти