LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Софийски домове: 100 години в 100 сгради - Къщата с кулата на ул. "Московска"№15

historicalroutes.bg

04.03.2020

„Великолепна къща alla franca с малка кула“ – това можем да прочетем за този софийски дом в дневника на Константин Иречек от ноември 1880 г.

Преди 140 години политикът Иван Хаджиенов вдига своята къща, която със сигурност е предизвиквала възторг в онези далечни времена, когато София тепърва започва да заменя сокаците с улици по европейски маниер. Иречек неведнъж споменава приемите у Хаджиенови, а през 1883 г. дори описва голям бал с танци, с много свещници и посетен от над 150 души, включително Княз Александър I.

Приемите и баловете изглежда са предопределили сградата впоследствие да бъде предоставена за офицерски клуб – до 1907 г., когато окончателно е завършен и мебелиран Военният клуб. В по-късен етап тук се помещава Военният музей с много вещи, документи, снимки и картини.

А днес, прикрита зад два високи бора, къщата продължава да очарова заради неповторимия си силует с кула, най-горе с кръгло прозорче. На неговото място известно време е имало и часовник, и заради това сградата все още е популярна като „къщата с часовника“.

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти