LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Софийски домове: 100 години в 100 сгради - Домът на юриста Греков на ул. "Московска" 17

historicalroutes.bg

10.03.2020

Следващата изящна къща ни припомня историята на Димитър Греков – виден юрист и главно действащо лице на политическата сцена след Освобождението. Греков е роден в Болград (Бесарабия, днес Украйна) и завършва право в Екс ан Прованс (Франция).

През 1879 г., едва 31-годишен, става първият български министър на правосъдието в правителството на Тодор Бурмов и Консервативната партия. Преди това, талантливият оратор е и активен участник в създаването на Търновската конституция. След като напуска консерваторите през 1886 г. има важна роля в Народнолибералната партия и е близък приятел със Стефан Стамболов.

А хубавата си къща построява през 1882 г. Тогава тя е само до втория етаж, който в средата е имал балкон с парапет от ковано желязо.

През 1914 г., години след смъртта на Греков, архитект Никола Юруков добавя последния етаж по такъв начин, че лесно можем да пропуснем надстройката. Под нея архитектът е запазил сградата така, както е била през 1882 г. – със солидните рамки около прозорците на първия етаж и с хармонично подредените фронтони (два извити и един триъгълен) върху прозорците на втория етаж.

Харесва ли ви как се е получило?

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти