LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Никола Стоянов пред fakti.bg: "Мит и заблуда е, че цените на жилищата у нас са високи"

Fakti.bg

19.10.2022

България е с най-ниска цена на квадратен метър жилищна площ в ЕС

През текущата година цените на жилищата у нас продължиха възходящия си тренд. Това беше и продължава да е повод за редица дискусии относно това колко скъпи са апартаментите у нас и какво очаква пазара. Средната цена на квадратен метър жилищна площ у нас е 932 EUR, а средният наем е 310 EUR, сочат данните от изследване на Compare the Market Australia. Веднага след нас се нарежда северната ни съседка. В Румъния средната цена е 1264 EUR/кв.м, а месечната рента е 349 EUR.

Дългогодишни посредници на недвижими имоти също смятат, че пазарът у нас е евтин. „Не смятам, че в съседните региони цените на жилищата са като в България. Това за мен е абсолютен мит и заблуда. Цените в България все още са едни от най-ниските в Европа, а от ЕС са най-ниските. Става дума за взаимосравними имоти. Не може да се сравнява топ локация „Докторски паметник“ или „Иван Вазов“ с най-непрестижните квартали на други европейски столици“, коментира за най-големия за недвижими имоти у нас imot.bg Никола Стоянов, собственик на агенция LUXIMMO.

„Обикновено мантрата, че цените у нас са наравно с европейските, е от хора, които не разбират от този бизнес, нямат информация от чужди пазари – просто са отворили някой сайт, видели са един имот и са ги сравнили с най-скъпите имоти у нас. Цена в София от 1500 EUR/кв.м. за качествено ново строителство с висок клас материали е двойно по-ниска от съседните балкански столици, а от столиците в Западна Европа е 5-6 по-ниска!“, допълва Стоянов.

Това, което се предлага в България, все още е силно подценено. „Говорим като цяло за пазара, а не само за луксозния сегмент. Ако отидем в последния въобще не може да става и сравнение. Тук цена от 3000 EUR/кв.м се счита за някаква кощунствено висока цена. Тези имоти, които струват толкова, в една нормална държава и то не в столица, започват от 10 000 – 12 000 EUR/кв.м. Въобще не може да става никакво сравнение“, уточнява Стоянов.

Вижте всички имоти от портфолиото на LUXIMMO!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти