LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Над 14 000 души планират скоро да се заселят в София

manager.bg

08.04.2020

Нови 14 300 души ще се заселят в близко бъдеще в София. Това показва проучване на общинското предприятие “Софпроект” за очакваната миграция към столицата, направено преди пандемията.

Националното представително проучване показва, че при нормални условия броят на населението в столицата няма да се промени драстично през следващите години, а София остава притегателен център за млади хора, търсещи възможности за реализация. Изследването е проведено през миналата година, но данните бяха публикувани вчера. То е направено от “Маркет линкс” чрез анкети на терен в цялата страна. В него са участвали 2800 души от цялата страна на възраст от 16 до 65 г.

„Безспорно всяка по-значима промяна в икономическия и социалния живот, в каквато се намираме в момента - ситуация на пандемия, ще повлияе върху бъдещите решения на хората. Към момента обаче е невъзможно да бъдат предвидени факторите, които ще формират миграционното поведение на населението след края на извънредната ситуация”, подчертаха от „Софпроект”.

Според проучването 20% от населението в страната (или 908 хил. души) на възраст между 16 – 65 години има намерение да промени населеното място, в което живее. 13% от потенциалните мигранти планират да се преселят в София. От тях близо 9% ще дойдат от областните градове и 4% от селата. Практиката на демографските прогнози досега показва, че обичайно се реализират едва около 12% от заявените намерения. Това означава, че в близко бъдеще в София ще се заселят нови 14 200 души.

Същевременно 11% от анкетираните столичани (или 93 хил. души) на възраст между 16-65 години заявяват, че планират да напуснат София и да заживеят на друго място (най-често чужбина). Стъпвайки отново на опита от досегашни подобни изследвания, показващи реализация на 12% от заявените намерения, социолозите изчисляват, че през следващите години около 11 500 жители на столицата може да я напуснат.

При съпоставянето на данните за потенциалната миграция в двете направления от и към София може да се направи прогнозна оценка, че в близките години в резултат на механичния прираст на населението в общината то ще нарасне с 2 700 души на възраст 16-65 години (при 12% реализация на миграцията).

Как се е развивала миграцията към София досега?

Над 64% от анкетираните столичани са заявили, че живеят от рождението си в населените места на Столичната община. Останалите 36% са се преселили тук в различни периоди от живота си. Основните причини за това са свързани със сключване на брак, развод, съвместно съжителство, търсене на по-добри възможности за работа и образование.

Най-много са мигрантите (31%), дошли от малки градове извън границите на Столична община. Близък по стойност е и делът (28%) на пристигналите от областните градове в страната. Преселилите се от села, извън територията на общината са 15 процента.

Относително голям е делът на преселванията между населените места в самата Столична община. 2,5% от хората, които са се преселили в София са дошли от селищата около столицата. Много по-голям по обхват (22%) обаче е потокът от града към периферията на общината.

Най-голям е делът на мигрантите в Столична община (30%), които са се преселили в нея през последните 10 години. Около 28% от преселниците живеят тук в период от 11 до 20 години. В следващия времеви интервал от 21 до 30 години делът на мигрантите е 22 процента. Най-малък процент - 20% от неродените в Столична община живеят тук над 30 години.

Какъв е профилът на потенциалните заселници в София?

София привлича основно млади хора на възраст до 29 години, които не са семейни (около 70% от анкетираните). По-малък процент (20%) попадат във възрастовата граница от 30 до 49 години. Останалите (5%) са на възраст над 50 години.

Най-много от потенциалните преселници в София (49%) са със средно образование. Около 38% имат придобита специалност. Делът на хората с висше образование е 23 процента. С по-ниско образование са 27 процента. По своя социален статус 43% работят на постоянен или временен трудов договор, а 40% в момента учат. Близо 11% са безработни.

За 74% от потенциалните мигранти основната цел на преселването е получаването на по-високи доходи и стандарт на живот. Осигуряването на работа е мотив за 51% от тях. Започването на работа по придобитата квалификация и получаването на желаното образование са цели за 28 процента. За 20% това е осигуряването на по-добра обществена среда. Толкова е и делът на тези, които се стремят към по-добри битови условия на живот.

Какъв е профилът на планиращите да напуснат столицата?

Потенциалната миграция на населението, живеещо в момента в Столичната община е насочена основно към преселване в друга държава. По това направление се очаква да се преселят 57% от потенциалните мигранти. Към малките градове и селата в страната ще се насочат 15%, а към областните градове 7% от тях. Вътре в границите на общината преселванията са около 3 процента.

Най-много от потенциалните емигранти (46%) от Столична община са млади хора на възраст от 16 до 29 години. В следващия възрастов интервал от 30 до 49 години попадат 40% от столичаните, планиращи да заживеят на друго място. Най-малко - 13% са на възраст от 50 до 65 години.

Около 41% от потенциалните емигранти от Столична общината имат висше образование. Приблизително същият е обхватът на мигрантите със средно образование – 40 процента. Основно образование имат 19% от тях.

Най-често посочваната причина за напускане на населените места в Столична община е осигуряването на по-високи доходи. Това е основание за бъдеща миграция на близо 57% от потенциалните емигранти. Втората посочвана причина е намирането на работа - тя е стимул за 33 процента.

Осигуряването на по-добри битови условия е мотив на 29% от очакваните емигранти. Желанието за живот в по-добра обществена среда, осигуряването на по-добро бъдеще за децата и на работа по придобитата образователна и професионална квалификация са стимули за около ¼ от потенциалните желаещи да напуснат Столична община.

*Забележка: В изчисления очакван брой на потенциалните заселници в София не са включени имигрантите (български и чужди граждани), които идват от чужбина и се установяват да живеят в общината. Техният брой по статистически данни, през последните 5 години, е средногодишно около 5000 души. В проучването не е е включено и населението на възраст до 16 и над 65 години.

*Методология: Националното представително социологическо проучване на тема „Потенциална миграция на населението в страната към София“, е направено по инициатива на ОП “Софпроект”. Направените прогнозни оценки са валидни за нагласите на населението в периода април - май 2019 година, когато е проведено изследването. Изследването е възложено на “Региостат” ЕООД с водещи експерти демографа доц. д-р Йордан Калчев и статистикът доц. д-р Александър Цветков. Теренната работа е проведена от агенцията за маркетингови и социални изследвания “Маркет линкс”. Целта на изследването е да направи оценка на размерите на очакваните миграционни потоци от страната към Столична община. Методът за събиране на данни е стандартизирана анкета, в която са участвали 2800 души на възраст между 16– 65 години от цялата страна. Резултатите показват факторите, формиращи миграционното поведение на населението и дават типология на основните групи хора, които биха се заселили трайно на територията на София.

Вижте Топ 10 предложенията на Luximmo за нов дом в столицата!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти