LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Статия в Manager.bg: Банките отпуснаха 1 млрд. лв. ипотечни кредити само за три месеца

manager.bg

28.04.2021

Въпреки икономическата криза сделките в имотния сектор не намаляват. Банките в България са отпуснали 1 млрд. лв. жилищни кредити само в рамките на първите три месеца. Това показват отчетните данни на БНБ към края на март.

Сумата на новоотпуснатите и предоговорените стари заеми за придобиване на жилище възлиза точно на 1,01 млрд. лв. в периода януари – март 2021 г. Това е с 9% повече в сравнение с отпуснатите през същия период на миналата година.

Причините за големия интерес към жилищните заеми са най-вече две. Едната, разбира се, е рекордно ниските лихвени нива, при които се отпускат заемите. През март месец 2021 г. банките са одобрявали ипотеки, изплатени в лева, при средна лихва от 2,75%. Това е исторически най-ниската лихва откакто БНБ публикува информация за сделките у нас. За сравнение през март месец 2020 г. това се случваше при лихвен процент от 2,91%.

Другата основна причина е големия ръст на спестяванията на домакинствата, които все по-рядко искат да държат парите си банков депозит, който не носи никаква доходност, а вместо това използват средствата за самоучастие и придобиване на имот. Депозитите на домакинствата в банките надхвърлиха 62,8 млрд. лв., което е колкото половината икономика на страната за една година. Средната доходност по депозитите с договорен матуритет към края на март е 0,07%.

Според актуалната информация от Имотния регистър за първите три месеца на 2021 г. са били сключени над 44 хил. сделки за продажба на различни видове имоти. Това е с 15% повече отколкото през същия период на миналата година.

От тези продажби около 9600 са се случили с финансиране чрез различни форми на ипотечни заеми. За сравнение през миналата година броят на ипотеките е бил 9200.

Възползвайте се НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО от услугите на Super Credit при договаряне на ипотечно финансиране!

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти