LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Luxilience или луксът версия 2021

styleinspiratrice.com

10.03.2021

Преди да ви разкажа за термина luxilience, ще споделя защо тази тема е важна за мен и я следя активно през последните години. Индустрията на луксозните стоки и услуги е брилянтен пример за създаване и разказване на истории, за внедряване на най-иновативните маркетингови подходи, за излизане извън рамките и disruptive тип мислене. Освен с възхищението от майсторството, ексклузивността, традицията и високото качество, винаги възприемам тази индустрия и през призмата на своята професия.

2020 промени не само живота ни, но и начинът, по който бизнесът и различните индустрии оперират от гледна точка на дейности и подходи.

Luxury is still wealthy’s best friend

Светът на лукса изглежда най-слабо засегнат, защото статистиките сочат, че неговите заможни клиенти и потребители не са усетили негативните ефекти на кризата (богатите стават още по-богати, а бедните – още по-бедни). Интересен факт е, че всички големи кризи са свързани с емблематични обрати в света на лукса:

През 1917г. всички богати клиенти насочват вниманието си към автомобилите и се наблюдава сериозен отлив на интерес към конните състезания. Hermès пренасочва дейността към развитието на своите ексклузивни кожени и копринени аксесоари и това се оказва изключително печеливш ход. 1929г., времето на Голямата депресия – Коко Шанел лансира и налага концепцията за малката черна рокля, а през април 2020 целият свят стана свидетел на френетичния шопинг след отварянето на бутика на Hermès в китайския град Гуанджоу, когато за един ден бе отчетен оборот от 2.7 млн. долара.

Луксът като Феникс

Той се преоткрива, базирайки се на фундаменталните си ценности и посланието, че това е сигурна инвестиция от бестселър продукти и иконични брандове.

Историята на лукса е историята на човечеството – можем да открием нейните корени 10 000 години назад. Подбно на Феникс, в годините се преражда, като обещание за вечен живот още от времето на Тутанкамон.

Според Ерик Брион (Darkplanneur), luxilience e: RESILIENCE + LUXURY = LUXILIENCE

Казано с други думи, когато умението да се изправиш, да продължиш, да се адаптираш, да се преоткриеш и в крайна сметка, да излезеш по-силен от трудностите се срещне с лукса, се появява явлението luxilience.

Факти и специфики, свързани с устойчивостта на лукса

- Agility : Китай спаси пазара на луксозни стоки с ръст от +48% (за сравнение – в САЩ ситуацията е -27% и в -34% в Европа.

Онлайн покупките са удвоили своя пазарен дял, а прогнозите сочат, че през 2025г. онлайн ще се превърне във водещ канал за покупка на луксозни стоки.

- Youthmania : 70% от продажбите на луксозни стоки в Китай са на клиенти под 30-годишна възраст

- Value или стойността, която остава непоклатима. Показателно е, че през юни 2020 някои от големите луксозни марки, сред които LV и Chanel започнаха да вдигат цените на своите продукти, като това не повлия негативно на продажбите им.

10% от заможните хора в Китай и 13% в Америка заявяват, че луксът е от съществено значение във всекидневието им. 87% от американските жени със сериозни финансови възможности са заявили, че не отлагат закупуването на луксозни предмети, въпреки пандемията.

В последните месеци се наблюдава обективна промяна в консумацията – материалните продукти на лукса изместват тези, свързани с преживяването. Предметът все повече се превръща в своеобразен „говорител“, прес-аташе на своя притежател.

Тази трета специфика е обвързана и с умението на марката да „говори“ на езика на финансите, на Wall Street, за да затвърди статута на сигурна и дълготрайна инвестиция (неслучайно, в последните месеци, чантите Birkin на Hermès се сочат за по-стабилен актив от някои акции и дори – от златото). А според Pierre-Alexis Dumas, Artistic Director на Maison Hermès, луксът е нещо, което може да се поправи, да се възстанови, не е нужно да се крие, а да се подчертае по хубав начин.

Вторичен пазар

Т.нар. достъпен лукс (affordable luxury) в последните месеци се оказа в позицията на съпътстваща жертва, заради бума на second hand продажбите на луксозни продукти. Тази тенденция ще продължи да се развива поради ред причини: екологичен аспект на кръговото потребление, силна инвестиционна стойност на иконичните продукти, маркетингови стратегии от страна на големите марки за инвестиране в пазара на втора ръка. Преди дни луксозният конгломерат Kering инвестира във Vestiaire Collective , а преди няколко години Richemont купи Watchfinder, за да навлезе и управлява активно вторичния пазар на луксозни часовници, както и да добави още точки на контакт с клиентите. Тук съм писала още по темата.

Или в резюме, днес

people prefer to buy pre-owned Chanel or Saint Laurent bag instead of a new Coach.

Цикъл на luxilience

RESIST – REGENERATE – REINVENT

В следващата публикация ще ви разкажа кои са новите luxilience подходи, пред какви заплахи и какви ключови стратегии трябва да възприеме индустрията на лукса. Ако имате въпроси по темата – пишете ми в коментар или на [email protected] .

Публикуваната статия е превод/преработка на оригиналната статия или материал на съответния цитиран ресурс. Според закона за авторското право на Република България (чл. 9) авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти