LUXIMMO е част от Stoyanov Enterprises
Luximmo

Представяне на компанията ЛУКС ИМОТИ

ЛУКС ИМОТИ е агенция, специализираща в сектора на луксозните недвижими имоти. Компанията е основана през 2007 г. и в момента в нея работят 50 служители в 15 офиса в страната. Никола Стоянов - управляващ съдружник и съосновател на ЛУКС ИМОТИ - представя компанията за специализирания портал homes.bg.

Господин Стоянов, как протича процесът по продажба на имот чрез „Лукс Имоти”?

Процедурата е стандартна. Рекламата достига до големи слоеве от обществото. Идеята е да стигнем до всички продавачи на имоти. Това става чрез онлайн и офлайн реклама. Компанията има добър имидж и е добре позната на пазара. Когато собственик реши да предостави своя имот за продажба, той прави запитване по телефон, е-мейл, скайп, като се свързва с нашия call center. Колегите насочват запитването към брокера-консултант в съответния район, където се намира имотът. Изискват се данните на имота, както и обща информация за него. Брокерът прави оглед на място и се провежда първоначална консултация с продавача. По време на консултацията клиентът получава информация за пазара и бива съветван от нашите специалисти в кой ценови сегмент да позиционира имота си. Това е много важно за продавачите, защото те обикновено нямат толкова изчерпателна информация за пазара, каквато ние имаме. Нашият професионален фотограф заснема целия имот. Прави се и видеоклип. Важно е брокерът да усети атмосферата на имота.

Необходимо е да се подготви много добре презентацията на имота. След това офертата се подготвя от отдела за обработка на офертите. Всички оферти се качват в нашия сайт. След това се подписва ексклузивен договор за посредничество, тоест само нашата компания има право да предлага този имот. Ако продавачът държи да не сме ексклузивен консултант, ние сме склонни да коментираме този въпрос. Повечето имоти при нас обаче са ексклузивни. Това сме заслужили с години добра работа. Много от клиентите ни идват при нас по препоръка.

Брокерът съветва ли собственика как да приведе имота си в търговски вид?

Да, това става по време на първата консултация. Ние съветваме собственика как да подготви имота си за продажба – трябва да е чисто, подредено, прибрано. Необходимо е имотът да изглежда добре при заснемането му.

Какъв е процесът при отдаването под наем на имот?

Процесът е почти същият, както и при продажбата. Разликата е, че невинаги изпращаме фотографа. Той заснема имота, само ако той попада в най-високия ценови сегмент. Оттам нататък процесът е почти същият.

Какъв е профилът на вашите клиенти?

Ние работим във високия ценови сегмент, което означава, че нашите клиенти са по-заможни. Те са на възраст от около 35 до 50 години. Имат добра професия или добър бизнес, с добра позиция в обществото са. Нашите клиенти са хора, които знаят какво търсят и знаят как да го намерят. Те са инвестирали немалко в своите имоти и желаят да получат добра цена за инвестицията си. Ние предлагаме имоти и в чужбина, работим основно в Северна Гърция и Халкидики. Обслужваме купувачи от чужбина. Те обаче търсят предимно да наемат луксозни имоти в София или във Варна.

Как се отрази кризата на бизнеса с луксозни имоти?

Кризата се отрази негативно и при нас, но за наша радост пазарът не е наводнен. Дори бих казал, че има недостиг на истински луксозни имоти. Търсенето е постоянна величина в този сегмент. То е стабилно. По време на кризата цените не паднаха толкова драстично, както в другите сегменти. Последните две години наблюдаваме стабилни цени и стабилно търсене. Успяваме добре да си поделим работата и пазара.

Каква е добавената стойност хората да използват услугите на агенция за недвижими имоти?

Те могат да разчитат на професионалната помощ на консултанти, които имат необходимия опит, образование, възпитание и култура да предлагат имоти и да търсят клиенти за елитни имоти. Това е сегмент, в който не всеки може да работи. Необходима е много добра подготовка, каквато всички наши брокери имат. Те задължително преминават езикова подготовка, както и специфични обучения в доста аспекти на пазара на недвижими имоти. Държим на това постоянно да обучаваме служителите си. Държим те да следят пазара. Ние гледаме дългосрочно на бизнеса си, затова държим клиентите ни да са удовлетворени. Бих казал, че продавачите при нас могат да получат по-добра цена, защото знаем състоянието на пазара и как да позиционираме имота им. Не по-малко важна е юридическата сигурност на офертата. Това са неща, които продавачите или купувачите не могат преценят сами.

Каква е комисионата ви?

Нашата комисиона е в рамките на 3% минимум. Работим със стандартните комисионни за пазара. За имоти, които са по-трудни за продажба или пък се намират в по-конкурентни области като Черноморието и ски курортите, където знаем, че пазарът е доста труден и разходите за реклама са по-големи, нямаме нищо против, ако клиентите решат да предоставят и по-висока комисиона.

Бихте ли дали определение за „луксозен имот” в България, тъй като знаем, че у нас това понятие е размито?

Значението на понятието „луксозен имот” много се доближава до това в Западна Европа и в Америка. Уговорката, която следва трябва да направим е, че не трябва да забравяме в каква държава живеем. Клиентите дори и да живеят в затворен комплекс с всички екстри, излизайки извън комплекса, е много вероятно да попаднат в среда, която не е чак толкова луксозна. Най-важното за луксозния имот е местоположението. Следват техническите характеристики, качеството на материалите, качеството на довършителните работи, функционалността на помещенията, интериорния дизайн, мебелите, архитектурата, цялостната концепция на имота.

Цените на луксозните имоти в София стартират от минимум 1200 евро на кв. м. Като горна граница няма. Една горна граница от 2500 евро на кв. м. в болшинството от случаите. По Черноморието ценовите нива са същите, но там има имоти с цени над 2500 евро на кв. м., които са на първи линии в безупречен райони. Имаше и раздути цени, но те претърпяха корекции надолу.

Гледайте представяне на ЛУКС ИМОТИ от Регионалния директор за гр. София Светослав Друмев:

Get the Flash Player to see this player.

За да свалите този клип, моля натиснете тук.

Настоящата статия е авторска и правата върху нейното разпространение принадлежат на нейния автор. Всички снимки, текстове, видео клипове, графични материали и банери в тази статия са собственост на автора и са защитени по закона за авторското право на Република България. Ако желаете да използвате информацията в тази статия, моля свържете се с автора, за да получите разрешение.

Вие запазихте този имот или селекция в списъка "Любими имоти"
Картата зарежда селектираните имоти